Home » Zo maak je de perfecte uitnodiging voor je bruiloft!

Zo maak je de perfecte uitnodiging voor je bruiloft!

Ik ben dol op feestje! Feestje bij anderen, maar ook feestjes die ikzelf kan organiseren. Een leuke verjaardag, kerst of een tof themafeestje. Ik was dan ook dubbel zo enthousiast toen ik een aantal jaren geleden ten huwelijk gevraagd werd. Natuurlijk omdat we officieel man en vrouw gingen worden, maar ook omdat we een gaaf feestje mochten gaan organiseren!

Mooie versiering, leuke decoratie, gezellige muziek. Het is zo leuk om hier mee bezig te zijn en alles tot in de puntjes te organiseren. Maar wat ik ook erg leuk vind is het ontwerpen van de uitnodigen, zodat je alvast wat interesse kan wekken bij je gasten. Van een mooie kaart tot aan persoonlijke details. En van gekleurde enveloppen tot aan de het soort papier. En om jullie ook op wat inspiratie te helpen, heb ik een aantal hele mooie trouwkaarten/uitnodigingen bij elkaar gevonden en natuurlijk laat ik ook die van mijzelf zien. Kijk mee!

Kies je thema

Voordat je een feestje gaat organiseren moet je natuurlijk eerst weten wat het thema of het sfeertje gaat worden. Op basis daarvan kun je namelijk beginnen met het ontwerpen van de uitnodiging. Dit geldt ook voor een bruiloft. Tegenwoordig is een bruiloft niet meer zo “standaard”. Je kan alle kanten op voor wat betreft het thema.

Op Weddingchicks.com vind je trouwens een aantal hele mooie printables die je zo kan gebruiken. Mocht er geen leuk thema tussen zitten, neem een kijkje op Etsy.com. Hier hebben wij ons template vandaan gehaald.

Wat staat er op de uitnodiging

Zodra je een mooie template gevonden hebt, is het tijd om te bedenken wat er zoal op de uitnodiging moet staan. Ik heb een klein lijstje gemaakt wat je zoal op je trouwkaart kan zetten:

De namen van het bruidspaar
De datum van de bruiloft
De begin tijd van de bruiloft
De naam en locatie van de ceremonie
De naam en locatie van het feest
Cadeautip
Dresscode
Contactgegevens van de ceremoniemeester

Daarnaast is het ook wel heel handig om nog een routebeschrijving of een RSVP-kaartje bij de uitnodiging te doen. Op een RSVP-kaartje (‘répondez s’il vous plaît’-kaartje) vraag je of je gasten aan willen geven of zij aanwezig zullen zijn op de bruiloft.

Tip: Bij een drukkerij kan je kiezen uit meerdere papiersoorten. Ga voor een mooi stevig karton en laat je eventueel adviseren.

Maak het compleet

Zodra alle informatie op de uitnodiging staat kun je de rest van de tijd besteden aan het compleet maken van je trouwkaart. Ik vind het zelf wel heel erg mooi als de kaart een persoonlijk tintje heeft of als het alvast in de stijl van de bruiloft is. Om onze trouwkaart heb ik een touwtje gedaan met daartussen een takje eucalyptus en een klein kaartje met daarop een tijdlijn van wat er allemaal dit dag op de planning stond. Hierdoor werd de uitnodiging een soort van klein pakketje en was het nog leuker om er naar te kijken.

Maar in plaats van een stukje touw en een takje eucalyptus kun je hierin natuurlijk ook iets anders doen. Denk bijvoorbeeld aan:

Een mooi satijnen lint
Een gedroogd bloemetje
Wasbi tape

Een stukje kant
Een touwtje met wat kraaltjes
Een veertje

Een kaartje met daarop een lief tekstje of quôte

Tip: Besteed ook aandacht aan de typography (het lettertype) voor een extra feestelijke, luxe of elegante uitstraling.

De envelop

Als je helemaal tevreden bent is het tijd voor de envelop. Je kan je uitnodiging gewoon in een witte envelop stoppen, maar het is natuurlijk veel mooier om ook hier aandacht aan te besteden. Persoonlijk vind ik het ook wel heel leuk als er gekleurde enveloppen op de deurmat vallen. Dit trekt nog meer je aandacht en je weet gelijk dat het speciale post is.

Ook vind ik het mooi als er aandacht besteed is aan details als het handschrift waarmee het adres geschreven is, de postzegel (bij PostNL kun je speciale postzegels met hartjes kopen) en hoe de envelop gesloten is. Wij hebben op Aliexpress een zegelstempel besteld met onze initialen en vervolgens de envelop dichtgeplakt met speciale wax voor deze zegelstempel. Dit zag er echt super tof uit!

Uiteindelijk hebben wij destijds voor enveloppen bedrukken gekozen. Ik vond het namelijk wel mooi als dezelfde achtergrond ook op de envelop te zien zou zijn. Hierdoor is het echt een heel mooi geheel geworden. Maar mocht ik het overdoen, dan zou ik er ook voor kiezen om de binnenkant van de envelop een mooi printje te geven. Dit kan je heel gemakkelijk zelf doen, door mooi papier uit te knippen en er in te plakken. Het was misschien eventjes een werkje, maar dan heb je je uitnodiging wel helemaal perfect!

Tip: Laat altijd even een proefdruk maken. Zo zie je van te voren of alles er mooi op staat.

Ben je benieuwd wat een bruiloft gemiddeld kost? Neem dan een kijkje bij “Wat kost een bruiloft?”.

Delen:

6 Reacties

 1. 24 januari 2020 / 2:54 PM

  Ik vind dit er zooo prachtig uit zien! Helaas geen bruiloft op de planning, zelfs niet eens een vriend (mehhh :(), maar wegzwijmelen kan altijd toch? 🙂

 2. 24 januari 2020 / 4:49 PM

  Ik ben ook nog steeds zo blij met hoe onze trouwkaart eruit zag! Heerlijk die vintage stijl.

  Fijn weekend 🙂

 3. 24 januari 2020 / 8:53 PM

  Ik vond het ook zo leuk om met de kaartjes bezig te zijn. Ben nog steeds blij met onze trouwkaart.

 4. 26 januari 2020 / 11:16 AM

  Wat een mooie ideeën allemaal! Wij zijn in Frankrijk met z’n tweetjes getrouwd, dus daarvoor hoefden we natuurlijk geen uitnodigingen te versturen;-) Onze uitnodiging voor de Nederlandse bruiloft hebben we heel eenvoudig gehouden.

 5. 26 januari 2020 / 7:40 PM

  Oh het ziet er zó mooi uit allemaal! Wij hadden het heel simpel. Maar als ik nu zou trouwen, zou ik voor iets heel anders kiezen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.