Home » De leukste PC games van de jaren 90 (Oude computerspelletjes)

De leukste PC games van de jaren 90 (Oude computerspelletjes)

Hebben jullie vroeger ook zo veel computerspelletjes gespeeld? Ik was namelijk echt dol op computerspelletjes! We hadden zo’n oude Nintendo en ook op de computer speelde ik regelmatig spelletjes. Ik weet nog wel dat je van dit grote grijze dingen in de Nintendo stopte en dat je vervolgens gelijk kon spelen. Vooral Mario was een grote favoriet. Ik vond het geweldig! Ook mijn moeder en mijn vader vonden het leuk om er mee te spelen. Zo zat mijn moeder vaak Tetris spelletjes te spelen en richtte mijn vader zich vooral op de actiespelletjes. Hoe ouder de Nintendo werd hoe minder goed hij functioneerde. Er kwam stof in te zitten, waardoor je ook regelmatig even in de huls van de spellen moest blazen om het stof er uit te krijgen. Mijn zusje en ik werden daarom ook helemaal blij toen mijn ouders in eens met een Playstation 1 kwamen aan zetten. Dit zag er in eens zo waanzinnig mooi en kleurrijk uit! Wauw! En wat hebben wij hier veel mee gespeeld. 

De spelletjes die ik heel veel gespeeld heb, heb ik allemaal onder elkaar gezet. Herken jij ze allemaal? Of ken je nog een spel die niet in dit lijstje staat? Want waarschijnlijk ben ik er wel een paar vergeten. Let me know!

De leukste PC games en computerspellen uit de jaren 90 op een rij:

RollerCoaster Tycoon

Oh, dit spel heb ik zo ongelofelijk veel gespeeld! Het bouwen van je eigen attractiepark, wie wil dit nou niet! Je was een hele tijd bezig om je park zo mooi mogelijk te maken met allerlei leuke attracties, eettentjes en andere leuke zitplekjes. Ook het maken van een achtbaan was een grote uitdaging, want de achtbaan moest natuurlijk wel veilig zijn. Anders vlogen de bezoekers uit de karretjes (hihi). Ik vond het vooral ook heel leuk dat je je park opende en dat er bezoekers kwamen. Ze liepen overal naar toe om jouw gemaakte park uit te proberen. Zo leuk! Die standaard “lach” en “schreeuw” geluidjes van de bezoekers wil je nu waarschijnlijk niet meer horen, maar dat vond ik toen zo grappig.

Sims

Ook de Sims is een pc game dat je vroeger veel en lang speelde. Net als Rollercoaster Tycoon was je veel tijd kwijt in het opbouwen van een bestaan voor je Sims karakters. Zodra je je huis, tuin of andere gebouwen gebouwd had, was het tijd om de Sims in leven te houden. Er werd wel eens iemand ziek, er kreeg wel eens iemand honger en er ontstond ook wel eens brand. Kortom, je moest een heel bestaan in leven houden. Ik denk dat iedereen van mijn leeftijd dit spel wel eens gespeeld heeft.

The Lion King

Ahh, dit blijf ik zo’n schattig spel vinden! Kennen jullie het spel The Lion King? Het was zo leuk om met dit leeuwtje te spelen en op de hoofdjes van giraffen te spring, door apen de lucht in geslingerd te worden en tegen de hyena’s te vechten. Als ik dit zo zie heb ik gelijk weer zin om dit leuke spelletje te spelen! En je kunt deze nog steeds tweedehands vinden!

Tarzan

Ook de game Tarzan vond ik erg leuk. Ik heb op één of andere manier veel met Disney spelletjes. Ze zagen er voor die tijd erg goed uit en het waren stuk voor stuk avontuurtjes. Bij Tarzan moest je zo veel mogelijk muntjes pakken, op zoek gaan naar alle letters van de naam “Tarzan” en kwam je ondertussen ook nog allerlei obstakels tegen. Super leuk!

Aladdin

Nog een Disney spel! Aladdin vond ik vroeger ook heel leuk. Eigenlijk is het idee van de Disney spelletjes wel een beetje het zelfde en daarom vond ik ze waarschijnlijk ook zo leuk. Bij Aladdin ga je op zoek naar appels en een soort van muntjes en ondertussen moet je ontwijken en vechten tegen de schurken. Je moet even je zwaard onder controle krijgen, maar na een paar keer spelen word je een super goede zwaardgevechter!

Lomax

Lomax is misschien niet bij iedereen bekend. Het is afgeleid van de Lemmings en ik speelde dit vroeger super veel. Als je van avonturenspellen houdt, dan vond je dit helemaal geweldig! Het is een heel vrolijk, kleurrijk spel vol met allelei leuke details. Je moet in het spel rennen, klimmen, over drijvende tonnen heen springen, monstertjes verslaan en zo veel mogelijk bruine potten leeg maken om extra punten te verdienen.

Freddi Fish

Freddi Fish is waarschijnlijk wat bekendere game. Freddi Fish is een wat simpel spelletje en een stukje “trager”, maar niet minder leuk. Samen met Loebas gaat Freddi Fish op avontuur. Op één of andere manier straalt het iets liefs uit. Het is haast een soort van spel in combinatie met een tekenfilm. Ook omdat het geen 2D maar een 3D spel is.

Pokémon

Pokémon Go is niet te vergelijken met het eerste spel. Het was super blokkerig. De poppetjes bewogen amper en eigenlijk kon je bijna niets met dit spel. Er kwamen zelfs tekstblokken in beeld, omdat de poppetjes niet konden praten. Maar op één of andere manier trok het toch aan en wilde je het wel spelen. Je ging op zoek naar Pokémons en ging gevechten aan met de poppetjes die je onderweg tegen kwam. Als je het nu op Youtube opzoekt dan word je gelijk herinnerd aan het achtergrond muziekje. Zo oud!

Pandemonium

Pandemonium kent waarschijnlijk ook niet iedereen. Dit spel was al weer een stukje nieuwer en dat merkte je gelijk. Het was echt 3D en het zag er erg mysterieus uit. Onderweg moest je oppassen voor monstertjes, mocht je absoluut niet in de afgrond vallen en moest je zo veel mogelijk muntjes proberen te pakken. Wat ik vooral nog heel goed weet is dat je tussen twee verschillende karakters kon kiezen en dat de karakters erg hoog en ver konden springen.

Klonoa

Alleen al door het lieve achtergrond muziekje van Klonoa was ik al weg van dit spel. Door de vrolijke palmfluit op de achtergrond kreeg je heel veel energie om dit computerspel te spelen. Onderweg verzamelde je diamanten en andere puzzelstukjes. Ook kon je monstertjes vangen en deze weer tegen een ander monstertje aangooien of gebruiken om nog hoger te kunnen springen. Het was een heel vrolijk avontuur dat ik samen met mijn zusje heel veel gespeeld hebt!

Super Mario

Mario mag niet ontbreken in dit lijstje en stiekem speel ik Mario nog steeds wel eens. Vooral Mario World vond ik een geweldig computerspel. Iedere keer als je een level gehaald had, ging je weer terug naar een grote kaart om zo steeds dichter bij het kasteel te kunnen komen. Eenmaal bij het kasteel aangekomen moest je vechten tegen (meestal) Bowser om zo Princess te bevrijden. Het enige grote nadeel aan deze leuke spelletjes was dat je het niet tussentijds kon opslaan. Als je met het spel stopte wist je gewoon dat je weer hélemaal opnieuw moest beginnen. Mweh…

Een luizenleven

Kennen jullie “Een Luizenleven”? Oh man, wat vond ik dit een geweldige pc game! Als ik het nu weer zie kan ik niet wachten om het weer te gaan spelen. Samen met Flip de mier ga je op avontuur. Het is een 3D spel, waardoor je alle kanten op kan. Je gaat op zoek naar zo veel mogelijk zaadjes, super berries en naar de letters van de naam “Flik” (Flip in het Engels). Onderweg maak je je eigen “trapolines” van bladeren en paddenstoelen en probeer je niet tegen een spin aan te komen. Ja, dit was echt een heel tof spel!

Pac-Man

Het laatste computerspel dat iedereen wel eens gespeeld heeft en dat ook echt niet in dit lijstje mag ontbreken is natuurlijk Pac-Man. Het is bijna een heel irritant, nerveurs spel. Kennen jullie dat geluidje nog als je met Pac-Man ging lopen? Je probeerde alle gele blokjes van het veld op te eten, zonder dat je tegen de gekleurde monstertjes aanliep. Ohhh, wat werd ik soms zenuwachtig van dit spelletje!

Welke pc games uit de jaren 90 speelden jullie?

Lees ook:

Delen:

10 Reacties

 1. 4 juli 2018 / 9:50 AM

  hoe herkenbaar haha, sims speel ik soms nog op de psp4 maar dat is toch anders dan sims 1 😛 verder speelde ik ook graag pacman, super mario, snake op je mobiel en ik speelde altijd met mijn moeder de turtles 😛

 2. 4 juli 2018 / 10:32 AM

  Jeeeetje, wat een flashbacks haha! Ik was veel hiervan alweer vergeten, maar ik heb de Lion King idd ook gespeeld vroeger (en The Sims en Rollercoaster Tycoon en Aladdin). Oh, wat een herinneringen <3.

 3. 4 juli 2018 / 10:41 AM

  Lovee Super Mario Bros. Vond dat zo fantastisch op m’n Nintendo!

 4. 4 juli 2018 / 11:28 AM

  Leuk. Ik speelde Tetris op de Gameboy…verder vond ik computerspelletjes niet heel leuk haha

 5. 4 juli 2018 / 12:43 PM

  Wat leuk om dit terug te zien! Aladin, Donkey Kong, Tarzan, The Lion King en Roller Coaster Tycoon, al speelden wij deze laatste op de PC.
  Brings back good memories!

 6. 4 juli 2018 / 4:52 PM

  Haha wowww ik heb zeker 90% hiervan gespeeld. Leuke herinneringen!

 7. 4 juli 2018 / 6:18 PM

  Gaaf artikel met die oude retro games van vroeger! Ik was gek van blues brothers en later speelde ik GTA Vice City op de PS2 ;).
  Nu moet ik het herbeleven op de SNES.

 8. Paula Prins-Wijnalda
  14 februari 2020 / 11:12 PM

  Leuk, good old days!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.