Home » Een echte visgraat vloer in huis

Een echte visgraat vloer in huis

Er zijn een paar elementen in een woonkamer die de sfeer en stijl bepalen en die je niet zo snel aanpast. Denk hierbij aan deuren, gordijnen en aan de vloer. Vooral bij het kiezen van een vloer is het belangrijk dat je geen overhaaste beslissingen neemt en van te voren inspiratie opdoet. Toen wij in ons huis kwamen wonen hebben wij voor een laminaatvloer gekozen. Dit was heel betaalbaar, maar als ik nu weer zou moeten kiezen dan zou ik zeker weten voor een echt houten vloer gaan en dan het liefst een visgraat vloer. Een visgraat vloer vind ik prachtig en maakt een ruimte chique en als je een goede vloer hebt, dan gaat hij enorm lang mee. Maar waar let je zoal op bij het kopen van een houten vloer? Ik heb alvast wat research gedaan!


Verschillende houtsoorten

Ik ben dol op hout in het interieur. Wij hebben een grote houten eettafel en ik vind dit geweldig. Het staat heel sfeervol en warm en daarom zou ik ook graag een houten vloer willen hebben. Bij een Visgraat vloer wordt er meestal gebruik gemaakt van eikenhout. Het voordeel van eikenhout is dat het in ieder interieur staat en dat je het op verschillende manieren kan behandelen en bewerken voor de gewenste uitstraling. Daarnaast is eikenhout ook nog eens een houtsoort dat geen tropische houtsoort is en dus niet in “bedreigde bossen” te vinden is. Top!

Het bewerken van een houten vloer

Eikenhout is hardhout en is gemakkelijk te schuren, te roken, te borstelen en te verouderen. Ideaal dus om te gebruiken voor je vloer. Maar wat houden deze manieren van bewerken in? Ik heb ze voor je onder elkaar gezet.

Roken van een houten vloer

Eikenhout bevat tannine. Wanneer de tannine in een eiken vloer in aanraking komt met amoniakdamp, gaat het hout verkleuren van licht eiken tot aan een donkere bruin/grijze houtkleur. Er ontstaan natuurlijke kleurverschillen die je vooral vroeg in boerderijen terug zag. Door de mest in de stal kwam de amoniak namelijk in huis, waardoor de eiken vloeren en meubels geleidelijk verkleurden. Het is van te voren heel lastig om te weten hoeveel tannine er in het hout zit, dus is het ook moeilijk om in te schatten wat de daadwerkelijke kleur van het hout gaat worden.

Borstelen van een houten vloer

Bij het borstelen van een houten vloer wordt het zachte hout tussen de nerven verwijderd. Hierdoor ontstaat er meer reliëf in het hout en zullen houttekeningen meer zichtbaar worden. Het zorgt voor meer structuur in het hout, waardoor het een nog natuurlijkere uitstraling krijgt. Het nadeel hieraan is dat er wel sneller vuil achterblijft.

Verouderen van een houten vloer

Om nog meer karakter aan je houten vloer te geven worden houten vloeren “verouderd”. Dit wordt gedaan door middel van twee technieken, namelijk het schappen van de randen en het trommelen van het hout.

Bij het schrapen van de randen lijkt het alsof de planken van de vloer zijn geschaafd met een oude schaafmachine en al jaren mee gaan. En bij het trommelen van de planken wordt het hout letterlijk samen met oude moeren en bouten in een trommel gedaan. Door de ronddraaiende trommel ontstaan er beschadigingen en deuken die het hout een heel stuk ouder laten lijken.


Hongaarsepunt of visgraat

Wist je trouwens dat er een verschil bestaat tussen een Hongaarse punt en visgraat? Zowel bij visgraat als bij de hongaarse punt is er sprake van een zogenaamde patroonvloer, alleen liggen de planken bij een net wat anders in elkaar. Bij een visgraat vloer liggen de planken in elkaar en bij de Hongaarse punt liggen de punten tegen elkaar aan. Dit maakt het ook gelijk iets duurder dan een visgraat vloer.

Helaas duurt het nog wel even voordat wij een nieuwe vloer gaan leggen, maar mochten we gaan verhuizen dan ga ik hoe dan ook voor een visgraat vloer. Een mooie vloer vind ik namelijk een hele mooie investering waar je jarenlang plezier van kan hebben.

Wat vind jij van een visgraat vloer?

Delen:

5 Reacties

 1. 1 oktober 2020 / 10:50 AM

  Ik vind een visgraat vloer heel sfeervol en zou dat best in de woonkamer willen hebben, als we ooit voor een nieuwe vloer gaan.

 2. 1 oktober 2020 / 11:02 AM

  ja, prachtig, dit staat ook nog wel op mijn lijstje hoor;-) (maar onderaan, dus ik denk niet dat er hier de komende jaren eentje komt haha;-))

 3. 7 oktober 2020 / 9:20 AM

  Ik vind het heel erg mooi, al weet ik niet of het echt bij ons past. Zelf hebben wij nu een echt eikenhouten vloer liggen en daar ben ik echt blij mee! 😀

 4. 8 oktober 2020 / 10:19 AM

  Ik vind het ook zo mooi, uiteindelijk hebben we er niet voor gekozen omdat we niet een heel groot huis hebben. Dus dan vond ik de vloer snel te druk worden. Maar een houten uitstraling vind ik sowieso altijd prachtig! Dat geeft veel meer rust.

 5. 12 oktober 2020 / 2:21 PM

  Oeeh fijne inspiratie foto’s! Ik was eerst geen “fan” van houten vloeren, maar mijn vriend heeft mij overgehaald en wij hebben in ons nieuwe huis nu een prachtige visgraat vloer (eikenhout) liggen. Inmiddels ben ik er dol op! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.