Home » Mijn eerste indruk van “Zoete aardappel”

Mijn eerste indruk van “Zoete aardappel”

Ik weet nog goed dat ik voor de eerste keer zoete aardappelen tegenkwam in een zak zoete aardappelblokjes van Aviko. Ik had al eens gehoord dat het erg lekker moest zijn, dus besloot ik een zakje mee te nemen. Eenmaal thuis deed ik ze in de koekenpan en bakte ik de stukjes zoete aardappelen net als gewone aardappelblokjes. En ja hoor, het was heerlijk! Nog wel lekkerder dan gewone aardappel (ook al kan je ze totaal niet met elkaar vergelijken) en voor ik het wist ontstond er een soort van zoete aardappel liefde.

Inmiddels is de zoete aardappel al aardig ingeburgerd en is er zelfs een heel kookboek van. Guillaume Marinette schreef het kookboek “Zoete aardappel” en bedacht maar liefst 33 verschillende recepten die voor iedereen gemakkelijk na te maken zijn. En stiekem moet ik toegeven dat ik nu al bijna niet kan kiezen welk recept ik als eerste ga maken!

Voor iedereen die nog niet zo goed weet wat zoete aardappel is. Dit is een gezonde, zetmeetrijke wortelgroente. Het is geen familie van de aardappel en wordt zowel in zoete als in hartige gerechten gebruiken.

In het kookboek “Zoete aardappel” vind je recepten als zoete-aardappelballetjes met mozzarella, zoete aardappelfriet met camembertdip, Choco-pecantaart met zoete aardappel en Brownies met zoete aardappel. Gaat jullie buikje ook al rommelen?

Natuurlijk wilde ik alvast één recept uitproberen en daarom en ik voor de Zoete-aardappelfriet met camembertdip gegaan. Ik ben dol op frietjes en Franse kaasjes, dus dit is een combi made in heaven!

Zoete-aardappelfriet met camembertdip

Voorbereiding 5 min. | Bereiding 30 min.

Voor 4 personen
50 gram zoete aardappel
50 ml olijfolie
50 gram Parmazaanse kaas
2 eetlepels Provençaalse kruiden
1 eetlepelknoflookpoeder
1 camembert (in houten doosje)
zout, peper

Zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
2. Schil de zoete aardappels en snijd ze in frieten.
3. Meng in een kom de Parmazaanse kaas, Provençaalse kruiden en het knoflookpoeder. Schep het mengsel door de frieten. Breng op smaak met peper en zout.
4. Leg de camembert in zijn houten doosje (zonder plastic) op een met bakpapier bekleden bakplaat en leg de frieten eromheen.
5. Bak alles 30 minuten in de oven.

In het recept staat niet wanneer je de olijfolie toe moet voegen. Ik heb het als laatste over de frieten heen gedaan en dit werkte goed.

Het resultaat

Ik kon stiekem niet wachten tot de zoete aardappel frietjes klaar waren. Ze roken al lekker voordat ze de oven in gingen. En ja hoor, na 30 minuutjes zagen ze er nog lekkerder uit! Ze waren mooi bruin geworden, wel wat minder bruin als op de foto uit het kookboek, en de kruiden waren ingedroogd, waardoor er een korstje om de frietjes ontstaan was. Ook de camembert was gesmolten. Mmm…! Het was tijd om te dippen en te genieten. Een perfecte maaltijd voor de zondag!

Nu ik dit recept uitgeprobeerd heb, wil ik ook de andere recepten proberen. Dit recept is in ieder geval meer dan geslaagd en heel gemakkelijk om te maken. Mocht ik nog een keer voor een groep mensen moeten koken dan ga ik dit ook zeker maken. Het is ideaal om met z’n allen van deze lekkere frietjes te genieten.

Boek “Zoete aardappel”

Auteur Guillaume Marinette
Omvang 72 pagina’s
Verkoopprijs €14,95
ISBN 978-94-93180-01-7

Uitgeverij Citrus

Delen:

9 Reacties

 1. 17 februari 2020 / 6:10 AM

  Ik ben ook dol op zoete aardappels en eet ze regelmatig. Dit boek is dan ook echt iets voor in mijn nieuwe keuken straks.

 2. 17 februari 2020 / 8:07 AM

  Wat ziet dat recept er heerlijk uit! En heel leuk zeg, zo’n kookboek met allemaal recepten met zoete aardappel. Ik ben daar zelf ook dol op.

 3. 17 februari 2020 / 8:31 AM

  Ik vind zoete aardappel ook erg lekker, leuk dat je er zo veel verschillende dingen mee kan doen. Wij eten het dan ook regelmatig.

 4. 17 februari 2020 / 9:40 AM

  Oeeeeh ik krijg hier meteen zo’n honger van. Ik vind zoete aardappel één van de lekkerste dingen die er zijn.

 5. 17 februari 2020 / 10:42 AM

  Dat ziet er heerlijk uit! De zoete aardappel is hier om de een of andere reden een beetje in de vergetelheid geraakt, binnenkort weer eens kopen!

 6. 17 februari 2020 / 2:01 PM

  Wij eten dit echt nooooit, dus goed dat je deze aardappelen in het zonnetje zet!

 7. 18 februari 2020 / 10:34 AM

  Ik ben dol op zoete aardappel – vooral de frietjes. Ik vind het ook zo handig dat ze lekker lang houdbaar zijn. We hebben ze daarom altijd wel in voorraad liggen.

 8. 19 februari 2020 / 12:09 PM

  Ondergewaardeerd zijn ze maar zo lekker! Dit lijkt me ook zalig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.