Home » Tips om productiviteit op kantoor te verhogen

Tips om productiviteit op kantoor te verhogen

Voor de meeste mensen zit de zomervakantie er al weer op. Wat gaat dat toch snel hè? Hopelijk hebben jullie wel weer nieuwe energie gekregen om aan het werk te gaan. En zo niet, dan wordt het tijd om nog even een weekendje of een dagje weg te plannen, zodat je weer iets hebt om naar uit te kijken. Het is trouwens altijd een goed idee om alvast iets leuks te plannen om op een zo veel mogelijk verantwoorde manier productief zijn. Dit kan in sommige situaties lastiger zijn dan je denkt, zeker als er niet met een aantal belangrijke factoren rekening wordt gehouden. In dit artikel deel ik een paar praktische tips om de productiviteit op de werkvloer te verhogen. Benieuwd? Lees dan snel verder!


Het belang van goede kantoorverlichting


Goede kantoorverlichting wordt nog wel eens onderschat. De verkeerde verlichting kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor de productiviteit en gesteldheid van werknemers. Zo kunnen verkeerde lichtsterkte, onvoldoende (dag)licht en de verkeerde lichtkleur ervoor zorgen dat werknemers minder productief worden. Daarnaast kan het de concentratie, alertheid, eetlust en stemming beïnvloeden. Voor een kantoorruimte is egale verlichting essentieel, omdat het minder vermoeiend is voor de ogen. Kiezen voor ledverlichting – en led panelen in het bijzonder voor kantoorruimtes – is een verstandige keuze, want het is niet alleen prettiger voor de ogen maar ook energiezuinig. Dat is dus goed voor het milieu en voor je portemonnee. Heb je nu nog geen ledverlichting? Houd er dan rekening mee dat elk kantoorgebouw vanaf 2023 verplicht wordt om minimaal energielabel C te hebben. En, door te kiezen voor ledverlichting gaat dat een stuk sneller!

Kies voor groen

Ook een groener binnenklimaat draagt bij aan een gezonde werkomgeving. We hebben het dan over planten in het bijzonder. Het komt niet alleen de sfeer en akoestiek van de kantoorruimte ten goede, maar planten zorgen ook voor een aantal prettige gezondheidsvoordelen. Wist je bijvoorbeeld dat planten op kantoor zorgen voor een verbetering van de luchtkwaliteit, creativiteit en productiviteit? Daarnaast bleek uit het onderzoek van de Washington State University dat de aanwezigheid van planten zorgt voor minder stress onder werknemers.


Een ergonomische werkplek


Wanneer je lange periodes werkt in dezelfde houding, kan dit leiden tot lichamelijke klachten. Veelvoorkomende klachten zijn nekklachten, rugklachten en hoofdpijn. Het belang van een degelijk verantwoorde werkplek mag dus niet onder stoelen of banken geschoven worden. Het kost dan misschien wat geld, maar dat is het meer dan waard. Het investeren in ergonomie loont namelijk! Kies bij voorkeur voor een bureau en bureaustoel dat in hoogte verstelbaar is. Zorg er daarnaast voor dat het werkblad op minstens 75 centimeter hoogte staat. Tot slot is het ook belangrijk om je polsen niet te vergeten. Lang werken met een slecht toetsenbord en muis zorgt geheid voor pijnlijke polsen of zelfs RSI. Zorg dat je een hellend toetsenbord gebruikt dat makkelijk te verplaatsen is en het liefst met polssteunen. Een ergonomische muis of Wacom tablet met pen draagt hier ook aan bij.

Delen:

2 Reacties

  1. Darina
    28 augustus 2021 / 9:41 AM

    Goede tips! Een ergonomische werkplek is zo belangrijk, dat ondervind ik nu ook nu ik last heb van een vervelende blessure.

  2. bychristiana
    31 augustus 2021 / 9:44 AM

    De zomervakantie is inderdaad snel voorbij gegaan! Niet te geloven dat het straks al weer herfst is, ik kijk er wel naar uit moet ik zeggen! Licht is inderdaad belangrijk op je werkplek. Ik wil graag nog een mooie bureaulamp erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.