Home » Zo val je af zonder te sporten!

Zo val je af zonder te sporten!

DSC_2736 copy

 

Sinds kort ben ik mij wat meer bezig gaan houden met afvallen. Ik wil namelijk wel wat stakker in mijn lichaam zitten en mij wat zelfverzekerder voelen. Maar aangezien afvallen toch echt begint bij gezonder eten, ben ik mij hier wat meer in gaan verdiepen.

Een paar weken geleden heb ik een documentaire gezien over suiker. Hierin werd verteld dat suiker eigenlijk vergif voor je lichaam is en het in heel veel producten verwerkt zit. Ik wil deze informatie graag met jullie delen, want ik weet zeker dat jullie er ook wat aan zullen hebben. Mocht je dus ook wel wat strakker in lichaam willen zitten, lees dan verder.

 

Waar zit onder andere veel suiker in?

Suiker zit in heel veel producten en je hebt het vaak amper in de gaten. Denk aan schoolkoekjes, fruitdrankjes en aan kant-en-klare sauzen. Ik vind het vooral erg dat het in producten verwerkt zit dat kinderen veel eten en drinken. Hieronder vind je een lijstje met drankjes en het aantal suikerklontjes die er per drankje in verwerkt zitten.

 

Drank Aantal suikerklontjes
AA drank (1 flesje) 14
Appelsap (pakje) 4
Cola (blikje) 7
Dubbeldrank (pakje) 5
Dubbelfris 4
Extran Energy (1 blikje) 10
Ice tea (1 blikje) 7
Sinaasappelsap (pakje) 4
Roosvicee aanmaaklimonade (glas) 4
Roosvicee multi (pakje) 4
Taksi (pakje) 4
Thee (zonder suiker) 0
Thee met melk (zonder suiker) 0,5
Wicky (pakje) 4
Yakult (flesje) 2

 

Maar ook in drankjes als Vivit en smoothies zit vaak suiker. Je verwacht dat er in fruitsapjes alleen maar fruit zit, maar toch voegen de supermarkten vaak ook wat suiker toe om de smaak nog wat lekkerder te maken.

 

Maar waarom zit er zo veel suiker in?

We zijn met z’n allen in een periode gekomen waarin gezegd wordt dat je van vet eten dik wordt. Vet moest daarom zo veel mogelijk uit de producten gehaald worden, zodat het product als “gezond” gezien zou worden. Het enige nadeel aan het verwijderen van vet uit producten is dat de smaak een stuk minder wordt. Hier werd wat op bedacht, namelijk door er suiker aan toe te voegen. En dit is nu net ook de reden waarom iedereen nu sneller dikker wordt.

 

Hoe goed zijn light producten

Je zou gaan denken dat je voor “light” producten zou moeten gaan. Deze bevatten geen suiker en daar zou je dus niet dik van worden. Helaas is dit niet helemaal waar. Je lichaam neemt het op en raakt helemaal in de war. “Is dit zoet?” “Oh, dan is het vast suiker.” Je stofwisseling raakt helemaal van slag en uiteindelijk ga je meer eten, waardoor je toch dikker wordt.

Eigenlijk kun je dus zeggen dat light producten nog slechter zijn dan producten met suiker. De zoetstof die vaak gebruikt wordt is Aspartaam. Dit is een stof dat omgezet wordt in de giftige stoffen formaldehyde en methanol. Oh, en uiteindelijk verhoogd dit ook nog eens het risico op hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes. Stoppen dus met light producten!

 

Dan maar calorieën tellen?

Wat ik wel heel erg interessant vond aan de documentaire was dat iedereen massaal calorieën ging tellen. Dit is de grootste onzin die er bestaat. Als voorbeeld gaven ze een handje noten, vol vet en calorieën, en een drankje zonder vet en maar heel weinig calorieën. Veel mensen denken dat ze voor het drankje moeten gaan, maar eigenlijk word je daar nou juist dikker van. Producten zonder calorieën voegen namelijk niets toe, behalve dat ze natuurlijk weer zoetstof bevatten. Je blijft een honger gevoel houden, je lichaam raakt in de war en je vergiftig je lichaam.

 

En die noten zijn dan wel goed voor je?

Ondanks dat de noten veel vet bevatten zijn ze wel erg goed voor je. Vet is namelijk helemaal niet zo slecht als we denken. Natuurlijk bedoel ik dan niet de verzadigde vetten die in kant-en-klare pizza zitten. Maar ik bedoel wel de onverzadigde vetten die in noten, avocado, olijven, etc. zitten. Je hebt deze vetten namelijk nodig, het verlaagd de kans op hart- en vaatziekten en daarnaast is olie ook nog eens goed voor je haar, huid en je nagels.

 

Conclusie

Natuurlijk is het bijna onmogelijk om nooit meer suiker te eten. Het zit al zo veel in onze voeding verwerkt dat je er niet meer omheen kan. Maar probeer het in ieder geval te minderen. Je zal namelijk zien dat wanneer je suiker zo veel mogelijk vermijd je vanzelf af zult vallen. Daarbij moet ik wel zeggen dat er ook goede suikers zijn. Denk aan de natuurlijke suikers die in fruit zitten. Neem een lekker banaantje of wat watermeloen. Dat is toch veel lekkerder dan kunstmatige snoepjes en zoete drankjes?

 

Delen:

20 Reacties

 1. 10 juni 2016 / 5:45 AM

  Wat super interessant om te lezen. Dat over “light” producten wist ik gelukkig nog wel haha. Ik probeer zelf ook gezonder te eten maar soms is het gewoon zo lastig!

 2. 10 juni 2016 / 5:55 AM

  Heel interessant om te lezen. Toen ik in mijn zwangerschap, zwangerschapsdiabetes kreeg moest ik op alle suikers gaan letten. Toen pas besefte ik hoeveel troep er in veel drankjes zit.. Nu probeer ik er nog iedere dag op te letten.

 3. 10 juni 2016 / 6:56 AM

  Interessant artikel!! Ik drink eigenlijk sowieso nooit frisdrank, alleen thee en koffie zonder suiker en de hele dag water!

 4. 10 juni 2016 / 7:09 AM

  Goed artikel!
  Want in energy drankjes en diverse producten om af te vallen zitten suikers.

  Xoxo

 5. 10 juni 2016 / 7:33 AM

  Ik ben zo blij dat ik niet dol ben op zoete drankjes. Ik ben een echte theeleut en drink graag water. Cola en dergelijke, dat drink ik zelden! Ik ken mensen die veel zijn afgevallen door enkel te stoppen met cola drinken.

 6. 10 juni 2016 / 7:42 AM

  Ik ben nu al sinds maart suikervrij aan het eten. Of in ieder geval alleen nog maar natuurlijk gezoet. Dat houdt dan meteen in dat je 90% van de voeding uit de supermarkt moet laten liggen. Als je er eens op gaat letten is het echt bizar, tegenwoordig zit er zelfs in ons brood suiker. Het helpt inderdaad wel erg om af te vallen ( ben totaal al bijna 10 kilo kwijt) en is daarnaast ook nog eens goed voor je. Je hebt minder stemmingswisselingen en voelt je veel energieker.

 7. 10 juni 2016 / 8:40 AM

  Interessant om te lezen! Ik eet sowieso al weinig suikers, want ik drink nooit frisdrank en snoep, taart en dat soort dingen vind ik helemaal niet lekker

 8. 10 juni 2016 / 10:14 AM

  Interessant artikel. Hoe je genept wordt, zeg. Ik probeer er ook meer op te letten, maar als ik het zo lees, krijg ik toch nog te veel suiker binnen zonder dat ik het door heb

 9. 10 juni 2016 / 10:48 AM

  Vorig jaar heb ik eventjes suikervrij gegeten. Tenminste…ik heb geen geraffineerde suikers gegeten. Alle pakjes, zakjes en drinken uit de supermarkt kun je dan laten staan. Mensen hebben vaak geen idee dat er overal suiker in verwerkt zit en zoetstoffen zijn ook niet erg goed voor je. Niet alleen om af te vallen, maar zoals Lesley hierboven al zegt, voelen veel mensen zich energieker en hebben vaak minder last van klachten als hoofdpijn. Erg interessant onderwerp.

 10. 10 juni 2016 / 11:13 AM

  Best shocking hoeveel suiker er in drankjes zit. Zelf drink ik bjina alleen maar water en thee, en soms een kopje koffie. Alleen ga ik wel elke week stappen, waardoor er heel wat biertjes gedronken worden haha. Daarom probeer hiernaast zo gezond mogelijk te eten en te drinken 🙂 En sinds kort probeer ik ook te sporten, om zo toch een beetje gezond te blijven haha.

 11. 10 juni 2016 / 11:44 AM

  Ik ben hier van op de hoogte en probeer zo min mogelijk suiker te eten. Ik heb er een hekel aan, ik vind het rotzooi, ik krijg er hoofdpijn van en het is gewoon niet gezond. Ik wil echt graag suikervrij leven, maar het is een verslaving en dat maakt het moeilijk!

 12. 10 juni 2016 / 11:56 AM

  Wat een leuk artikel. Ik drink heel af en toe frisdank maar dat is hooguit 2keer per week een blikje.

 13. 10 juni 2016 / 2:51 PM

  Ik ben nu ook een maanden bezig met afvallen, net als jij voel ik mijn zelfverzekerder als ik wat slanker en strakker ben. Het valt niet mee om te doen. Veel water drinken probeer ik nu.

 14. 10 juni 2016 / 3:18 PM

  Heel goed artikel Iris! Aan mij hoeft dit niet meer te worden uitgelegd, maar het kan nooit vaak genoeg gezegd worden! Thanks for sharing! (:

 15. me
  10 juni 2016 / 9:23 PM

  Calorieën tellen bij afvallen is zeker wel nuttig maar dan in combinatie met het eten van voeding wat rijk is aan voedingsstoffen niet aan lege calorieën of stoffen waarvan je niet veel of niet nodig hebt. Je kunt heel gezond eten maar dat betekent niet dat je gaat afvallen, sterker nog je kunt er van aankomen, wil je afvallen dan moet je toch echt wel in de gaten bij houden wat je aan calorieën binnenkrijgt.

  • iris
   11 juni 2016 / 8:33 AM

   Daar heb je enigszins wel gelijk in. Mannen mogen 2500 calorieën per dag en vrouwen 2000. Wanneer je er meer dan dit aantal binnenkrijgt, dan kon je ook aan. En dan maakt het inderdaad niet uit hoe gezond je eet. Goed punt!

 16. 11 juni 2016 / 2:13 PM

  Interessant artikel! Ik zie en hoop nieuwe inzichten en ook een paar waar ik over twijfel, maar over het algemeen ben ik het ruim met je eens! Leuk dat je hier eens aandacht aan besteed!

 17. 12 juni 2016 / 6:19 PM

  Ik eet inderdaad liever fruit dan koekjes. Helaas kan je inderdaad niet om de suiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.