Welke bloemen kun je drogen
Droogbloemen zijn momenteel erg populair. Ik moet zeggen dat ik het zelf ook heel erg leuk vind. Je kan er namelijk voor kiezen om een heel kleurrijk boeket te maken, maar je kan ook voor rust gaan. Mooie zachte pasteltinten, aardetinten, felle kleuren. Boeketjes, kransje, glazen vaasjes, in lijstjes. En zo kan je nog wel even doorgaan. Maar welke bloemen zijn nu precies geschikt om te laten drogen?
Niet alle bloemen zijn helaas geschikt om te drogen. Kleurrijke bloemen zijn gemakkelijker te drogen dan lichte en witte bloemen en ook vraagt het om heel wat zorgvuldigheid. Maar als je wat geduld hebt, dan kan je de mooiste droogbloemen maken. Ik heb een paar bloemen onder elkaar gezet die geschikt zijn om te drogen. We zullen over pioenrozen niet dieper ingaan, maar pioenrozen drogen kan ook makkelijk. Als je ook geïnteresseerd bent in hoe bloemen worden gedroogd, zou 3X Manieren om bloemen te drogen handig zijn.
Lavendel
Ik begin maar gelijk met de meest makkelijke. Lavendel drogen kan iedereen. Het mooiste is alleen wel dat je eerst de lavendel helemaal uit laat bloemen. Je knipt het vervolgens af en hangt het een tijdje op de kop. Mmm… Ik kan nu al blij worden van de geur!
Trommelstokjes
Een grote favoriet van mijzelf zijn de (gele) trommelstokjes, oftewel de Allium Sphaerocephalon. Dit leuke plantje heb ik ook in de tuin staan en kun je perfect drogen. Het is misschien niet helemaal geschikt voor een krans, maar voor in een vaas zijn ze geweldig.
Hortensia
Hortensia’s worden erg veel gedroogd en zijn ook erg mooi om los ineen vaas te hebben staan of gewoon ergens neer te leggen. Het trucje bij het drogen van een hortensia is dat je eerst moet wachten totdat de bloem begint te verkleuren. Hij moet helemaal uitgebloeid zijn en al een beetje gaan knisperen. Je knipt ze af, haalt de overige bladeren er van af en door ze toch nog in een heel klein laagje water op een donkere plek te zetten, zullen ze uiteindelijk heel mooi opdrogen.
Strobloemen
Wil je graag kleurrijke droogbloemen? Dan moet je voor strobloemen (Helichrysum bracteatum) gaan. Ze knisperen als papier en zijn er in heel vee verschillende kleuren. Maar liefst 600 trouwens. Whoehoe! Zodra ze bloeien kun je ze plukken en door ze op de kop te hangen, drogen ze heel mooi op. Ze verkleuren niet en ze zijn perfect als droogbloemen.
Zeeuwse heide
Zeeuwse heide (Limonium sinuatum) zijn bloemen waar insecten dol op zijn. Ze zijner in verschillende kleuren, als paars, geel, roze en blauw en blijven ook erg goed hun kleur behouden.
Ik ben een grote fan van droogbloemen. Lavendel oogst ik elk jaar uit de tuim en droog ik in zakjes. Ook hortensia’s droog ik, die zijn ook erg mooi.
Zo een fijn art.. ik hou
erg veel van droogbloemen.
Vroeger hortensia’s gedroogd.
Xoxo
Ik ben ook gek op droogbloemen, ik heb vorig jaar hortensia’s gedroogd en die staan er nog steeds echt heel erg mooi bij. Rozen kun je trouwens ook vrij makkelijk drogen.
Leuk idee! Ik heb eigenlijk nog nooit bloemen gedroogd, maar vind het wel altijd zonde als een gewoon boeket uiteindelijk in het afval verdwijnt.
Wauw wat fijn dit artikel. Ik was hier altijd eigenlijk benieuwd naar. Droogbloemen zijn zo leuk
Oeh ik ga je artikel opslaan en dan ga ik het zelf ook proberen in ons toekomstige huis! 😀
Gedroogde bloemen zijn zo fijn, haha ze kunnen nooit dood gaan! Alleen je moet wel oppassen dat je er niet teveel aan zit anders zit je tafel of vloer er helemaal onder. Verder hebben wij nu in totaal vijf gedroogde bosjes staan in ons huis 😛
Ik heb vroeger als kind wel bloemen gedroogd in zo’n bloemenpersje, maar het nadeel is dat ze dan altijd plat zijn.
Goed idee om ze gewoon ondersteboven te drogen te hangen, dan behouden ze hun mooie vorm. Ik vind die trommelstokjes ook erg leuk trouwens.
Ik ben ook ook fan en dan ook bezig met de voorbereidingen voor Droogbloempassie; de Facebookpagina is er al !