Tijdens de zomermaanden hebben we allemaal niet meer zo heel veel zin in grote maaltijden en willen we ook graag zo min mogelijk tijd in de keuken doorbrengen. Lekker lang buiten eten, lichte salades, een fris drankje erbij en genieten maar. En laat het recept van vandaag daar nu perfect bijpassen! Ik ga namelijk gepofte aardappel maken met een hele lekkere, simpele vulling.
Dit recept is echt verrukkelijk! Vooral als de aardappelen rechtstreeks van de boer afkomen en bij je thuis afgeleverd worden, zoals via aardappelshop.nl. Dit is, net als vers fruit en verse groente, toch net iets lekkerder dan uit de supermarkt. Daarnaast is het trouwens ook super leuk om een keertje naar een aardappelboerderij te gaan. Je krijgt gelijk een beetje het “Boer zoekt vrouw” idee en het is natuurlijk ook wel echt tof om te zien hoe een Nederlands product, dat al járen gegeten wordt, gemaakt wordt. Oké, oorspronkelijk komt de aardappel uit Zuid-Amerika, maar een handige Spaanse ontdekkingsreizeriger nam het plantje in de 16e eeuw mee naar ons landje en sinds dien kunnen we de aardappel niet meer weg denken. En het leuke is dat je van deze knol onwijs veel verschillende gerechten kan maken, waaronder dus gepofte aardappel. Benieuwd hoe je dit gemakkelijker recept maakt? Ik laat het je zien!
Wat heb je nodig (4 personen)
- 4 kruimige aardappelen (het liefst zo groot mogelijk)
- Een bakje verse roomkaas met kruiden (Ik ben voor roomkaas met Italiaanse kruiden gegaan)
- Verse bieslook of peterselie
- Eventueel een sjalotje voor nog meer smaak
Zo maak je gepofte aardappelen
- Verwarm de oven voor op 200 ºC. We gaan de aardappelen niet schillen, dus is het handig om ze wel even schoon te maken. Doe ze vervolgens in aluminiumfolie en leg ze op een rooster in de oven. Op deze manier worden ze gepoft. Het duurt wel even, want je bent zo een uur verder.
- Snipper het sjalotje fijn, snijd de bieslook of peterselie fijnen meng het vervolgens door de roomkaas. Eventueel kun je er nog wat peper en zout aan toevoegen.
- Na een uurtje prik je met een vork door het aluminiumfolie. Voelt de aardappel wat zacht aan dan is hij klaar. Vouw voorzichtig het aluminiumfolie open en snijd de aardappelen open. Het is niet de bedoeling dat je ze door de helft snijdt, maar dat het nog “bakjes” blijven. Hier schep je de kruidenroomkaas in. Leg ze nog even op een mooie schaal en klaar zijn je gepofte aardappelen!
Extra lekkere tip: Wil je net even wat anders serveren? Doe dan wat zongedroogde tomaatjes of olijfjes door de roomkaas heen. Mmm..!!
Voor ieder gerecht is er weer een andere soort aardappel. Denk bijvoorbeeld aan Bintje, Bildtstar, Nicola, bloemige aardappelen, vastkokende aardappelen, stamppot-aardappelen, krieltjes en zelfs speciale friet aardappelen. Ik heb voor dit recept kruimige aardappelen gebruikt en dit zijn de lekkerste aardappelen voor gepofte aardappelen. Benieuwd welke aardappelsoorten er allemaal zijn? Op de website Aardappelshop.nl vind je ze allemaal onder elkaar: Aardappelsoorten
Mmm..! Krijg jij nu ook gelijk zin in aardappel?
Benieuwd naar nog meer heerlijke recepten die je heel gemakkelijk zelf kan maken? Neem dan een kijkje op de blog van aardappelshop.nl!
Lees ook: Mijn eerste indruk van “Zoete aardappel”.
Mmmm
Oeh, dat ziet er wel heel erg lekker uit! Nu heb ik heel veel zin om eens aardappel uit de oven te maken 🙂 Dat heb ik nog nooit gedaan namelijk.
Zo lekker! Dit wil ik ook zeker weer eens maken.
Oeeeh dit lijkt mij lekker!! Alleen zou ik denk voor een andere inhoud gaan. Ik lust geen roomkaas haha!
Ziet der heerlijk uit
Hmm heerlijk!