Home » Hoe kweek je zelf een plantje?

Hoe kweek je zelf een plantje?

Hoe kweek je zelf een plantje? De afgelopen jaren zijn we veel bewuster gaan leven. We letten op ons voedsel, verspillen minder afval en ook wordt het steeds populairder om iets te hergebruiken. En als er iets is dat enorm leuk is om niet in de afvalbak te gooien, dan zijn het wel dingen die weer een nieuw leven krijgen! Ik hoor je denken; wat is dat dan? Een avocado pit! Met een pit van de avocado kun je namelijk je eigen avocado plant maken. Hoe tof! En het is veel gemakkelijker dan je denk!

Maar we gaan nog een stapje verder, want ik ga je niet alleen laten zien hoe je een avocado plant kan kweken. Ik ga je ook laten zie hoe je je eigen gemberplant kan kweken! Want ook met een klein stukje gember kun je je eigen plantje laten groeien. Aan de slag!

Hoe kweek je een avocado plant

Wat heb je nodig?

 • Een avocado / avocado pit
 • Keukenpapier of wc papier
 • Een boterhamzakje
 • Een potje met aarde waar je straks je avocado plant in gaat kweken

Stap 1: De pit van de avocado plant

Kun je een avocado pit planten? Ja! Het is alleen wel erg belangrijk dat de avocado pit niet beschadigd is.

Stap 2: Hoe krijgt pit van de avocado wortels

Om de pit tot een avocado plant te laten groeien, is het nodig dat de pit wortels krijgt. Was de pit van de avocado voorzichtig af, zodat de restjes avocado er van af zijn. Pak nu wat keukenpapier of wc papier en maak dit nat. Hier gaan we de pit in wikkelen. Doe de ingepakte pit in het boterhamzakje, knoop het zakje dicht en leg de pit op een donker plekje, bijvoorbeeld in een kast.

Stap 3: De avocado pit ontkiemen

Kijk af en toe of het keukenpapier/wc papier nog nat is. Na ongeveer 2 maanden kun je trouwens ook kijken of er al wat uit de avocado pit groeit. Zo niet, dan heeft hij nog even tijd nodig. Hou moed!

Stap 4: Een avocadoplant kweken

Zodra er een stengeltje uit de avocado pit is gegroeid, kun je hem uit het natte papier halen. Haal het potje tevoorschijn, doe er wat potgrond in en verstop de pit onder de aarde. Geef het potje een leuk plekje voor het raam, zodat het straks genoeg zonnestraaltjes op kan vangen en goed kan groeien. Ook nu is het een kwestie van tijd. Vergeet ook niet om af en toe wat water in het potje te doen. Eén keer in de week is genoeg.


Hoe kweek je een gemberplant

Wat heb je nodig

 • Een stuk biologische gember
 • Een potje
 • Wat aarde

Stap 1: Een stuk gember kweken tot plant

Een stuk gember kweken tot plant is helemaal niet moeilijk. Zoek een stuk gember uit. Het is belangrijk dat het biologische gember is. Het liefst een dik stuk, met veel knobbeltjes en weinig ribbels.

Snijd je stuk biologische gember in stukken. Het is belangrijk dat je de stukken gember niet te klein maakt. Ze moeten 4 cm groot blijven en een knobbel bevatten. Meer knobbels mag natuurlijk uit. Uit deze knobbel gaat namelijk je plantje groeien.

Stap 2: Hoe snel groeit een gemberplant

Het klinkt misschien gek, maar een gemberplant groeit horizontaal. Ga daarom niet voor een te klein potje. Het is beter om een ondiep, langwerpig potje te gaan, zodat het plantje genoeg ruimte heeft om te groeien. Doe het stukje gember ook niet te ver onder de aarde.

En nu is het wachten, geduld hebben en af en toe even een kijkje nemen of er al iets onder de aarde vandaan komt. Voeg er regelmatig wat water aan toe. De aarde mag niet uitdrogen en uiteindelijk zal je zien dat er een klein leuk gemberplantje ontstaat!

En ta-da! Zo ziet een gemberplant eruit! Hij is flink gegroeid. Ik heb alleen de fout gemaakt door hem even buiten neer te zetten. Hierdoor zijn de bladeren een beetje opgegeten. Vlug weer naar binnen en hopen dat hij nog verder gaat groeien! 

Welk plantje ga jij zelf kweken?

Delen:

2 Reacties

 1. 7 juni 2021 / 6:06 AM

  Leuk. Ik heb eens een avocado gekweekt. Ik had de pit zomaar in de grond gedaan en ee groeide een grote plant uit maar helaas geen vruchten.

 2. 7 juni 2021 / 9:22 AM

  Die avocadoplant kende ik al – ik heb een zelf gekweekte staan, maar dat het ook met gember kan, was nieuw voor me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.