Home » Maak je eigen gelukskoekjes!

Maak je eigen gelukskoekjes!

Bij Oud & Nieuw horen natuurlijk oliebollen en appelflappen. Eigenlijk vind ik dat ze, net als champagne, onmisbaar zijn. Mijn schoonmoeder en schoonzus hebben weer een hele schaal gemaakt en daar heb ik er stiekem al een paar van geproefd. Mmm… Maar wat ook wel echt heel erg leuk is zijn de bekende Chinese gelukskoekjes. Ik moet eerlijk toegeven dat ze qua smaak niet echt heel speciaal zijn. Maar het leuke aan deze koekjes is natuurlijk dat er een spreuk in verstopt zit.

Van te voren weer je niet wat er op het briefje staat. Maar hoe leuk is het om zelf deze koekjes te maken en er een lieve boodschap in te stoppen. Ik weet zeker dat diegene die het koekje openmaakt en het briefje leest, dat erg leuk zal gaan vinden.

Mocht je een groep vinden of familie op bezoek krijgen, dan is het ook wel erg grappig om met de koekjes een spel te gaan doen. In plaats van dat je er lieve berichtjes instopt, kun je er natuurlijk ook leuke vragen in of opdrachten in stoppen. Oftewel het is een veelzijdig koekje.

Wat heb je nodig

1 eiwit

20 gram poedersuiker

15 gram boter

20 gram bloem

Verder heb je nodig

Passer of een glas

Bakpapier, bakplaat, oven

Beslagkom

garde of mixer

 0

Zo maak je je eigen gelukskoekjes

 1. Schrijf op 10 kleine stukjes papier (2×4 cm.) kleine leuke voorspellingen of een spreuk en vouw ze op.
 2. Verwarm de oven voor op 180°C.
 3. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Teken drie cirkels van 8 cm op het bakpapier. We gaan iedere keer 3 koekjes maken, omdat ze snel hard worden. We moeten dus snel handelen als ze uit de oven komen.
 4. Klop de eiwitten stijf in een beslagkom. Voeg poedersuiker en boter toe en meng alles tot een glad geheel. Voeg de bloem toe en meng goed door. Laat het beslag 15 minuten rusten.
 5. Verdeel met een plat mes 1,5 theelepel mengsel over elke cirkel.
 6. Bak ze maximaal 5 minuten in de voorverwarmde oven. (alleen de randjes zullen een piep klein beetje verkleuren)
 7. Neem de koekjes met een plat mes snel van de bakplaat. Leg in elk Chinese gelukskoekje een opgevouwen briefje.
 8. Vouw de koekjes dicht en buig ze wat tot een banaanvorm. Werk snel, maar voorzichtig, de koekjes kunnen makkelijk breken.

Misschien dat je eventjes moet oefenen, want het maken van deze koekjes vraagt wel wat geduld. Oh, en vergeet niet dat de koekjes heel warm zijn als ze uit de oven komen. Verbrand je daarom niet!

Delen:

3 Reacties

 1. 30 december 2017 / 5:05 PM

  Wat zien ze er superleuk uit en echt een origineel idee voor Oud & Nieuw! Ik ga het even opslaan! Lijkt me leuk om hier een keer een zakje van cadeau te doen aan iemand 🙂

 2. 30 december 2017 / 5:46 PM

  Dat is wel een erg leuk idee! Ik ben zelf niet zo van het bakken, vooral niet last minute dus wie weet een leuke voor volgend jaar

 3. 30 december 2017 / 7:13 PM

  Wauw, wat een leuk idee! Dit ga ik ooit zelf eens proberen.
  Liefs,
  Yara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.