Home » Dit is waarom een 1 jarig kindje zo leuk is!

Dit is waarom een 1 jarig kindje zo leuk is!

Nora is nu 16 maanden. Het is zo leuk om te zien dat ze van een heel lief, schattig baby´tje langzaam veranderd in een vrolijke peuter. Nou ja, langzaam… Eigenlijk zijn alle clichés waar. Je hoeft maar met je ogen te knipperen en ze heeft zichzelf weer verder ontwikkeld. Alleen maar leuk natuurlijk, want hierdoor zie je gewoon dat haar wereldje steeds groter wordt. Maar eigenlijk is dat niet alleen de reden waarom een kindje van 1 jaar zo leuk is. Ik heb 10 reden onder elkaar gezet die ikzelf geweldig vind aan deze leeftijd. Benieuwd? Hier komen ze!

1. Geen baby meer

Een baby is enorm leuk en schattig, maar het is natuurlijk ook erg kwetsbaar. Je moet het voorzichtig knuffelen en verzorgen en dat is er na 1 jaar toch wel een beetje af. Je kan nu lekker kietelen, hutten bouwen, vliegtuigje spelen, etc. En ik kan je vertellen dat dit zo veel plezier oplevert! Ook voor jou als ouder.

2. De eerste stapjes

Zodra je een kindje hebt realiseer je dat de kleine dingen van een kindje juist ontzettend groot zijn. De eerste stapjes zijn daar een voorbeeld van. Het begint bij een beetje tegen de tafel of de bank optrekken, vervolgens wat langs de bank lopen en uiteindelijk wat los te staan. Het is als ouder best wel spannend om dit door te maken, maar hoe trots kun je zijn als het uiteindelijk lukt!

3. Gezellig brabbelen

Hele gesprekken met brabbel woorden hebben we al gevoerd. Er is geen touw aan vast te knopen, maar aan het serieuze of blije koppie te zien, is het een heel mooi verhaal. Dat is toch genieten 😀

4. Woordjes

Na het brabbelen komen natuurlijk de eerste woordjes. Het eerste woordje van Nora was “lekker”. Haha! Ik vind dat zo grappig. Ze is dol op eten, maar ook als ze in de kussens op de bank ploft gebruikt ze dit woordje. Het is nu al een echte genieter.

5. Nieuw ritme

Op een gegeven moment gaat je kindje van twee slaapjes overdag naar één slaapje. Dit is even wennen, want aan het einde van de middag is het nog best lastig om haar wakker te houden. Maar als het ritme er uiteindelijk in zit, dan is het zo fijn! Nora gaat rond 19.00 uur naar bed en dan heb je gewoon de hele avond nog voor jezelf. Ook wel zo fijn. 🙂

6. Op avontuur

Iedere dag is het weer een avontuur. In huis ontdekt ze kasten, de trap en plekjes waar ze eigenlijk niet mag komen. En buiten kijkt ze aandachtig naar de bloemen en de insecten, wordt ze afgeleid door overvliegende vogels en neemt ze regelmatig zand, blaadjes en steentjes mee het huis in.

7. Plezier maken

De hele dag door wordt er ontzettend veel gelachen. Door het zingen van liedjes, het spelen van verstoppetje en er wordt in huis steeds meer gedanst. Er hoeft maar een leuk muziekje aan te staan en ze gaat weer swingen. Hoe lief!

8. Knuffelen

Met een baby kun je heel goed knuffelen, maar met een kindje van 1 jaar is knuffelen totaal anders. Je krijgt namelijk knuffels terug. Echte omhelzingen en er komt zo veel liefde bij kijken. Heerlijk!

9. Lief spelen

Spelen wordt steeds leuker. De stapel met blokken wordt met de dag hoger, de knuffels krijgen steeds meer “thee” te drinken en boekjes worden aandachtig doorgebladerd. Sinds kort is Nora ook aan het ontdekken wat tekenen en kleuren is. Het zijn nog wel veel streepjes, maar het begin is er.

10. Karakter

Een peuter krijg steeds meer een eigen willetje en karaktertje. Voorkeuren voor speelgoed, voor eten en voor spelletjes. Ze laat duidelijk merken wat ze leuk vindt en wat ze niet zo veel aan vindt. Ik verwacht dat dit alleen maar meer gaat worden, haha!

Heb jij een kindje van één jaar? Wat zou jij het leukste vinden aan deze periode?

Delen:

2 Reacties

  1. 2 augustus 2020 / 10:32 AM

    Oh! Ik krijg door deze post weer heimwee naar een 1-jarige die om je heen drentelt <3 Al is de leeftijd van mijn dochter (vier jaar) ook wel heel erg leuk 😉

  2. 5 augustus 2020 / 9:08 PM

    Dit is zeker een heerlijke leeftijd! En zo’n verschil met een jaartje geleden hè?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.