Home » Zo krijg je je eigen perfecte fotografie stijl

Zo krijg je je eigen perfecte fotografie stijl

Sinds de camera’s op onze telefoons steeds beter worden en Social Media niet meer weg te denken is, is fotografie ook veel populairder geworden. Eigenlijk maakt iedereen tegenwoordig foto’s en dan het liefst zo mooi mogelijk, zodat het ook nog wat likes oplevert. Voor mijn blog maak ik al een paar jaar foto’s. Eerst deed ik dit met een digitale camera, toen met een spiegelreflex en in middels gebruik ik heel veel mijn systeemcamera. Maar ook de camera van mijn telefoon heb ik veel gebruikt. Je telefoon heb je altijd bij de hand, waardoor je binnen no time je foto ook online kan zetten.

En hoe leuk is het om je eigen fotografiestijl te creëren! Foto’s die bij elkaar passen en waaraan andere zien dat jij ze gemaakt hebt. Voor mijn blog vind ik het heel leuk om iedere keer dezelfde stijl foto’s te hebben, maar ook voor je Instagram Feed is het tof als je foto’s één geheel vormen. Het leek mij daarom leuk om een paar tips te geven om ervoor te zorgen dat jij ook je eigen fotografiestijl gaat ontdekken. Dus kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Scroll dan gezellig door!

Een goede camera is het halve werk

Je kan niet koken als je geen pan hebt, je kan niet fietsen als je een stuur mist en je kan geen mooie foto’s maken als je geen camera hebt. Haha oké, dit is wat overdreven, maar een goede camera die verschillende instellingen heeft helpt bij het creëren van de perfecte foto. Ik gebruik zelf de A5100 systeemcamera van Sony. Deze is compact en heeft best veel functies die ook op een spiegelreflexcamera zitten. Helaas merk ik dat de foto’s die mijn telefoon, mijn Samsung Galaxy S7, maakt steeds minder van kwaliteit worden. Mijn abonnement is sinds kort verlopen, waardoor ik minder geld in de maand betaal, maar toch word ik hebberig van telefoons die 3(!) camera’s hebben. Sinds deze week is de Samsung Galaxy S20 uit en wauw, wat een ding! Er zitten 3 verschillende camera’s op, je kan er 100x mee inzoomen en ook zit er een 8K videocamera op. Hoe tof!

Goed licht is de andere helft van het halve werk

Tijdens de wintermaanden is het vaak wat lastiger om heldere foto’s te maken. Maar eigenlijk wil je ook niet te veel zon op je foto’s hebben. Zonlicht zorgt namelijk voor schaduw en vaak komt dat niet ten goede van je foto’s. Kies daarom een dag uit dat de zon niet te veel aanwezig is, maar kies ook niet voor een te donkere, grauwe dag. Het beste moment om te fotograferen is tijdens het “gouden uur“. Deze term is heel erg bekend bij goede fotografen en zorgt ervoor dat je foto’s op het allermooist worden. Is het toch al wat te donker, gebruik dan geen kunstlicht. Ook dit zorgt voor schaduw en vaak verandert kunstlicht de kleur van de foto.

Out of the box

Er zijn wel eens momenten dat het mij niet lukt om goede foto’s te maken. Ik ben dan niet helemaal tevreden en eigenlijk wil ik ze niet online plaatsen. Ik kan dan wel door gaan, maar vaak wordt het er niet beter op. Mijn tip: maak een hele andere setting. Gebruik een andere ondergrond of achtergrond. En weet je het eventjes niet meer, dan helpt het vaak om oudere foto’s even terug te kijken ter inspiratie

Camerafuncties

Neem een kijkje tussen de instellingen van je camera en probeer eens wat uit. Denk bijvoorbeeld aan:

Belichtingscorrectie: Ieder moment dat je een foto wilt maken moet je eigenlijk even kijken of je belichting goed is. Is je foto niet te donker? Of juist overbelicht? Je kan dit gemakkelijk aanpassen. Al moet ik wel zeggen dat te veel aanpassingen niet goed zijn voor de kwaliteit van de uiteindelijke foto.

Resolutie: Dit zijn het aantal pixels op je scherm. Hoe hoger de resolutie hoe groter je foto wordt. En hoe groter je foto is, des te beter is de kwaliteit. Dit is vooral ideaal als je je foto ook nog wat wilt knippen.

Sluitertijd: De sluitertijd bepaalt hoeveel licht er op de beeldsensor valt. Voor de sensor hangen als het waren twee “gordijntjes”. Hoe korter de sluitertijd, hoe scherper de foto. En hoe langer de sensor openblijf, hoe meer licht het opvangt. Hierdoor zie je meer bewegingsonscherpte terug op je foto.

Diafragma: Het diafragma is de lichtopening van de lens. Na de sluitertijd wordt er bepaald hoeveel licht er op de beeldsensor valt. Een kleine diafragma zorgt er hierbij voor dat er meer scherpte – diepte op de foto ontstaat. De achtergrond wordt als het ware minder scherp.

Witbalans: Ieder licht is weer anders. Om het zo natuurlijk mogelijk is maken is het handig om zelf de witbalans aan te passen aan het licht. Als deze mogelijkheid op je telefoon zit, dan maak je heel gemakkelijk even een foto van een wit papier. Het klinkt misschien gek, maar dit zorgt voor een zo veel betere foto!

ISO-waarde: De ISO-waarde is de lichtgevoeligheid van de sensor. Verhoog je de ISO, dan heeft het minder omgevingslicht nodig om een foto te kunnen maken. Zet je ISO alleen niet te hoog, anders ontstaat er ruis op je foto.

Bekijk hier mijn artikel over nog meer fotografietips.

Ontdek je favoriete filters, kleuren en compositie

Foto’s voor mijn blog bewerk ik meestal met Photoshop en met de app VSCO. Vooral deze laatste vind ik heel erg handig om ervoor te zorgen dat mijn foto’s allemaal wat op elkaar lijken. Er zijn een paar filters die ik erg mooi vind en die ik daarom ook veel gebruiken. Momenteel zijn dat A1 en A6 van VSCO. Daarnaast gebruik ik wel eens de filters van Lightroom. Ook hier zitten mooie filters tussen.

Qua kleuren ga ik meestal roze, geel en groen. Deze kleuren maken mij vrolijk, waardoor ook de foto’s meer naar mijn zin worden. Dit heb ik bijvoorbeeld veel minder met de kleur blauw en rood. Daarnaast maak ik de kleuren in mijn foto’s vaak ook wat minder fel. Geel is vaak een kleur die bijna licht geeft. Door het iets zachter te maken (minder geel), wordt de foto ook gelijk wat rustiger. Dit doe ik trouwens ook vaak met de kleur blauw. Vooral bij witte oppervlakten gebeurt het wel eens dat het een blauwe gloed krijgt. Door de blauwe kleur wat weg te halen of door de foto wat “warmer” te maken, voorkom je dit. Het risico is hierbij wel dat je foto te geel kan worden.

Laat je inspireren, niet demotiveren

De laatste tip heeft heel veel met Social Media de maken. Scroll door je Instagram heen en je ziet waarschijnlijk fantastische foto’s van onbereikbare landen, voedsel dat bijna kunstwerkjes zijn of van mensen die er uitzien alsof ze zo van de catwalk afkomen. Je kan deze foto’s natuurlijk heel goed gebruiken als inspiratie, maar pas op dat ze je niet demotiveren. Jaloersmakende foto’s zijn vaak door een heel team aan professionals gemaakt en vaak zijn ze een hele dag bezig om de perfecte foto te creëren. Wees realistisch en ontwikkel jezelf iedere keer een beetje.

Waarmee maak jij de meeste foto’s?

fotografie tips spiegelreflex, fotografie tips compositie, leren fotograferen met canon, fotograferen voor beginners spiegelreflex, fotografietips nikon, fotografie informatie, leren fotograferen youtube, leren fotograferen boek, nieuwe samsung s11 nieuwe samsung telefoon 2020, nieuwe samsung s10 nieuwe samsung telefoon 2019, nieuwe samsung 2020, nieuwe samsung 11, samsung a50, samsung galaxy

Delen:

7 Reacties

  1. chucky1012
    4 maart 2020 / 10:32 PM

    Handige tips om de perfecte foto’s te maken met een mobiele telefoon of speciale fotocamera
    Hier zullen velen iets aan hebben.

    Xoxo

  2. 5 maart 2020 / 10:06 AM

    Wat een handig artikel is dit zeg! Ik gebruik zelf mijn S8 en die werkt gewoon nog goed. Al zou ik gerust een nieuwe telefoon willen puur voor de camera hoor haha!

  3. 5 maart 2020 / 11:04 AM

    Een goede camera en lightroom dan kom je al erg ver! Zelf heb ik nu op dit moment vier camera’s en de meeste foto’s maak ik met mijn IPhone X. Je hebt handige tips met ons gedeeld!

  4. 5 maart 2020 / 3:30 PM

    Foto’s zijn belangrijk bij tekst, persoonlijk waardeer ik het als mensen hun eigen foto’s maken. Groot nadeel aan telefoons is het totale gebrek aan inzicht in instellingen. Ik vergeet meestal foto’s met mijn telefoon te maken en fotografeer vooral met 2 spiegelreflex en diverse objectieven. Ik raad elke blogger een 50mm objectief aan. Omdat Photoshop prijzig kan zijn raad ik ook Gymp aan.

  5. 5 maart 2020 / 8:16 PM

    Goede tips! Ik maak de meeste foto’s met mijn Iphone 8s.

  6. 5 maart 2020 / 9:33 PM

    Ik maak voorlopig nog foto’s met mijn telefoon. Gelukkig heeft deze een prima camera. Daglicht is vooral bij mij heel belangrijk.

  7. 6 maart 2020 / 9:42 AM

    Wat een fijne tips! Die ga ik even opslaan. Ik heb een spiegelreflexcamera, maar gebruik de laatste tijd ook veel de camera van mijn telefoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.