Home » Haren minder vaak wassen. Zo pak je het aan!

Haren minder vaak wassen. Zo pak je het aan!

Zijn jullie al naar de kapsalon geweest? Na al die weken niet naar de kapper te kunnen gaan, werd er misschien toch wat meer van onze creativiteit gevraagd als het gaat om het in model brengen van ons kapsel. Of heb jij het stiekem ook af en toe een beetje laten “varen”? Soms is het ook wel erg gemakkelijk om je haar snel in een staart te dragen. I’m quilty! En ik heb zelfs mijn haar ’s nachts ook nog vaak vast zitten. Hierbij moet ik wel zeggen dat mijn haar daardoor veel minder snel in de knoop zit én dat het minder snel vettig wordt.

Over dit laatste wil ik het vandaag trouwens hebben. Waarschijnlijk heb je al vaker gehoord dat het wassen van je haar er juist voor zorgt dat je haar sneller vet wordt. Het klinkt misschien gek, maar dit is echt waar! Ik was al jaren mijn haren maximaal 1 keer in de twee weken en pas dan begint het een beetje vettig te worden. En je gaat me vast niet geloven als ik ook nog zeg dat ik serum of haarolie in mijn haar doe. Benieuwd hoe ik ervoor zorg dat mijn haar niet snel vet wordt en ik mijn haar niet vaak hoef te wassen? Ik vertel je mijn tips!

Minder je haren wassen

Zoals ik al zei was ik mijn haren niet zo heel vaak. Je haren minder wassen is eigenlijk een kwestie van afbouwen, want zowel je haar als je hoofdhuid moeten wennen aan deze verandering. Vooral als je niet-natuurlijke shampoo gebruikt, kan het zijn dat je hoofdhuid hier te veel aangewend geraakt is en dus een beetje moet “afkicken”. Dit betekent trouwens niet dat je je favoriete shampoo aan de kant moet zetten. Die kan je gewoon blijven gebruiken.

Ik gebruik zelf regelmatig een shampoobar, maar ik wissel het ook af met shampoo van een drogist of een professionele shampoo van de kapper. Wist je trouwens dat je de haarproducten die kapsalons gebruiken ook gewoon online verkrijgbaar zijn? Mijn tip is de webshop Barberstore.eu en dan ben ik vooral fan van het merk Matrix Biolage.

Door iedere keer het wassen van je haar een dagje langer uit te stellen, ben je zo een paar dagen verder en zal je zien dat je haar geleidelijk steeds minder snel vettig wordt.

Handjes uit je haar

Wanneer je je haar los draagt ben je vast sneller geneigd om even met je handen door je haren te gaan. Heb je er al eens over nagedacht dat je haar hier vettiger door kan worden? Daarnaast is het idee ook wel een beetje vies dat je je haren met je handen vuil maakt. Wil je minder vaak je haren wassen, dan is dit het eerste waar je mee moet stoppen.

“Goede” shampoo en conditioner

Waarschijnlijk weten we allemaal wel dat verzorgingsproducten met natuurlijke ingrediënten beter voor het milieu, je huid en je haar zijn. Ik zei al dat je huid en haar waarschijnlijk iets meer moeten afkicken van niet-natuurlijke haarverzorgingsproducten. In deze producten zitten toevoegingen die je huid uitdrogen of zelfs kunnen beschadigen en dat draagt natuurlijk niet bij aan een gezonde hoofdhuid en gezonder haar. Vermijd sulfaten en parabenen en je zal zien dat je haar veel gezonder en zachter gaat worden.

Vind je natuurlijke shampoo te duur? Je gaat straks toch je haren minder vaak wassen, dus in verhouding ben je misschien zelfs goedkoper uit!

Je haren borstelen

De laatste maanden ben ik mijn haar ook veel minder gaan borstelen. Na mijn zwangerschap had ik last van haaruitval (een heel normaal verschijnsel) en dit bevalt mij tot nu toe goed. Je bent snel geneigd om wat vaker met je borstel door je haren te gaan dan nodig is. Door je haren te borstelen, borstel je ook je hoofdhuid en wordt je bloedsomloop gestimuleerd. Een goede doorbloeding is natuurlijk goed voor je, maar het zorgt ook voor een toename van talg. En talg maakt je haar vet.

Droogshampoo of babypoeder

Droogshampoo is hét middel om je haar te “ontvetten”. Je sprayt het gemakkelijk in de buurt van de haaraanzet en ook zorgt het voor een mooi volume in je haar. Maar wist je dat je ook gewoon babypoeder / talkpoeder kan gebruiken? Het is een stuk goedkoper, alleen niet in de vorm van een spray. Op deze manier wordt het wat gemakkelijker om het wassen van je haren af te bouwen.

Kussensloop regelmatig wassen

De laatste tip tegen vet haar is het regelmatig uitwassen van je kussensloop. Je denkt er waarschijnlijk niet gelijk aan, maar op je kussensloop blijft toch wat talg achter.

Oorzaken van vettig haar

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om twee weken lang je haren niet te wassen. Ook al doe je enorm je best, het kan zijn dat er nog andere factoren meespelen die je hoofdhuid en je haar sneller vet maken. Enkele oorzaken van vettig haar zijn:

 • Je hebt stress 
 • Het is erfelijk 
 • Je zit in je menstruatie cyclus 
 • Je zit in de overgang 
 • Zwangerschap 
 • Puberteit 
 • Temperatuurverschillen 
 • Ongezond eten (Kies liever voor vitamine A/B/C/D/E, silica, koper, zink en eiwitten)

Hoe vaak was jij je haar?

Gerelateerd: Beste Ingegroeide haren creme

Delen:

7 Reacties

 1. chucky1012
  30 maart 2021 / 3:31 AM

  Fijne tips!
  Ok heb heel veel last van haaruitval en was mijn kapsel niet te vaak….

  Xoxo

 2. 30 maart 2021 / 9:03 AM

  Goede tips! Ik was mijn haar dus elke dag. Ik heb het een tijdje geprobeerd om het minder te wassen, maar dat was ook geen succes. Ik gebruik wel hele milde shampoo.

 3. 30 maart 2021 / 9:24 AM

  Krijg je dan geen last van klitten als je je haar minder vaak borstelt? Elke dag is toch wel even nodig (of doe je dat juist al?) Bij mij gaat er maar heel af en toe een tweede keer per dag een borstel door mijn haar. Ik was mijn haar nu 2 keer per week en dat bevalt me eigenlijk prima.

  • The Beauty Magazine
   Auteur
   31 maart 2021 / 6:48 AM

   Goede vraag! Ik borstel mijn haar wel iedere dag, maar dan niet zo lang. Ik was eerder geneigd om vaak over de zelfde plek te borstelen, terwijl het helemaal niet nodig was. Daarnaast borstelen ik nu minder hard.

 4. 30 maart 2021 / 9:26 PM

  Wat een fijne tips! Soms is het echt nodig om het minder vaak te wassen. Mijn haar wordt helaas echt ontzettend snel vet bijvoorbeeld.

 5. 1 april 2021 / 10:52 AM

  Wat voor mij wel heeft geholpen is de overstap naar siliconen vrije haarverzorging. Siliconen in shampoos en conditioners kunnen je haar namelijk ook (sneller) vet maken.

 6. 7 april 2021 / 4:30 PM

  Fijne tips geef je! Ik was zelf mijn haar om de drie dagen. Ook gebruik ik geen shampoo meer van de drogist, maar echt van de kapper. Ik merk dat dit mijn haar een enorme boost heeft gegeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.