Home » Zo maak je net zo mooie foto’s als influencers!

Zo maak je net zo mooie foto’s als influencers!

Voor mijn blog gebruik ik altijd twee apparaten als het gaat om fotografie, namelijk mijn Nikon Systeemcamera en mijn telefoon. Ik heb momenteel een Samsung Galaxy S7. Ik heb deze telefoon al een tijdje en aangezien hij het nog heel goed doet en er nog heel mooi uitziet, heb ik uiteindelijk voor Sim only gekozen. De reden dat ik voor sim only gekozen heb is omdat ik hiermee mijn Samsung gewoon kon blijven gebruiken. Daarnaast bleek het voor mij maandelijks veel goedkoper te zijn dan wanneer ik een een nieuw abonnement met telefoon afsloot. Ik kon mijn pakket aanpassen naar meer MB’s en belminuten en toch kost het mij nu minder geld. Ideaal! Ook moet ik toegeven dat ik de witte kleur erg mooi vind. Mijn Nikon Systeemcamera is namelijk ook wit. Lekker matchy!

Toch moet ik wel zeggen dat ik meer foto’s met mijn telefoon maak. Je hebt hem namelijk altijd bij je en eigenlijk maken de telefoons van tegenwoordig ook geweldige foto’s. Daarom vertel ik vandaag hoe je er heel gemakkelijk voor kan zorgen dat je foto’s die je met je smartphone wilt maken, nog mooier worden. Hopelijk hebben jullie er iets aan!

1. Licht

Ik begin gelijk met een hele belangrijke, namelijk licht. Hoe natuurlijker het licht hoe beter. Want licht van een lamp heeft vaak een kleur en zorgt voor veel schaduw. Ook kan je het beste ’s morgens foto’s maken. Dan is het licht van de zon nog niet zo fel, waardoor je foto’s zachter worden.

2. Flits

Zorg ervoor dat je de flitser nooit aan hebt staan. Dit zorgt namelijk voor overbelichte foto’s of foto’s die door de flitser raar belicht worden. Hierdoor krijg je rode ogen of een bleken huid. Niet echt mooi, toch?

De eerste foto hierboven heb ik met mijn telefoon gemaakt. Ik heb mij vooral gericht op de belichting en op de witbalans. Daarna heb ik hem nog een beetje bewerkt met mijn telefoon (de rechter foto), maar dat was eigenlijk niet nodig.

3. Schone lens

Misschien een beetje een overbodige tip, maar een vieze lens draagt natuurlijk niet bij aan de perfecte foto.

4. Instellingen (de meest belangrijke tip!)

Vaak kan je met je camera van je telefoon meer dan je denkt. Kijk maar eens bij de instellingen. Er zijn vast enorm veel mogelijkheden om de foto net wat mooier te maken. Denk bijvoorbeeld aan:

Belichtingscorrectie: Ieder moment dat je een foto wilt maken moet je eigenlijk even kijken of je belichting goed is. Is je foto niet te donker? Of juist overbelicht? Je kan dit gemakkelijk aanpassen. Al moet ik wel zeggen dat te veel aanpassingen niet goed zijn voor de kwaliteit van de uiteindelijke foto.

Resolutie: Dit zijn het aantal pixels op je scherm. Hoe hoger de resolutie hoe groter je foto wordt. En hoe groter je foto is, des te beter is de kwaliteit. Dit is vooral ideaal als je je foto ook nog wat wilt knippen.

Sluitertijd: De sluitertijd bepaalt hoeveel licht er op de beeldsensor valt. Voor de sensor hangen als het waren twee “gordijntjes”. Hoe korter de sluitertijd, hoe scherper de foto. En hoe langer de sensor openblijf, hoe meer licht het opvangt. Hierdoor zie je meer bewegingsonscherpte terug op je foto.

Diafragma: Het diafragma is de lichtopening van de lens. Na de sluitertijd wordt er bepaald hoeveel licht er op de beeldsensor valt. Een kleine diafragma zorgt er hierbij voor dat er meer scherpte – diepte op de foto ontstaat. De achtergrond wordt als het ware minder scherp.

Witbalans: Ieder licht is weer anders. Om het zo natuurlijk mogelijk is maken is het handig om zelf de witbalans aan te passen aan het licht. Als deze mogelijkheid op je telefoon zit, dan maak je heel gemakkelijk even een foto van een wit papier. Het klinkt misschien gek, maar dit zorgt voor een zo veel betere foto!

De eerste foto hierboven heb ik gemaakt toen het wat schemerig werd. Ik legde de focus vooral op de bloemen, waardoor er een mooi scherpte-diepte effect ontstond. Daarna ben ik de witbalans aan gaan passen. Hierdoor verdween de blauwe kleur. En tenslotte heb ik de kleuren wat intenser gemaakt met een App.

ISO-waarde: De ISO-waarde is de lichtgevoeligheid van de sensor. Verhoog je de ISO, dan heeft het minder omgingslicht nodig om een foto te kunnen maken. Zet je ISO alleen niet te hoog, anders ontstaat er ruis op je foto.

5. Neem de tijd

Ben je jaloers op al die mooie foto’s die je voorbij ziet komen op Social Media? Dan kan ik je vertellen dat er meer werkt achter verschuilt gaat dan je denkt. Vaak trekken de fotografen er een dag voor uit om die perfecte foto te kunnen maken. En soms zit er zelfs een heel team achter. Iemand voor de styling, iemand voor het licht en misschien ook wel iemand die toeristen even tegenhoudt. Neem daarom de tijd om de perfecte foto te maken.

6. Verschillende hoeken

Fotografeer vanuit andere hoeken om zo te ontdekken vanuit welke hoek de mooiste foto ontstaat. Door te experimenteren, kom je uiteindelijk tot de perfecte foto. En hier is een smartphone natuurlijk perfect voor! Hij is licht, dun en je kan gemakkelijk op het scherm zien hoe de foto er uit komt te zien.

7. Zoom zo min mogelijk

Zoomen gaat vaak ten kosten van de kwaliteit. Wil je toch wat inzoomen, gebruik dan de knoppen aan de zijkant van je telefoon in plaats van je dat je met je vingers op het scherm in gaat zoomen.

8. Stabiliteer

Met een smartphone ben je vaak geneigd om snel even een foto te maken en dat weer verder te lopen. De kans is hiermee groot dat je foto dan niet helemaal scherp wordt. Geef de camera de tijd om even te wennen aan het beeld, zodat hij goed kan scherpstellen.

9. HDR

De meeste smartphone camera’s hebben een optie tot HDR. Deze functie is ideaal als het wat donker begint te worden. De camera maakt namelijk meerdere foto’s met verschillende belichtingen en combineerd ze vervolgens met elkaar. Hierdoor wordt de uiteindelijke foto veel beter belicht.


Een tijdje geleden vertelde ik over het boek Let’s Focus van Marit Hilarius. Mocht je dit artikel gemist hebben, neem dan alsnog even een kijkje als je op een snelle manier meer over fotografie wilt leren. Let’s focus – Marit Hilarius


Let’s focus / Smart Photos / Shoot! / Picture perfect

Wil je nog meer tips? Lees dan nog even dit artikel op NU.nl.

bedrijven benaderen voor samenwerking, blog overzicht, bekende bloggers nederland, blogger zoeken, ik zoek een blogger, product blogger, bloggers nl, huishoud bloggers, samenwerkingsovereenkomst influencer, influencer contract voorbeeld, influencers benaderen, samenwerking instagram, influencer overeenkomst, influencer worden, marketingfacts influencer marketing, influencers benaderen, samenwerken met influences, samenwerken met bloggers, Winactie

Delen:

4 Reacties

 1. chucky1012
  5 september 2019 / 9:13 PM

  Fijne en goede tips & tricks om met een smarthphone de mooiste foto’s te kunnen maken….

 2. 6 september 2019 / 7:38 AM

  Goede tips heb je gedeeld. Ik vind jouw foto’s ook altijd zo mooi.

 3. 6 september 2019 / 8:08 AM

  Knap hoor dat je deze foto’s met je telefoon gemaakt heb. Ik maak natuurlijk wel foto’s met mijn telefoon, maar meer voor mijzelf, gewoon van dingen tussendoor die ik wil onthouden of bewaren.

 4. 6 september 2019 / 8:07 PM

  Wauw, mooie foto’s maak je met je telefoon. Toch mijn S5 camera instellingen even beter bekijken om te zien of ik het net wat mooier kan maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.