Home » Zo maak je een mini moestuin op je balkon of kleine tuin

Zo maak je een mini moestuin op je balkon of kleine tuin

Het hebben van je eigen moestuin is zo leuk! Het begint bij wat zaadjes, wat water en langzaam komen er kleine groene stengeltjes de grond uit. Je kan je eigen moestuin helemaal volgen en iedere dag zal er weer wat veranderd zijn. Het hebben van je eigen moestuin is zowel voor kinderen als voor volwassenen leuk en je kan uiteindelijk zelf bepalen hoe je eigen moestuin eruit gaat zien. Hou je meer van fruit of wil je allemaal verschillende groenten verbouwen? Een aardbeienplantje hier, een komkommerplantje daar. En voor je het weet kun je je eigen fruit en groente eten. Hoe grappig!

Maar mocht je een kleine tuin hebben of alleen een balkon hebben, dan is het hebben van een moestuin wat meer passen en meten. Maar het kan! De volgende plantjes zijn namelijk perfect voor kleine ruimtes en kun je prima in potten verbouwen.

Groene slasoorten

Sla heb je in verschillende soorten. Veldsla, ijsbergsla, rucola, etc. En het ideale aan sla is dat het erg gemakkelijk om te verbouwen is. Vooral groene slasoorten hebben dunne en kleine wortels die dus niet veel aarde nodig hebben om te kunnen groeien. Zaai wat in leuke potten en je hebt ook gelijk meer groen in je tuintje/op je balkon.

Kruiden

Kruiden zie je wel eens vaker in potjes in een keuken staan. Ze hebben weinig aarde nodig, waardoor ze perfect zijn voor kleine oppervlakten. Het ziet er gezellig uit en verse kruiden uit “eigen tuin” smaken natuurlijk altijd net wat lekkerder. Goede kruiden om je moestuin mee te beginnen zijn trouwens Bieslook, Koriander, Peterselie, Tijm, Basilicum, Lavendel, Oregano, Salie, Dragon en Citroengras. Mmm… De geur komt me nu al tegemoet!

Tomaten

Ik ben zelf dol op tomaten! Van die grote tomaten voor in de soep of van je kleine tomaatjes door salades of op een broodje. Heerlijk! Ze zijn erg gemakkelijk om te verbouwen in je eigen moestuintje, alleen hebben ze wel wat ruimte nodig. Wil je ze in een pot verbouwen, zorg er dan voor dat de pot wat aan de grote kant is. Dit geldt ook voor kleine tomaatjes, als bijvoorbeeld Cherry tomaatjes. Nu alleen nog een lekker zonnig plekje en je tomaatjes zullen heel blij worden.

Aardbeien

Naast tomaten ben ik ook erg weg van aardbeien. Die zoete, rode zomerkoninkjes groeien bijna als onkruid en zijn daarom enorm sterk. Je kan ze heel gemakkelijk op kleine ruimtes verbouwen, in potten doen en zelfs in hangpotten verbouwen. Dit ziet er heel gezellig uit en zo worden ze minder snel aan gegeten door bijvoorbeeld slakken.

Heb jij een eigen moestuin?

moestuin webshop, moestuin groenten, zaaikalender moestuin, moestuin tips, moestuin bak, voorbeeld plattegrond moestuin, moestuin beginnen, moestuin wiki, moestuin planten, groenten voor kleine moestuin, moestuin groenten, indeling moestuin 50m2, moestuin in bakken, makkelijke moestuin planten, moestuin balkon, voorbeeld plattegrond moestuin

Delen:

7 Reacties

 1. 28 april 2020 / 11:32 AM

  Het ziet er allemaal echt ontzettend leuk uit! Jammer genoeg heb ik hier het geduld niet voor haha!

 2. 28 april 2020 / 12:00 PM

  Heel leuk! Misschien dat ik ooit een klein moestuintje aanleg. Ik vind het rieten vogelhuisje erg leuk trouwens.

 3. 28 april 2020 / 12:22 PM

  Ik heb ook klein moestuintje! Aardbeien zijn altijd zoooo lekker

 4. 28 april 2020 / 5:01 PM

  oh heerlijk, vandaag regent het ook dus ik ben benieuwd hoe de tuin van deze week opknapt.. de grond was namelijk te hard om er iets mee te doen

 5. 29 april 2020 / 9:40 AM

  Zo leuk! Ik zou ook (ooit) graag een moestuin hebben. Lijkt mij zo heerlijk om je eigen eten te kunnen plukken, vers uit de natuur.

 6. chucky1012
  1 mei 2020 / 9:55 PM

  Het is zo leuk…..
  Fijne tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.