Home » Waar let je op bij een terrasoverkapping

Waar let je op bij een terrasoverkapping

Hoe richt je een tuin in? En waar let je op als je een terrasoverkapping plaatst? Dit zijn vragen die momenteel erg bij ons spelen. Een tuin indeling is iets waar je goed over na moet denken om optimaal van je tuin te kunnen genieten. Waar plaats je een terras? Wordt dit dan een zonterras of een schaduwterras? En wil je ook planten in je tuin? Onze tuin indeling staat al zo goed als vast, maar toch willen wij hem nog verder uitbreiden met een mooie overkapping en het net wat meer eenheid geven.

Tijdens het zoeken naar inspiratie kwam ik erachter dat er meer keus is op het gebied van terrasoverkappingen. Ons plan is om binnenkort zelf een overkapping te bouwen. Of eigenlijk, een pergola te maken. Maar voordat je een overkapping in je tuin gaat plaatsen is het erg belangrijk dat je met een aantal punten rekening houdt, namelijk de tuin indeling, de terras indeling, de meubels en de bestrating.

Tuin indeling

De indeling van onze tuin is vrij simpel. We hebben geen vrijstaand huis, waardoor we genoodzaakt waren om een schutting te plaatsen. Hierdoor oogt de tuin al gauw “recht toe, recht aan”. Dit is natuurlijk helemaal niet erg, maar daardoor blijven er qua tuin indeling en terras indeling minder mogelijkheden over.

Om toch optimaal van onze tuin te kunnen genieten hebben wij gekozen voor twee terrassen; een zonterras en een schaduwterras. Het schaduwterras grenst aan onze woning en is een heerlijk plekje om tijdens een zomeravond nog even van een drankje te genieten of tijdens een warme zomerdag de schaduw in op te zoeken.

Het zonterras wordt dit voorjaar aangepakt. Jarenlang hebben we gebruik gemaakt van een parasol om ons te beschermen tegen de hitte van de zon, maar er zijn ook momenten geweest dat het gewoon veel te warm was. Wij hebben daarom besloten om een pergola te maken. Dit zorgt voor voldoende schaduw én het maakt de tuin gelijk weer een heel stuk sfeervoller en gezelliger.

Wil je toch meer beschutting, dan kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een overkapping met zijwanden te plaatsen.

Terrasoverkapping

Wij hebben voor een hele simpele constructie gekozen, maar er zijn enorm veel mogelijkheden als het om terrasoverkappingen gaat. Eén van onze wensen is een aluminium overkapping aan onze woning te plaatsen. Op deze manier verleng je je woning als het ware een beetje.

Het viel mij trouwens wel op dat de prijzen voor een aluminium tuinoverkapping lager zijn dan ik verwacht had. Voor ongeveer €900 heb je namelijk al eentje. En dan is je woning waarschijnlijk gelijk ook weer wat meer waard.

Terras indeling

Bij het indelen van een terras is het belangrijk dat je goed rekening houdt met de grootte van het terras. Heb je een groot gezin, dan wil je natuurlijk dat iedereen een plekje heeft. Ik vind het zelf altijd wel erg mooi om grote tuinmeubels te plaatsen, omdat de tuin en het terras daar ook gelijk een stuk groter door lijken. En hoe leuk is het om straks weer met vrienden of familie lekker in de tuin te zitten.

Daarnaast is het goed om rekening te houden met zichtlijnen vanuit het huis en met looproutes. Vooral als je ook nog zijwanden in de overkapping wilt plaatsen.

Tuinmeubels

Om het terras compleet te maken gaan we ook nieuwe tuinmeubels aanschaffen. Momenteel hebben we een loungebank met bijpassende tuinstoelen. Helaas heeft de loungebank de laatste storm niet overleefd, dus moeten we wel nieuwe tuinmeubels kopen. Ik vond een loungeset erg fijn en daarom wil ik ook hier weer naar opzoek gaan. Het liefst wil ik een lounge set van hout. We hebben nu één van kunststof rotan, maar dit blijkt toch niet zo heel stevig. Stiekem heb ik er al eentje gezien bij Karwei, maar deze is nog een beetje aan de dure kant. Hij lijkt een beetje op de bank op onderstaande foto’s, maar dan als hoekbank. Hopelijk komt er nog een leuke aanbieding :D.

Bestrating

Naast een tuinoverkapping is het ook goed om inspiratie op te doen op het gebied van bestrating. Ga je voor tegels, vlonders, beton of voor grind? En wat voor kleur, vorm of sfeertje wil je creëren? Momenteel hebben wij grote 60 bij 60 tegels die niet zo heel veel sfeer uitstraling. Ik vind het fijn om in de zomer op mijn blote voeten in de tuin te kunnen lopen en daarom willen wij graag houten vlonderplanken op het terras leggen. Een leuk tuinkleed er overheen en het staat gelijk heel gezellig.

Welke tuin stijl vind jij het mooiste?

Lees ook: Zo maak je je tuin gezelliger

Delen:

2 Reacties

  1. 8 april 2021 / 8:28 AM

    Mooie inspiratie. Wij hebben toentertijd gekozen voor een terrasoverkapping aan huis en daar ben ik nog steeds zo blij mee! Het verlengd de woonkamer. Ik ben benieuwd hoe jullie tuin eruit komt te zien!

  2. 8 april 2021 / 11:39 AM

    Toen wij vorig jaar onze tuin opnieuw gedaan hebben, ben ik ook voor kleine tegels gegaan. Wij hadden dus net als jullie nu grote tegels en dat vond ik dus ook niet zo gezellig. Ik vond het wel heel moeilijk om ze uit te zoeken;-) Binnenshuis kan ik razendsnel beslissingen nemen omtrent kleuren en materialen, maar voor de tuin vond ik dat een stuk lastiger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.