Home » Voor- en nadelen van wasbare luiers

Voor- en nadelen van wasbare luiers

Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje zat ik in een soort van praatgroepje voor zwangere vrouwen dat georganiseerd werd door de verloskundige praktijk. Het was erg leuk om samen over deze bijzondere periode te praten en ideeën en informatie met elkaar te delen. Eén van de onderwerpen dat besproken werd was het aanschaffen van wasbare luiers. Destijds moest ik er eigenlijk niets van weten. Het leek mij totaal niet praktisch en eigenlijk leek het mij ook niet hygiënisch. Ik koos daarom gewoon voor wegwerpluiers.

Wegwerpluiers zijn mij altijd goed bevallen. Ze doen hun werk goed en na de eerste 3 dagen luiers verschonen doe je het met twee vingers in je neus. Inmiddels heb ik twee kindjes die luiers dragen en je raad waarschijnlijk wel dat er heel wat luiers doorheen gaan. Gemiddeld verdwijnen er zo’n 7 à 8 luiers per dag in de prullenbak en dat zijn er per week al gauw zo’n 49 tot 56. Best veel! Leg ze maar eens op een stapel en bedenk je dan ook nog eens dat ze vol zitten.

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik wegwerpluiers zo veel mogelijk in de aanbieding koop, maar toch kost het per jaar best nog wel wat geld. Ik besloot daarom toch eens uitwasbare luiers uit te gaan proberen en vandaag deel ik mijn ervaring.

Wat zijn wasbare luiers

Wasbare luiers zijn, vergeleken met wegwerpluiers, gemaakt om langdurige te gebruiken. Na gebruik gooi je ze niet in de container, maar vervang je het inlegvel en zodra ze vuil zijn was je ze uit. Wasbare luiers kunnen gemaakt zijn van katoen, bamboe, hennep, fleece of synthetische materialen en ze groeien met de kindje mee, doordat ze gemakkelijk te verstellen zijn.

De wasbare luiers die ik ga testen zijn van Fancy Pantsy. Om de test zo goed mogelijk te doen, heb ik voor het “Kies-je-favoriet-pakket” gegaan. Er zijn namelijk twee verschillende soorten wasbare luiers, de tweedelige wasbare luiers en de “All in one” wasbare luiers.

Tweedelige wasbare luiers

Tweedelige wasbare luiers bestaan uit een binnenluier en een overbroekje. De binnenluier is een voorgevormde luier die erg lijkt op de vorm van een wegwerp luier. Deze zorgt ervoor dat het vocht opgenomen wordt doormiddel van een inlegvel. Deze inlegvellen zijn als rol verkrijgbaar en gemakkelijk te vervangen. Het overbroekje zorgt ervoor dat het vocht niet kan ontsnappen. Het is dus waterdicht, waardoor de kleding niet nat wordt.

All in one wasbare luiers

All in one luiers lijken erg veel op wegwerpluiers en bestaan uit één stuk. Ze bestaan uit een vocht opnemende binnenkant en een waterdichte buitenkant. Ook hier leg je een inlegvel in die je gemakkelijk kan vervangen.


Mijn ervaring met wasbare luiers

Tweedelige wasbare luier

Mijn dochtertje van 2 jaar heeft de tweedelige wasbare luier geprobeerd. Deze is het meest bewerkelijke om aan te trekken, omdat hij uit twee broekjes bestaat. Echter viel het mij nog best wel mee, aangezien je ze net als wegwerpluiers aantrekt en vervolgens aan elkaar klikt. Verder moet er nog even een inlegvel in. Prima te doen.

Wat mij gelijk opvalt is mijn dochtertje er best een “dik kontje” door krijgt. Ze heeft er zelf totaal geen last van en beweegt nog net zo soepel als voorheen. Op een gegeven moment is het tijd om te verschonen. Je haalt het inlegvelletje eruit en vervangt hem voor een nieuwe. Easy!

Prijs
Binnenluiers: €19,95 – €21,90
Overbroekjes: €13,95 – €20,90
Inlegvellen: €6,95 voor 120 stuks

Voordelen van wasbare luiers

 • Een groot voordeel vind ik het schattige overbroekje. Ik ben helemaal verliefd op het printje met de hazen. Daar hou ik echt van en ook mijn dochtertje vind het heel leuk. Maar ook het binnenbroekje ziet er heel lief uit. Er zijn verschillende printjes verkrijgbaar en dat maakt het dragen van een luier nog net iets leuker.
 • Ondanks dat je twee broekjes aan moet trekken, gaat dit nog best gemakkelijk. Wel moet je er goed letten dat het inlegvel recht in het broekje ligt.
 • De luier is gemakkelijk in grootte te stellen met knoopjes en klittenband.
 • Het overbroekje hoef je niet zo vaak te wassen. In verhouding met het “All in one” systeem is het voordeliger, omdat je minder overbroekjes aan hoeft te schaffen.
 • Het tweedelige systeem is erg geschikt om ook ’s nachts te dragen.
 • Je bespaard honderden euro’s per kind.
 • Je produceert véél minder afval.

Nadelen van wasbare luiers

 • Je krijgt er een “dik kontje” door.
 • Je moet de wasbare luier uitwassen, waardoor je meerdere luiers aan moet schaffen. Je kan hem wel gewoon in de wasmachine en de droger doen.

All in one wasbare luier

Mijn zoontje van 9 maanden heeft de “All in one” wasbare luier geprobeerd. De “All in one” luier is heel gemakkelijk aan te trekken. Mijn zoontje is momenteel heel ondernemend en beweegt enorm. Ik zou het daarom gelijk merken als hij de luier niet fijn vindt zitten. Maar nee hoor, hij wil het liefst het hele bed rond rollen en tijgeren.

Prijs
Luiers: €23,95
Inlegvellen: €6,95 voor 120 stuks

Voordelen van wasbare luiers

 • Het printje op de luier is super schattig! Er staan allemaal elfjes op die door een magisch bos heen fladderen. Zo cute! Naast dit printje zijn de luiers ook in andere printjes verkrijgbaar.
 • De luier is gemakkelijk aan te trekken.
 • Hij zit bijna hetzelfde als een wegwerpluier.
 • Je bespaard honderden euro’s per kind.
 • Je produceert véél minder afval.

Nadelen van wasbare luiers

 • Je moet de hele luier wassen, waardoor je meerdere luiers aan moet schaffen.
 • Je moet iets vaker verschonen dan een wegwerpluier en het tweedelige systeem.

Als ik zou moeten kiezen tussen beide luiers dan gaat mijn voorkeur uit naar de “All in one” wasbare luier. Deze is heel gemakkelijk in gebruik en lijkt ook enorm op een wegwerpluier. De tweedelige luier is net wat te dik. Mijn dochtertje is 2 jaar en draagt nu ook vaak jeans broekjes en deze zitten eigenlijk te strak over de luier heen. Maar voor een jonger kindje is hij prima te gebruiken. Ik blijf de luiers gebruiken, maar wel in combinatie met wegwerpluiers. Zo bespaar ik toch flink wat geld!

Winactie!

Heb jij ook een kindje dat nog in de luiers zit en zou jij het ook leuk vinden om een wasbare luier uit te proberen? Houd dan mijn Instagram-account in de gaten voor een hele toffe winactie!

Ben jij bekend met wasbare luiers?

Delen:

1 Reactie

 1. chucky1012
  27 mei 2021 / 12:28 AM

  Fijne review.
  De tijd dat ik luiers gebruikte voor mijn kinderen waren de wegwerpluiers.
  Xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.