Home » Wanneer is botox een goed idee en welke merken botox zijn er?

Wanneer is botox een goed idee en welke merken botox zijn er?

Botox, of Botulinum Toxin, is een stof die veel wordt gebruikt om rimpels te verminderen en lijntjes glad te strijken. Het staat bekend als een van de meest effectieve anti-aging behandelingen en wordt dan ook veelvuldig toegepast. Maar wanneer is het eigenlijk een goed idee om botox te laten inspuiten? En welke merken worden er veel gebruikt? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Injectables

Hoewel de term op grote schaal wordt gebruikt voor de behandeling waarbij een stofje onder de huid wordt geïnjecteerd, is Botox eigenlijk een merknaam. Voor botulinetoxine wel te verstaan; een eiwit dat wordt aangemaakt door Clostridium Botulinum bacterie. Dit eiwit blokkeert de interactie tussen zenuw en spier. Maar er kunnen ook andere stoffen worden ingespoten, zoals hyaluronzuur bij de Prophilo behandeling en fillers, die rimpels en oneffenheden opvullen. 

Merken Botulinetoxine

Ook zijn er andere merken botulinetoxine op de markt, zoals Azzalure en Bocouture. Bocouture is een product van het farmaceutische bedrijf Merz Pharma en wordt gebruikt voor de behandeling van lijntjes in het gezicht. Het heeft een langdurig effect en geeft natuurlijke resultaten. Azzalure is een ander veelgebruikt merk dat wordt geproduceerd door Galderma. Dit product werkt snel en kan worden ingezet bij verschillende rimpels in het gezicht zoals de fronsrimpel of kraaienpootjes.

Wanneer is Botox een goed idee?

Botox kan op verschillende manieren worden ingezet om het uiterlijk te verbeteren. Zo wordt het vaak gebruikt voor het verminderen van de fronsrimpel tussen de wenkbrauwen, maar ook voor kraaienpootjes bij de ogen of lachrimpels rondom de mond. Wanneer botulinetoxine wordt ingespoten in rimpels, wordt precies daar de spierspanning minder, waardoor ook de rimpels minder worden. De behandeling is niet permanent, want de spierfunctie herstelt zich na enige tijd weer. 

Wanneer is het nou slim om een behandeling met Botox te laten doen? Botulinetoxine is zeer geschikt voor de behandeling van lokale rimpels, zoals kraaienpootjes rond de ogen, rimpels tussen de wenkbrauwen en op het voorhoofd en de lachrimpels rond de mond. 

Daarnaast kan het helpen bij overmatige transpiratie onder de oksels. Door de behandeling worden de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor de aansturing van de zweetklieren geblokkeerd. De zweetproductie stopt daardoor en je zal (bijna) niet meer zweten onder je oksels. Ook werken injecties in de frons tussen de wenkbrauwen heel goed tegen migraine, omdat dit veelal wordt veroorzaakt door samengetrokken spieren in het gezicht.

Botox lijkt dus een wondermiddel, maar toch is het niet geschikt voor iedereen. Zo wordt botox afgeraden bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven en mensen met bepaalde spieraandoeningen zoals myasthenia gravis. Ook als je allergisch bent voor eiwitten kun je beter geen gebruik maken van botox.

Prophilo injecties zijn juist weer beter voor een algehele verslapping en veroudering van de huid in het gebied van het gelaat, de hals en het decolleté. Hierbij wordt er een grote hoeveelheid hyaluronzuur geïnjecteerd onder de huid. Dankzij dit zuur verbetert de gezondheid en elasticiteit van de huid aanzienlijk. 

Hoe verloopt een botox behandeling?

Een botox behandeling duurt meestal tussen de 10-20 minuten en kan worden uitgevoerd zonder verdoving. Soms wordt er wel eerst verdovingscrème aangebracht op de huid om eventuele pijn tijdens de injecties te verminderen.

Tijdens de behandeling worden kleine hoeveelheden botulinetoxine geïnjecteerd op specifieke punten in het gezicht waar rimpels zitten. Dit gebeurt met zeer dunne naalden en is meestal niet pijnlijk.

Na de behandeling kun je direct weer naar huis en zijn er geen specifieke herstelperiodes nodig. Wel wordt aangeraden om de eerste 24 uur na de behandeling geen zware lichamelijke inspanningen te verrichten en niet te gaan liggen om het effect van de botox op de juiste plek te laten intrekken.

Hoe lang blijft het effect van botox zichtbaar?

Het effect van botox is meestal na een paar dagen tot een week goed zichtbaar. Dit effect houdt gemiddeld tussen de 3-6 maanden aan, waarna een nieuwe behandeling nodig is om het resultaat te behouden.

Het is belangrijk om behandelingen met injectables te laten uitvoeren in een ervaren kliniek. Er zijn goedkopere manieren, zoals een hyaluronpen die onder hoge luchtdruk injecteert, maar de effecten daarvan en eventuele bijwerkingen zijn nog niet bekend en dat is dus niet aan te raden.

Het is daarnaast van belang dat je beseft dat botox geen permanente oplossing biedt voor rimpels. Het kan echter wel helpen om deze tijdelijk te verminderen of zelfs helemaal weg te werken. Botox en andere injectables kunnen een goede optie zijn als je graag wilt afrekenen met enkele rimpels of lijntjes in het gezicht of algehele verslapping van de huid. Er zijn verschillende merken beschikbaar, die allemaal hun eigen eigenschappen hebben. Het is belangrijk om altijd eerst een consult aan te vragen bij een professionele kliniek voordat je besluit tot behandeling over te gaan. Zo weet je precies wat er mogelijk is en of dit past bij jouw situatie. De zorg voor je huid is een investering in jezelf: meer dan waard dus!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.