Home » Welke planten zijn giftig voor dieren en kinderen

Welke planten zijn giftig voor dieren en kinderen

Waarschijnlijk hebben we allemaal wel een plantje in huis staan. Het staat gezellig en ze zorgen ervoor dat het interieur wat meer gaat leven. Maar wist je dat er ook planten zijn die giftig kunnen zijn voor dieren en voor mensen? Nu kunnen wij nog wel voorzichtig met planten omgaan, maar huisdieren en kinderen kunnen per ongeluk giftige planten aanraken of zelfs gaan eten. Het leek me daar goed om te gaan kijken welke planten er giftig zijn voor dieren en kinderen. En dit zijn ze:

Giftige kamerplanten voor dieren en kinderen

Alocasia (olifantsoor)

Ik begin gelijk met een hele mooie plant die ikzelf ook in huis heb staan, namelijk de Olifantsoor. Hij heeft prachtige grote bladeren die veel weg hebben van de oren van een olifant. Vandaar ook zijn naam. En toch moet je oppassen voor deze bladeren. Het sap dat in de takken en bladeren zit is licht giftig. Het kan je huid en slijmvliezen gaan irriteren.

Amaryllis

Mijn schoonmoeder is dol op deze plant! De Amaryllis is verkrijgbaar in verschillende kleuren en de bloem is mooi opvallend. En toch moet je je niet te veel laten verleiden door deze plant, want zowel de bol als het sap van de Amaryllis zijn giftig.

Azalea

Ze zien er mooi uit, maar de Azalea is heel erg giftig voor dieren en mensen. Zodra je huisdier er ook maar een beetje van opeet, gaan zijn ogen tranen, neemt de bloeddruk af, er komt slijm uit de neus, hij krijgt krampen in z’n buik, hij kan gaan braken en zelfs verlamd raken of overlijden. Dus PAS HEEL GOED OP!

Aloë Vera

De Aloë Vera staat bekend om zijn gel en om zijn helende werking. Het wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn medicinale eigenschap, maar toch is het heel erg af te raden om dit plantje in de buurt van je huisdier neer te zetten. Zodra je huisdier aan de Aloë Vera plant eet, kan het aan de diarree raken en gaan braken.

Monstera Deliciosa

De Monstera is de laatste tijd enorm populair. Het is een prachtige kamerplant en een echte eyecatcher. De grote bladeren met gaten is een luchtzuiverende plant die een aanwinst op je interieur zal zijn. En toch moet je bij huisdieren wel oppassen. Het sap dat in de bladeren en stengels zit is namelijk erg giftig voor je diertje.

Dieffenbachia

Valt het jullie ook op dat veel kamerplanten met grote bladeren en vaak met een lichtgroene binnenkant meestal giftige kamerplanten zijn? Want ook de Dieffenbachia is een zeer giftige plant voor dieren en kinderen. Laat ze daarom echt niet in aanraking komen met het sap uit de stengels en bladeren.

Zamioculcas

Dit is ook een plant waar je erg voor op moet passen. Ik heb hem nog niet zo vaak gezien, maar mocht je de Zamioculcas hebben, dan moet je weten dat hij toch wel giftig is voor mens en dier. Je huid kan er erg geïrriteerd door raken.

Sansevieria (Vrouwentong)

De vrouwentong vind ik persoonlijk niet zo’n hele mooie plant, maar toch wordt hij vaak gekocht, omdat hij weinig aandacht nodig heeft. Hij heeft zon nodig en hoeft maar één keer per maand een beetje water. Maar ook dit plantje heeft sap dat giftig is voor je huisdier. Het kan leiden tot maag- en darmklachten.

Epipremnum (Drakenklimop)

De laatste plant dat giftig is, is de Epipremnum oftewel de Drakenklimop. Ook deze heb ik in huis. Ik heb hem in de badkamer staan en daar doet hij het erg goed. Hij heeft weinig nodig en is erg sterk. Gelukkig heb ik hem heel hoog hangen, want ook deze populaire plant is giftig voor je huisdier. Symptomen zijn irritatie van de mond, tong en lippen, overmatig kwijlen, braken en slikproblemen.

Heb jij één van deze giftige planten in huis?

Volg mij ook op Instagram!

Lees ook:

Lees ook: Zo kweek je een avocadoplant.

Delen:

5 Reacties

 1. 3 februari 2021 / 1:50 PM

  Van de dieffenbachia wist ik het wel, maar van de monstera, sansieveria en epipremnun niet. Die heb ik op zich allemaal vrij hoog staan, hoewel mijn epipremnum nog wel ver naar beneden hangt. Wel weer op de badkamer, dus daar komen de honden niet zo vaak. Ook iets om in gedachten te houden voor als er hier ooi een kleine komt.

 2. 3 februari 2021 / 2:50 PM

  Drie stuks maar liefst! De alocasia, aloe vera en sanseveria, maar ik wist niet dat deze giftig waren. Daarbij koop ik nooit meer een plant uit de alocasia familie. Elke keer als ik deze water geef, verliest ie druppels en zit heel mijn vloer onder. Nu check ik dat eerst voordat ik een nieuwe plant koop 🙂

 3. 4 februari 2021 / 10:15 AM

  Ik heb overal monstera’s in huis maar daar kan Sketch niet bij. Dat is wel het ‘voordeel’ van een klein hondje, dat die niet zoals een kat overal op kan springen;-)

 4. 4 februari 2021 / 10:27 PM

  Oeie heb er ook een aantal staan. Had geen idee dat die giftig waren. Gelukkig zijn de kindjes al wat ouder en blijven ze wel uit de buurt van mijn planten.

 5. 6 februari 2021 / 2:15 PM

  Wat een fijn artikel! Ik wist wel dat de dieffenbacchia heel giftig is (die heb ik daarom voor de zekerheid wat hoger gezet in verband met Pippa), maar van sommige andere planten had ik geen idee. Ik ga mijn aloe vera voor de zekerheid ook maar ietsje hoger op een kast zetten. Gelukkig eet Pippa nooit echt aan planten, maar ze vindt de aarde soms wel spannend om aan te zetten. Dus liever het zekere voor het onzekere nemen met giftige planten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.