Home » Kosten bruiloft: Wat kost trouwen gemiddeld?

Kosten bruiloft: Wat kost trouwen gemiddeld?

Kosten bruiloft

Het is drie jaar geleden dat mijn man en ik gingen trouwen en elkaar het “ja-woord” gaven. Wat een geweldige dag was het! We waren allebei onwijs gespannen, maar uiteindelijk hebben we allebei optimaal van deze prachtige dag genoten. Al moet ik wel zeggen dat de bruiloft voorbij vloog! Het is zo apart dat je maandenlang bezig bent met het organiseren van je bruiloft. Je speurt het internet af, je maakt Pinterest-borden en we zijn zelfs naar een bruidsbeurs geweest. En voor je het weet ben je getrouwd. Daar komt nog bij dat je tijdens de voorbereidingen natuurlijk op zoek gaat naar een pak en bruidsjurk en ook vonden we het geweldig om onze bruidstaart samen te stellen én te proeven. Het leuke aan trouwen is dat je het helemaal zo kan maken zoals jullie dat zelf willen. Maar hoeveel gaat de bruiloft uiteindelijk kosten? Ik heb de meest voorkomen kosten van een bruiloft voor je onder elkaar gezet.

Hoeveel kost een bruiloft?

Gemiddeld kost een bruiloft in Nederland €14.548. Dit bedrag is trouwens exclusief de huwelijksreis. Die laat ik even achterwege. Het is een behoorlijk bedrag, maar uiteindelijk heb je het zelf in de hand hoeveel “de mooiste dag van jullie leven” gaat kosten. Toch is het belangrijk dat jullie samen een trouwbudget opstellen. Zo is het voor jullie allebei duidelijk wat jullie te besteden hebben en kun je vervolgens gemakkelijker bepalen hoe dit trouwbudget verdeeld gaat worden.

Een bruiloft bestaat uit meerdere elementen. De meest voorkomende kosten om te trouwen heb ik onder elkaar gezet. Hierbij is rekening gehouden met 50 gasten. De gegevens uit dit overzicht zijn trouwens afkomstig van een onderzoek uit 2019 gepubliceerd op Theperfectwedding.nl.

Wat kost trouwen?

Kosten trouwlocatie & catering van je bruiloft

Bij het organiseren van de bruiloft begin je met de locatie. Gaan jullie voor een locatie waar vaker bruiloften gehouden worden, dan kan het zijn dat je deze locatie vroeg van tevoren moet reserveren. Bespreek tijdens de reservering ook of de catering door de locatie geregeld wordt of dat jullie deze op een andere manier laten verzorgen.

De gemiddelde kosten van het diner en de locatie is €6.402,-. Het kan heel goed zijn dat de locatie geen kosten rekent voor de zaalhuur wanneer jullie gebruik gaan maken van de catering van de locatie zelf. Dit gebeurt vaak bij horeca bedrijven. Is dit niet het geval, houd er dan rekening mee dat je betaalt voor een zaal voor de ceremonie en waar jullie gaan trouwen (€536,-), een zaal voor de receptie (€911,-) en een zaal voor het feest (inclusief drank: €1.724,-). Het diner kost gemiddeld zo’n €1.209,-.

Kosten ambtenaar om te trouwen

Een kostenpost die toch vaak wat tegenvalt is het inhuren van een trouwambtenaar. Per gemeente en per dag zijn de kosten verschillend, maar gemiddeld wordt er minimaal €720,- gevraagd.

Kosten trouwjurk

Bij een bruiloft denk je waarschijnlijk al snel aan een trouwjurk. Er zijn onwijs veel verschillende trouwjurken te vinden en ook qua prijs lopen ze uiteen. Gemiddeld wordt er €1.405,- aan uitgegeven. Dit bedrag is trouwens exclusief sieraden, schoenen en andere accessoires.

Kosten trouwpak

Naast de kosten voor een bruidsjurk is het natuurlijk ook belangrijk dat je aanstaande een mooi trouwpak draagt. Dit is iets goedkoper dan een trouwjurk, maar kost al gauw €975,-. Dit bedrag is ook zonder schoenen en accessoires. Daarnaast worden er vaak ook extra kosten gerekend als het trouwpak of de trouwjurk vermaakt moeten worden.

Kosten trouwringen

De trouwring draag je waarschijnlijk je hele leven. Het is dus niet verkeerd om hier goed over na te denken. Vaak kopen stellen een trouwringenset en betalen ze per paar ongeveer €794,-. Ik heb er destijds voor gekozen om zelf een trouwring te ontwerpen. Ik vond een “standaard trouwring” niet bij mij passen en achteraf ben ik heel erg blij met deze keuze.

Kosten fotograaf en/of videograaf op je bruiloft

Het is zo leuk om van jullie bruiloft foto’s te hebben. De dag vliegt voorbij en daardoor heb je haast het idee dat je in een soort van bubbel leeft. Ik kijk onze trouwfoto’s regelmatig nog even door en zo ga ik toch weer een beetje terug naar deze dag.

De gemiddelde kosten voor een trouwfotograaf zijn trouwens €1.379,- en dan heb je vaak een fotograaf voor 8 uur. Eventueel kun je ervoor kiezen om ook een videograaf in te huren die een mooie film van jullie dag maakt. Ook een videograaf kost gemiddeld €1.379,- voor 8 uur.

Kosten bruidstaart

Een bruidstaart mag eigenlijk niet ontbreken op een bruiloft. Onze bruidstaart vond ik trouwens helemaal geweldig. Het was geen stapeltaart, maar één grote taart in de vorm van een hart, omhult met witte chocolade. Op het hart lagen allemaal aardbeien en eetbare viooltjes en de vulling was (hou je vast) banketbakkersroom en Rolo. Mmmmmm….! Het klinkt “too much”, maar de combinatie was perfect!

Gemiddeld kost een bruidstaart €333,-, maar ook hierin ben je heel vrij. Er zit namelijk ook veel prijsverschil tussen bruidstaarten. Daarnaast maakt het woord “bruids” de taart gelijk een stuk duurder.

Kosten bruidsboeket

Ik noem dit kopje even “bruidsboeket”, maar eigenlijk komt er wel wat meer bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan corsages, een boeketje voor bruidsmeisje(s), een bloemstuk voor op de trouwauto en bloemen voor op de trouwlocatie. Gemiddeld geven stellen hier €94,- aan uit.

Kosten bruidsmake-up

Voor onze bruiloft vond ik het fijn om zelf mijn eigen make-up te doen. Ik ging van tevoren naar de ICI Paris XL om me te laten adviseren en vervolgens kocht ik een lading “exclusieve” make-up (waar ik na de bruiloft ook nog heel veel plezier van gehad heb). Ik was hier tussen de €150 en €200 aan kwijt, maar als je het zou laten doen, dan moet je denken aan €169,-.

Kosten bruidskapsel

Mijn bruidskapsel heb ik wel laten doen. Veel kappers komen bij je thuis om je kapsel tijdens de ochtend van jullie trouwdag mooi te maken. Wel zo relaxt. De kosten hiervoor zijn ongeveer €212,- inclusief een proefkapsel, zodat je zeker weet dat het bruidskapsel bij je past.

Kosten DJ of band

Een bruiloft is natuurlijk niet compleet zonder muziek. Er wordt vaak gekozen voor een DJ of voor een band. Het is bij beide belangrijk dat je deze vroeg van tevoren boekt, zodat je zeker weet dat ze op jullie trouwdatum beschikbaar zijn. Je moet voor de muziek denken aan ongeveer €1.263 (een band is vaak duurder dan een DJ). Dit bedrag is vaak voor 4 uur en is inclusief apparatuur.

Kosten trouwauto

Ik ben nog steeds zo blij met het autootje dat wij tijdens onze bruiloft hadden. Het was namelijk een oude Fiat 500 met een heel schattig mandje achterop. Vrienden van mijn schoonouders hebben dit super schattige autootje en wij mochten hem lenen. Zo leuk! Dit maakte onze bruiloft helemaal compleet.

Mocht je niemand kennen die een leuke “trouwauto” heeft, dan kun je er ook eentje huren. Voor 4 uur, exclusief kilometerheffing betaal je ongeveer €356,-.

Kosten trouwkaarten

Op verschillende websites kun je je eigen trouwkaarten samenstellen. Hierin kunnen de prijzen ook erg verschillen. Wil je een dubbelgevouwen kaart? Een kaart met goudfolie? Een persoonlijk ontworpen trouwkaart? En vergeet natuurlijk ook niet dat er kosten bijkomen voor enveloppen en postzegels. Trouwkaarten kosten gemiddeld voor 50 stuks € 158,-.

Kosten huwelijksbedankjes

Zodra jullie gasten weer naar huis gaan is het leuk om een huwelijksbedankje mee te geven. Gemiddeld wordt hier zo’n €250,- aan uitgegeven.

Kosten huwelijksnacht

Willen jullie de bruiloft extra goed afsluiten, dan kun je ervoor kiezen om de huwelijksnacht door te brengen in een mooi hotel. In verschillende hotels zijn speciale bruidssuites te boeken en deze kosten gemiddeld, inclusief ontbijt, €313,-.

Extra kosten voor je bruiloft

Dit overzicht geeft een beeld van de kosten die je ongeveer kwijt zal zijn aan een bruiloft. Natuurlijk kunnen er nog meer kosten bij komen als bijvoorbeeld kosten voor een weddingplanner, trouwschoenen, sieraden en extra kosten die je voor je gasten maakt als een overnachting in een hotel, jurkjes voor bruidsmeisjes of extraatjes voor jullie getuigen.

Het financieren van een bruiloft

Ik moet zeggen dat onze bruiloft minder kostte. Ik vind het erg leuk om zo veel mogelijk zelf te bedenken en uiteindelijk hebben wij hierdoor heel wat kunnen besparen op de bruiloft. Mocht je trouwens benieuwd zijn naar onze bruiloft? Neem dan nog even een kijkje bij “Zo zag onze bruiloft er uit“.

Heb je het geld niet voorhanden en wil je toch dat de bruiloft helemaal compleet is, dan kun je overwegen een persoonlijke lening af te sluiten. Zorg wel dat je altijd een vergelijking maakt voordat je gaat lenen, zodat je niet onnodig te veel rente betaalt.

Ben jij getrouwd? Of zou je willen trouwen?

Delen:

7 Reacties

 1. chucky1012
  30 november 2020 / 5:11 AM

  Fijne tips!
  Kost het nu niet veel minder qau de situatie in het land…..
  Men moet toch minder mensen uitnodigingen….

  Xoxo

 2. 30 november 2020 / 6:57 AM

  Goede tips. Ik ben 11 jaar geleden getrouwd en we hadden een pracht bruiloft. We hebben ons heel mooi aan het budget gehouden en het was precies zoals we voor ogen hadden.

 3. 30 november 2020 / 9:17 AM

  Wat een interessant artikel! Dit is iets wat ik me stiekem al weleens heb afgevraagd. Best een hoog bedrag eigenlijk gemiddeld! Ik denk dat ik zelf ook zou proberen om wat dingen zelf te doen, zodat het iets meer budgetproof is. Alleen de fotograaf en een mooie jurk zou ik zeker niet op besparen 🙂 Het is toch mijn droom om ooit in een prachtige jurk te besparen en om natuurlijk mooie trouwfoto’s te hebben.

 4. 30 november 2020 / 12:23 PM

  Inmiddels 8 jaar geleden en we hadden qua kosten hierboven zeker wel een budget bruiloft. Geniet nog steeds ervan na en was erg onze dag.

 5. 2 december 2020 / 10:10 AM

  Zo fijn om dit te weten haha! Wij willen graag in de toekomst nog trouwen en nu weten we een beetje wat de kosten zullen zijn. Wat zagen jullie er trouwens prachtig uit zeg! Wauw!

 6. 3 december 2020 / 11:02 AM

  Het is inderdaad waar dat je een bruiloft zo duur kunt maken als je maar wilt. Ik vind dit soort bedragen / gemiddelden wel eens leuk om te zien. Met ons was het natuurlijk een beetje anders, omdat wij 1 keer in het buitenland getrouwd zijn met z’n tweetjes en toen nog een keer officieel in Nederland. In Frankrijk hadden we dus relatief weinig kosten. In Nederland hebben we bijvoorbeeld bespaard op een trouwauto, maar weer niet op de kleding en de locatie van de trouwshoot, en nog steeds, als ik naar onze trouwfoto’s kijk, ben ik heeeeeeel blij met hoe we het allemaal geregeld hadden.

 7. 3 december 2020 / 9:39 PM

  Wil heel graag trouwen maar de kosten schrikken ons wel wat af. We hebben een huis gekocht en er zijn al twee kindjes dus elke extra is er eentje teveel. Wel leuk dat je op die manier toch een idee hebt van wat de kostprijs precies is. Ik vrees met onze gastenlijst dat we al snel boven de 100 gasten terecht komen :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.