Home » Welke wijn serveer je bij je kerstdiner? Een aantal aanraders!

Welke wijn serveer je bij je kerstdiner? Een aantal aanraders!

Tijdens de feestdagen draait alles om gezellig samenzijn aan een feestelijk versierde tafel, en uitgebreid genieten van een speciaal menu. En omdat het maar eens per jaar kerstmis is, hoort hier natuurlijk een mooie exclusieve wijn bij die de smaken van je gerecht nog meer versterkt en extra diepgang geeft. Heb je al bedacht wat voor gerechten je gaat serveren, maar ben je nog op zoek naar een bijpassende wijn? Wij hebben een mooie selectie gemaakt met prachtige wijnen die we aanraden bij de verschillende klassieke kerstgerechten.

Wijn bij gourmet


Gourmetten is nog altijd een populaire traditie tijdens kerst. Een passende wijn voor bij de verschillende gerechtjes, mag karakter hebben maar moet ook een beetje soepel en niet te bitter zijn. Kies dus voor een ronde fruitige wijn. Een toegankelijke begeleider voor als je veel vleessoorten eet tijdens de gourmet is bijvoorbeeld een Pinot noir, Merlot of Syrah. Als je voornamelijk stukjes vis op de gourmet legt kun je bijvoorbeeld voor een elegante Rosé uit de Provence gaan. Deze zachte fruitige aroma’s passen goed bij milde smaken van de gegrilde vis.

Hoofdgerecht met vlees

Liefhebbers van een goed stukje vlees, kijken ieder jaar weer uit naar de luxe vleessoorten die met kerst worden geserveerd. Hoofdgerechten zoals Côte de Boeuf, rollade, varkenshaas, of wild vlees zoals eendenborst of hertenbiefstuk zijn echte kerstklassiekers. Ook gevulde kip of kalkoen zien we vaak op het menu staan.

Voor het vinden van de juiste wijncombinatie, kun je het beste kijken naar de smaak en structuur van het vlees. Stevige, robuuste vleessoorten zoals wild, lamsbout of biefstuk gaan goed hand in hand met een kruidige, rijke wijn zoals bijvoorbeeld een Rioja of Tempranillo. Voor bij de malse kip of kalkoen is een Pinot Grigio of een Viognier een uitermate geschikte kerstwijn, vanwege de lichte, friszure aroma’s die mooi aansluiten op de verfijnde smaken van het gevogelte.

Hoofdgerecht met vis

Bij gerechten met vis zoals zalm uit de oven of gebakken kabeljauw, kun je bijvoorbeeld een mooie witte spaanse wijn kopen zoals een witte Rioja. Deze wijn is levendig en fris met citrusachtige details, maar is ook romig van smaak. Een perfecte aanvulling op de zijdezachte structuur en subtiele smaak van de vis. Bij vette vissoorten zoals paling en makreel is een Chardonnay een mooie match, en bij gefrituurde vis zorgt mousserende wijn zoals Prosecco of Cava voor een fris contrast.

Nagerecht

Een smaakvolle dessertwijn kan je nagerecht een bijzondere extra dimensie geven. Serveer je bijvoorbeeld tiramisu of een chocolademousse? Dan creëer je met Port of Sherry een fruitige balans met de smaken van kersen tegenover de cacao. Bij de karamelachtige aroma’s van Crème brûlée is een frisse dessertwijn zoals een Sauternes een aanrader.

Kortom, bij ieder gerecht is weer een andere geschikte wijn te vinden die je kerstdiner compleet maakt!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.