Home » Een mooie najaarstuin

Een mooie najaarstuin

Bij mij in de tuin zijn de meeste bloemen en planten al bijna uitgebloeid. Dat is natuurlijk heel jammer, maar toch heb ik wel erg van de planten genoten. En eigenlijk nog steeds wel. Want ook al is de lavendel bijvoorbeeld uitgebloeid, er blijven nog steeds bijtjes en hommels op af komen. Daarnaast is het nu ook een heel goed moment om de lavendel af te knippen en te laten drogen. Dit ruikt zó lekker en is natuurlijk ook heel leuk als decoratie.

Maar dat de bloemen uitgebloeid zijn is ook een teken dat het najaar niet zo lang meer op zich laat wachten. De maand september is dan ook echt een maand om je tuin helemaal herfstklaar te maken. Hoe? Dat zal ik je precies vertellen!

Een knipbeurt

Ik zei al dat het nu een goed moment is om de lavendel terug te snoeien. Maar eigenlijk geldt dat voor de meeste planten. Zodra de planten uitgebloeid zijn, is het goed om ze een knipbeurt te geven. Dit is trouwens niet zo bij planten die in het voorjaar al uitgebloeid zijn. Deze snoei je pas in de herfst, anders komen er in het voorjaar geen bloemen meer aan. Zoek eventueel informatie op internet om erachter te komen wat voor jouw plantjes het beste moment is. Op de website Tuinierwinkel.nl vind je trouwens heel veel informatie, inspiratie en veel items om je tuin nog mooier te maken.

Blaadjes verzamelen

De herfst is prachtig door de mooie warme kleuren. De bladeren aan de bomen veranderen van mooi helder groen naar warme bruin- en roodtinten. Toch moet ik je helaas vertellen dat het wel beter is om de bladeren niet te laten liggen. Zo gaan op een gegeven moment rotten en dit is niet zo goed voor de grond. Daarnaast zorgen de bladeren ervoor dat je gazon niet genoeg daglicht krijgt en dat er kale plekken ontstaan. En laat je de bladeren tegen de stengels van planten aan liggen, dan rotten deze ook mee. Wil je het wel kleurrijk houden, plaats dan straks wat kalebassen en ponmpoenen in de tuin.

Koukleumen een onderdak bieden

Het is even een werkje, maar de planten die niet zo goed tegen de herfst en de winter kunnen zullen je dankbaar zijn. Zet ze in een pot of een emmer en zet ze tijdelijk in huis of in een schuur. Zo bevriezen ze niet en kun je ze in het voorjaar gewoon weer in de tuin zetten. Zoek per plant even op welke je het beste uit de grond kan halen.

Bloembollen planten

Het klinkt misschien gek, maar om in het voorjaar een waanzinnig kleurrijke tuin te krijgen, moet je nu al weer nieuwe bloembollen planten. Het moment dat de sneeuwklokjes, blauwe druifjes, krokussen en tulpen straks weer uit de grond komen vind ik altijd zo leuk! Voor mij is het echt een teken dat de lente begonnen is. Maar plant ook een paar andere bloemenbollen, zodat je ook in de zomer nog een kleurrijke tuin hebt. Het is zo leuk om hier al mee bezig te gaan en je favoriete bloemen uit te kiezen. Vooral Blauwe druifjes. de Dahlia, Ranonkels en de Pioenroos vind ik helemaal geweldig! Maar er zijn zo veel verschillende bloembollen dat helemaal je eigen kleurenpalet kan creëren. En eventueel kun je ze later afknippen en in een mooie vaas zetten.

Je eigen moestuintje

Een moestuintje is zo gezellig! Vorig jaar had ik mijn hele tuin vol met lekkere groentes en fruit. Maar dit jaar heb ik het bescheiden gehouden met alleen blauwe bessen, aardbeien, appels en rozemarijn, omdat het toch wel wat aandacht vraagt. Mijn tips:

 • Haal zo veel mogelijk bladeren weg. De vruchten krijgen dan meer zonlicht en kunnen dan beter groeien.
 • Haal afgevallen fruit en groente gelijk weg, want anders gaat het rotten of ontstaan er ziektes.
 • Boontjes, vijgen, bramen en pruimen kun je nu oogsten.
 • Nog even geduld en je kan ook je courgettes, tomaten en pompoenen oogsten
 • In de herfst kun je het beste andijvie, winterpeen, tuinkers, spinazie en veldsla planten.

Grasveldje

Het is in september ook het ideale moment om gras te zaaien, graszoden te leggen en het gras te verticuteren als je last hebt van mos.

Vaak vergeten we het gras een beetje en dat is toch wel zonde. Het is belangrijk dat je het regelmatig maait om het mooi groen en gezond te houden. En eigenlijk is het toch heel fijn om ’s avonds in de laatste zonnestralen nog even met je tuintje bezig te zijn.

Bed & Breakfast

Dieren kunnen nu nog overal lekkere besjes en ander eten vinden, maar dat gaat straks ook voorbij. Ga daarom opzoek naar een leuk (vogel)huisje en hang wat extra eten op. Zo kunnen de dieren alvast wennen. Zorg er dan wel voor dat het huisje niet te warm of te koud is. Het hout moet minimaal 1,5 centimeter dik zijn. Hang het vogelhuisje zo op dat de opening richting het noordoosten of zuidoosten hangt, zodat de vogels geen last hebben van de zon of regen.

Hou jij ook van tuinieren?

Bekijk ook: Haal alles uit je najaarstuin

kosten tuin winterklaar maken, tuin winterklaar maken koot&biewinterklaar maken tuin hovenier, tuin winterklaar maken jacobsewanneer gazon winterklaar maken, huis herfstklaar maken, hibiscus winterklaar maken, lavendel snoeien, tuinmeubelen, goedkope tuinmeubelen, mooie tuinmeubelen, tuinmeubelen outlet

Delen:

4 Reacties

 1. 28 september 2020 / 2:10 PM

  Leuk om mee bezig te zijn. Ik hou zeker van tuinieren en wil deze week de lavendel gaan knippen als het droog is 🙂

 2. 28 september 2020 / 4:44 PM

  Prachtige foto’s zeg! Ik blijf in de herfst lekker binnen haha. 🙂

 3. 29 september 2020 / 11:29 AM

  Wat een heerlijke herfstfoto’s! Dit wordt onze eerste herfst met de nieuwe tuin, dus ik ben eigenlijk wel heel benieuwd hoe alles er over een tijdje bij staat;-)

 4. 1 oktober 2020 / 10:13 PM

  ah wat een heerlijk artikel, wat een stimulans! En wij willen ook onze tuin opknappen, nu nog een tekening maken.
  Verder heb ik wel heide plantjes in een pot gezet vanmorgen.. heerlijk die kleurtjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.