Home » Zo krijg je een koele slaapkamer

Zo krijg je een koele slaapkamer

1. Ramen open, ramen dicht

Zodra je wakker wordt is het verstandig om gelijk de ramen op te zetten. Laat het lekker luchten en probeer de koele lucht van buiten nog even door je huis te laten waaien. Op een gegeven moment wordt het buiten warmer dan binnen en dat is hét moment om de ramenweer dicht te doen. Door de ramen open te houden, komt er alleen maar warme lucht binnen en dat willen we natuurlijk niet. Als het aan het einde van de dag weer wat afgekoeld is, kun je de ramen weer openzetten.

2. Zet je ventilator bij het raam

Het lijkt misschien dat een ventilator niet zo veel meer doet dan lucht verplaatsen, maar toch is het een ideaal apparaatje om vlak bij het raam te zetten. Een ventilator verspreidt de koelere lucht van buiten net wat sneller door je kamer, waardoor het sneller een aangename temperatuur heeft. Overdag kan je eventueel een bakje of een fles koud water (met ijsblokjes) voor de ventilator zetten, zodat de lucht nog iets meer afkoelt.

3. Gordijnen dicht

Licht betekent vaak warmte. Laat daarom de gordijnen overdag zo veel mogelijk dicht, want het zonnetje heeft heel veel kracht.

4. Hang natte was in de slaapkamer

Ook door natte was of doeken in je slaapkamer te hangen zal het wat koeler worden. De lucht wordt vochtiger en als hier de lucht van een ventilator ook nog doorheen gaat, koelt het toch net wat meer af.

5. Slaap zo veel mogelijk beneden

Warmte stijgt naar boven. Het is je vast opgevallen dat het op een slaapkamer vaak warmer is dan in een woonkamer. En op een zolder is het vaak nog weer wat warmer. Slaap daarom zo veel mogelijk beneden. Een matrasje in de woonkamer is een keer wat anders en kan ook heel gezellig zijn!

6. Slaap alleen onder je dekbedovertrek

Haal je dekbedovertrek van je dekbed af en slaap alleen hier onder. Kies ook het liefst voor een katoenen dekbedovertrek, want dit “ademt” net wat beter dan andere stoffen.

7. Weg met kussens, plaids en kleding

Haal alle kussens en plaids van je bed af, want deze zorgen er alleen maar voor dat je het warmer krijgt. Ook kleding die je op je slaapkamer hebt liggen houden warmte vast. Verplaats ze daarom naar een andere kamer of gewoon naar de wasmand.

Extra tip: Ga naar bed als je echt moe bent

Als je gaat draaien in bed, dan wordt het voor je gevoel alleen maar warmer. Ga daarom pas naar bed als je echt moe bent en verwacht dat je snel in slaap zal vallen. Laat je telefoon op je nachtkastje liggen en laat de tv uit.

Fijn warm weekje!

Delen:

5 Reacties

 1. 23 juni 2020 / 1:08 PM

  Goede tips! Ik doe ook alitjd ’s ochtends en ’s avonds lekker luchten en dan alles dicht. Hopelijk kan ik de warmte lang buiten houden 🙂

 2. 23 juni 2020 / 1:32 PM

  Leuke tips! Same here, ik heb de hele dag alles dicht zitten. Alleen als het ’s Avonds waait trek ik alle ramen helemaal open. Verder hebben wij een hele goede airco en kan ik eigenlijk heel makkelijk slapen in de hitte.

 3. 23 juni 2020 / 2:05 PM

  Fijne tips geef je! Ik slaap momenteel onder mijn dekbedovertrek en dat scheelt al de helft!

 4. 23 juni 2020 / 3:39 PM

  Als het echt heel warm is, halen we vaak inderdaad het dekbed uit de overtrek, dat scheelt een stuk, verder hebben we ook een ventilator in de slaapkamer staan. De natte was hang ik nu lekker in de tuin te drogen, dat droogt binnen een record tempo nu;-)

 5. 25 juni 2020 / 12:15 PM

  Ik slaap ook altijd onder mijn dekbedovertrek in de zomer! Ik heb toch wel iets nodig om onder te liggen haha. Meestal zet ik ’s avonds mijn raam wagenwijd open en doe ik deze ’s ochtends weer dicht. Dat helpt al heel erg! Gelukkig heb ik ook een hor voor mijn raam, want met muggen is dat natuurlijk wat minder ideaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.