Home » Hoe lang duurt het om aan de nieuwe matras te wennen?

Hoe lang duurt het om aan de nieuwe matras te wennen?

 Hoe lang moet je lichaam wennen aan een nieuwe matras?

Of we nu willen of niet, er komt een tijd dat je oude matras vervangen moet worden. Na verloop van tijd kan hij doorzakken omdat hij jarenlang je lichaam heeft gedragen. Wanneer je dan eindelijk de stap het gezet om een nieuwe matras te kopen, heeft je lichaam wat tijd nodig om zich hieraan aan te passen.

Hoe lang doet je lichaam erover om aan een nieuwe matras te wennen? Het kan één tot twee maanden duren voordat je lichaam gewend is aan een nieuwe matras. De spieren in je lichaam hebben tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe ondergrond en moeten wennen aan de nieuwe spanningen die het matras op de spieren uitoefent.

Als je wilt weten waarom het zo lang duurt en wat je kunt doen om het proces te versnellen, lees dan verder.

De dikte van het matras

Tijdens de eerste nacht op een nieuw matras kan het zijn dat je merkt dat het erg dik of hard aanvoelt. Dat wijst niet op een probleem. Fabrikanten van matrassen maken de matras tegenwoordig met opzet dikker dan hoe ze vroeger werden gemaakt. Hoe dikker het matras, hoe comfortabeler je er op zult slapen, maar wanneer je nieuwe matras veel dikker of dunner is dan het oude matras, dan kan het langer duren om aan je nieuwe matras gewend te geraken.

Geur

Een nieuwe matras bestellen is best spannend. De aanvankelijke vreugde kan echter omslaan in bezorgdheid nadat je de verpakking van het matras hebt verwijderd, omdat er onvermijdelijk een geurt aan vast zit.

De geur van een nieuwe matras is het resultaat van een proces dat off-gassing heet. Dit komt door de vluchtige organische stoffen (VOC’s) die tijdens de productie ontstaan. Wanneer je het matras uitpakt, ontsnapt de geur van deze VOC’s uit de plastic verpakking en duurt het een tijdje voordat ze verdwijnen.

Pijnklachten

De eerste dag na het slapen op je nieuwe matras kun je wat pijn hebben. De reden voor de pijn is dat je lichaam gewend is geraakt aan de ondersteuning van je oude matras. Maar door de ouderdom en de achteruitgang in de loop der tijd ondersteunde het oude matras niet langer voldoende.

Het nieuwe matras ondersteunt je lichaam nu wel goed, maar het zal nog steeds oncomfortabel aanvoelen totdat je lichaam er weer aan gewend.

Maar maak je geen zorgen; deze kunnen geen kwaad. Het kan echter moeilijk zijn om op de matras te slapen tot de geur verdwijnt. Wat je best doe is het matras gedurende enkel dagen rechtop tegen een muur te laten rusten in een goed verluchte kamer.

Duurt het langer om aan sommige types matrassen te wennen dan aan andere?

Traagschuimmatrassen

Traagschuimmatrassen zijn speciaal ontworpen om zich nauw aan te sluiten aan het lichaam. Dit type matras past zich aan de vorm van je lichaam aan en springt terug naar zijn originele vorm zodra je opstaat, zodat er geen permanente kuilvorming ontstaat.

Traagschuimmatras bestaan uit een zachte bovenlaag waarbij het off-gassing proces meestal wat langer duurt. Het is belangrijk om het matras wat langer te laten luchten dan andere types matrassen.

Traagschuim heeft een hoge densiteit waardoor het wat langer kan duren (tot twee maanden).

Bij het kopen van een traagschuimmatras van Hypnia neem je echter geen enkel risico. Mocht je na 2 maanden nog steeds ongemakken ervaren, dan neemt Hypnia het matras gratis terug. Hypnia biedt een proefperiode van 120 nachten. Ruim voldoende om te evalueren of het nieuwe matras al dan niet geschikt is voor jouw lichaam en slaaphouding.

Springveermatrassen

Er bestaan verschillende types springveermatrassen. Springveermatrassen bestaan uit apart ingenaaide pockets met veren, met daarop een bovenlaag waarop je ligt. Deze bovenlaag kan bijvoorbeeld bestaan uit koudschuim, traagschuim of latex.

Omdat de schuimlaag op een pocketvering matras dunner is dan deze van een traagschuimmatras, duurt het wat minder lang om eraan gewend te geraken. De springveren zorgen er ook voor dat verschillen in gewicht gemakkelijker kunnen worden opgevangen.

 Latexmatrassen

Latexmatrassen zijn gemaakt van synthetische én natuurlijke materialen. Er zit veel lucht tussen de verschillende lagen. Hierdoor wordt het gewicht van je lichaam ideaal opgevangen en verdeeld over het matras. Het off-gassing proces duurt gewoonlijk ook veel minder lang dan bij andere types matrassen. Dit komt omdat het productieproces natuurlijker is, zeker wanneer de latex afkomstig is van een échte rubberboom. Er komen zo minder chemische processen aan te pas, waardoor er minder geur is.

Verschillende factoren bepalen hoelang het duurt voor je lichaam om te wennen aan je nieuwe matras. Dikte, type matras en geur bijvoorbeeld.

De kans is zeer groot dat je  tijdens of na het slapen op een nieuw matras rug- en/of schouderklachten ervaart, of dat je  onrustig slaapt of moeite heeft met in slaap komen. Acht op de tien mensen ervaren klachten in meer of mindere mate in de eerste paar weken slapen op een nieuw matras. De problemen variëren van een pijnlijke schouder en rug tot slapen met pijn en veel wakker worden.

Het kan tot wel acht weken duren voor je je volledig gewend bent aan je nieuwe matras. Hoelang hangt o.a. af van het type matras en je slaaphouding.

Je lichaam heeft even de tijd nodig om over te stappen van het wellicht zacht geworden matras naar een steviger exemplaar.

Vooral je spieren hebben daar even de tijd voor nodig. Ze vormen zich naar de stevigheid van het matras, terwijl ook het matras zich kan vormen naar je lichaam.

Geduld is een belangrijke deugd. Elk lichaam verschilt en daarbij ook de tijd die het duurt voor je lichaam om zich aan te passen aan het nieuwe beddengoed.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.