Home » Een visgraat vloer van laminaat

Een visgraat vloer van laminaat

Zodra je je woning gaat inrichten is het erg belangrijk om goed na te denken over de vloer. Toen wij in onze huidige woning kwamen wonen kozen wij voor een donkerbruine laminaatvloer. We hoopten zo een warm interieur te creëren. Helaas werkte het averechts en zorgde het juist niet voor sfeer. Ik irriteerde mij aan de vloer en ook mijn man zag in dat het te donker was. Daarom gingen we op zoek naar een nieuwe vloer.

Gelukkig was het een laminaatvloer en zijn deze vloeren vrij gemakkelijk om te vervangen. De tweede keer gingen we voor een mooie, lichtbruine laminaatvloer waar ik nog steeds heel erg blij mee ben. Het is zo veel lichter en warmer in huis en daaraan kun je toch echt zien dat een vloer heel bepalend is voor de sfeer in huis.

Visgraat-vloer leggen met laminaat

Op de eerste verdieping ligt momenteel een lichtgrijze laminaatvloer. Het staat heel licht en rustig, maar stiekem zou ik hier ooit ook een nieuwe vloer willen hebben. En eigenlijk zou ik dan heel graag willen dat dit een visgraat vloer wordt. Tegenwoordig zijn visgraat vloeren in allerlei materialen verkrijgbaar en dus ook in laminaat. Dit maakt het gelijk interessant, want we weten allemaal dat houten vloeren best wel aan de prijs zijn. Laminaat is een mooi en een goedkope optie voor als je net als ik dol bent op visgraat en er geen vermogen aan kwijt wilt zijn. Visgraat laminaat ziet er ook heel chique uit en het is heel gemakkelijk zelf te leggen.

Kun je elk laminaat in visgraat leggen

Nu vraag je je vast af of je alle soorten laminaat in visgraat kunt leggen. In principe kan het. Visgraat is namelijk een patroon. Het is alleen wel handig om te weten dat click-laminaat niet geschikt is.

Toch zou ikzelf wel voor laminaat gaan dat speciaal gemaakt is om in visgraat te leggen. Zo weet je zeker dat het patroon mooi wordt en lijkt je visgraat vloer vast ook veel meer op een echt houten visgraat vloer.

Bij verschillende winkels kunnen je speciaal visgraat laminaat kopen. Zo heeft Carpetright visgraat laminaat in 5 verschillende kleuren. Vooral de warme bruine kleur vind ik heel erg mooi staan.

Hoe leg je een visgraat vloer met laminaat

1. De ondervloer

Het belangrijkste aan het leggen van een laminaatvloer is de ondergrond. Wanneer je ondergrond niet egaal is, zal het laminaat ook niet mooi gelegd kunnen worden. Zo hebben wij in een hoekje op onze slaapkamer toch een klein steentje onder het laminaat liggen. Dit blijf je voelen als je eroverheen loopt.

2. De legrichting van visgraat

Zodra de ondergrond egaal is, kun je aan de slag met de visgraat vloer. Meestal wordt er vanaf het grootste lichtpunt (raam) gelegd, zodat de lijnen van het laminaat minder zichtbaar zijn en de ruimte ruimtelijker oogt.

3. Het starterspunt bij een visgraat vloer of het spannen van een hartlijn

Bij aankoop van een visgraat vloer kan het zijn dat er een starterspunt bijgeleverd wordt. Dit is een stuk laminaat in de vorm van een driehoek die je gemakkelijk tegen de muur aanlegt en waar je de rest van het laminaat aan kan vastleggen. Dit starterspunt kun je vervolgens namaken, zodat je laminaat strak tegen de muur aan komt te liggen.

Als je geen starterspunt krijgt, dan begin je met het spannen van een hartlijn (een touw). Deze lijn loopt van de ene kant van de kamer naar de andere kant en hieraan leg je vervolgens zowel de linker- als de rechterkant van het visgraat laminaat.

4. Het leggen van een visgraat vloer

Wist je dat je aparte delen hebt voor de linker- en rechterkant? Het is daarom heel erg belangrijk dat je ze uit elkaar houdt. Dit is ook gelijk de reden waarom ik voor een echte visgraat laminaatvloer zou gaan, in plaats van voor gewoon laminaat.

Je klikt beide kanten iedere keer vast, totdat je niet verder kan leggen. De laatste stukken zaag je op maat. Houd hierbij rekening dat je ongeveer 12 mm van de muur afblijft, zodat de vloer nog wat ruimte heeft om te werken.

5. De afwerking

Voor de afwerking van je visgraatvloer kun je ervoor kiezen om plinten te gebruiken. Persoonlijk vind ik het mooiste als ze tegen een opstaande plint gelegd worden. Dit ziet er stijlvoller uit dan plakplinten.

Voordelen van het maken van een visgraatvloer met laminaat

Het voordeel aan het visgraat vloer van laminaat is dat het ten eerste een stuk goedkoper is. Ten tweede hoef je het niet te behandelen met speciale olie, en ten derde is een laminaatvloer gemakkelijk schoon te maken. Ideaal voor als je nog een grote voorjaarsschoonmaak op de planning hebt staan.

Daarnaast is een visgraat vloer van laminaat ook te leggen wanneer je vloerverwarming hebt. Op de verpakking van het laminaat staat vaak vermeld of deze gecombineerd kan worden met een vloerverwarming.

Lees ook: Mijn interieur To Do lijstje

Delen:

5 Reacties

 1. chucky1012
  23 mei 2021 / 1:46 AM

  Zo mooi.
  Fijne tips.
  Veel succes…..

  Xoxo

 2. 23 mei 2021 / 7:31 PM

  Wauw echt mooi, als wij groter gaan wonen wil ik ook heel graag een visgraat vloer laten leggen door mijn man. Een wat lichtere variant, love it!

 3. 24 mei 2021 / 9:15 AM

  Een visgraatvloer vind ik heel sfeer-en stijlvol. Wie weet ooit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.