Home » Vaste planten die vlinders en bijen aantrekken

Vaste planten die vlinders en bijen aantrekken

Op dit moment staat eigenlijk alles (bijna) in bloei in onze tuin. Het is heel groen, kleurrijk en lekker beschut door alle mooie bladeren. Ik kan hier zo van genieten! Af en toe kriebelen mijn handen om wat onkruid weg te halen en het allemaal nog wat extra aan te vegen, maar door mijn zwangerschap zit dat er gewoon tijdelijk niet in. Naja, dan maar genieten toch?

In plaats daarvan word ik helemaal blij van planten die er nu op z’n mooist uitzien en heerlijk ruiken. En helemaal als ze ook nog omringt worden door allerlei bijen, vlinders en libellen. Er zijn namelijk een aantal planten in onze tuin die enorme bijen en vlinder trekkers zijn. En ik laat ze jullie graag zien!

Lavendel

Natuurlijk mag lavendel niet in je tuin ontbreken. Dit is een verrukkelijke plant en hij is enorm sterk. Hij komt ieder jaar weer terug en op dit moment staan ze weer helemaal in bloei. De lavendelplantjes die ik twee jaar geleden gekocht hebt zijn ontzettend groot geworden en worden daarom nu ook erg goed bezocht door de bijen. Zo gezellig om te zien!

De vlinderstruik

Deze vlinderstruik heeft een grappig verhaal, want die hebben wij namelijk niet gekocht. Sinds dit jaar is hij in onze tuin gaan groeien en ik heb het vermoeden dat er een zaadjes vanuit de tuin van onze buren naar ons over is gevlogen. Super leuk, want ik wilde altijd al een vlinderstruik. Het trekt nu al heel veel vlinders aan en de mooie kleur van deze plant maakt dit gedeelte van de tuin nog kleurrijker.

Damastbloem

Het was een klein paars plantje toen ik hem kocht en inmiddels is de Damastbloem een grote eyecatcher in de tuin geworden. Hij is gigantisch! Maar daarom ook heel gezellig en kleurrijk. Het leuke aan deze plant is namelijk dat hij veel insecten trekt en ook nog eens het hele jaar paarse bloemetjes heeft. Zet hem op een opvallend plekje en je kan er het hele jaar door van genieten!

Bergsteentijm

En ten slotte mijn favoriet van dit moment, namelijk de Bergsteentijm. Dit plantje heb ik nog niet zo lang in mijn tuin staan en kende ik eigenlijk ook nog niet. Vorig weekend was ik bij het tuincentrum en werd ik aantrokken door deze lieve plant. Hij heeft lichtgroene bladeren en in combinatie met de zacht paarse bloemetjes was ik opslag verliefd. Daarnaast ruikt de Bergsteentijm ongelofelijk lekker naar munt. Mmm..! Ik kan hem wel blijven ruimen. En de bijtjes ook!

Nog meer planten die bijen en vlinders trekken

Naast deze vier planten zijn er nog een paar echte bijen-trekkers, namelijk de Herfstaster, de Rode zonnehoed, Koninginnekruid, Marjolein, Vlambloem, Hemelsleutel en IJzerhard. Kortom, genoeg mooie plantjes om je tuin mee te vullen en de insecten mee blij te maken!

Heb jij ook een tuin?

Delen:

7 Reacties

 1. 17 juli 2020 / 11:24 AM

  Wij hebben ook af en toe bijen in de tuin en Sketch vind het heel leuk om daar mee te ‘spelen’. Ik ben dan altijd bang dat ze haar een keer steken:-( Tot nog toe is het gelukkig goed gegaan!

 2. chucky1012
  17 juli 2020 / 11:24 AM

  Vlinderstruiken zijn prachtig…….
  Mooie foto’s.

  Xoxo

 3. 17 juli 2020 / 1:11 PM

  Ik ben zelf als de dood voor bijen. Ik zie ze namelijk vaak aan voor wespen én ik ben allergisch voor wespensteken. Ik kan daar echt weken ziek van zijn. De vlinderstruik zou ik zelf wel in de tuin willen hebben. Lekker kleurrijk voor de zomer!

 4. 17 juli 2020 / 3:50 PM

  Zo leuk! Ik vind het heerlijk om in de tuin bezig te zijn. Een vlinderstruik zou ik nog wel graag willen.

 5. 17 juli 2020 / 7:15 PM

  Prachtige foto’s! Ik ben zelf allergisch voor alle insecten, dus bij mij mogen ze het liefste uit de buurt blijven haha. Ik snap echter wat je bedoelt, want het ziet er wel heel gezellig en levendig uit! 🙂

 6. 18 juli 2020 / 7:32 AM

  Mooie foto’s. Ik heb ook gedacht aan de vlinders en bijtjes en heb o.a. lavendel en zonnehoed in de tuin geplant.

 7. 19 juli 2020 / 6:13 PM

  • Tis steeds prachtig om zo mooie vlinders en bijtjes in je tuin te hebben. Ik zelf geniet der elke dag van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.