Home » Zo maak je je tuin het allermooist

Zo maak je je tuin het allermooist

Ik mag van geluk spreken dat ik een enorm fijne en ruime tuin heb. Zodra het zonnetje schijnt vind ik het ook heerlijk om lekker buiten te zitten en eigenlijk iedere dag loop ik er wel even doorheen om alle plantjes water te geven of bij mijn aardbeienplantjes te kijken. Hier kan ik zo van genieten!

Maar ik moet ook zeggen dat het met de jaren steeds mooier wordt. Ieder jaar plant ik er wel weer wat nieuws in en de planten die er in staan worden iedere jaar mooier. Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt bij het inrichten van je tuin. Daarom heb ik vandaag een paar tips onder elkaar gezet die mij geholpen hebben om nu zo veel mogelijk van de tuin te kunnen genieten.

Doe zoveel mogelijk inspiratie op

Deze tip is natuurlijk wel erg voor de handliggend. Maar toch willen mensen vaak te snel aan de slag. Persoonlijk vind ik dat niet handig, want zo maak je overhaasde beslissingen. Kijk programma’s als Eigen Huis en Tuin, haal wat tijdschriften in huis, scroll door je instagram en zoek zo veel mogelijk inspiratie op Pinterest. Op deze manier stel je zelf rustig je droomtuin samen. En hoe handig is het dat je gewoon bij anderen af kunt kijken.

Maak een tekening

Tuinontwerpers maken vaak eerst een tekening voordat ze gaan beginnen. Dit kan jij ook doen. Teken waar je graag in je tuin wilt gaan zitten, waar je graag wat plantjes wilt hebben en hoe je je tegels wilt hebben. Let hierbij ook goed op de stand van de zon.

Hoeveel tijd heb je voor je tuin

Het is goed om je af te vragen hoeveel tijd je in je tuin kan besteden. En dan bedoel ik niet de tijd die je lekker wilt gaan luieren in de zon, maar de tijd aan het onderhouden wilt besteden. Vind je het geen probleem om iedere week gras te maaien, ga dan voor een mooi stuk gras. Maar heb je niet zulke hele groene vingers, dan kun je misschien beter gaan voor een onderhoudsvrije tuin.

Denk op lange termijn

Natuurlijk wil je je tuin gelijk al mooi vol zetten met allerlei plantjes en bomen, maar vaak is dit op lange termijn niet zo’n heel handig idee. Planten en bomen groeien en vooral bomen kunnen naar een paar jaar echt reuzen worden. Dit is prachtig als je een onwijs grote tuin hebt, maar als je een “stads” tuintje hebt, dan kan de boom ook wel voor wat overlast zorgen. Bomen kunnen elkaar in de weg komen te staan, de ruimte in je tuin kleiner maken en de wortels kunnen ervoor zorgen dat de tegels in je tuin schots en scheef gaan liggen. Niet handig dus.

De gouden regel in een tuin is 80/20: 80% basisbeplanting en 20% accenten zoals eenjarige planten. Plaats je meer eenjarige planten dan die 20% dan kost de tuin je al snel veel meer tijd.

Investeer

De fout die ik al zo vaak gemaakt heb is dat ik voor goedkoop ga in plaats van dat ik investeer in goede dingen. En dan met name in planten. In het eerste jaar dat we in ons huis woonde, heb ik vooral éénjarige planten gekocht. Super leuk, maar zo uitgebloeid. Inmiddels weet ik dat je beter vaste planten kan kopen, zodat je iedere jaar een kleurrijke tuin hebt. Ook heb ik een tuinset via Marktplaats gekocht. Op zich niets mis mee, maar eigenlijk is het al weer aan vervanging toe. Op dit moment ben ik daarom aan het kijken naar een nieuwe. Zo kan je onder andere verschillende Tuinsets kopen bij Tuinmeubelen.nl, Leenbakker en Praxis. Vooral online kopen vind ik erg makkelijk. Het is namelijk ook wel zo handig dat ze gewoon thuis bezorgd worden.

Plaats een aantal mooie potten en accessoires

Potten zijn ideaal om in je tuin te hebben. Je kan ze overal neerzetten en als je ze zat bent haal je ze weer weg of zet je ze op een ander plekje. Maar ook leuke vogelhuisjes, hangplantjes en tuinkleden vind ik helemaal geweldig. Je krijgt er een hele gezellige en knusse sfeer door. De meeste vogelhuisjes die ik in mijn tuin heb komen van Dille en Kamille of van Tuinland.

Wat is jou favoriete tuinwinkel?

Delen:

4 Reacties

  1. 9 juni 2019 / 9:53 AM

    Prachtige foto’s! Zo leuk om met je tuin bezig te zijn. Ik ben er ook graag en wil de boel wel gaan veranderen, maar pas volgend jaar. Nu eerst inspiratie op doen.

  2. 10 juni 2019 / 9:50 AM

    Wauw wat een super handige en leuke inspiratie, looking good!

  3. 13 juni 2019 / 2:36 PM

    Ik heb Dille en Kamille de laatste tijd helemaal ontdekt. Ik was al heel lang op zoek naar een rond tafelkleed en online kwam ik er dus een tegen bij Dille & Kamille. Ik naar de winkel om hem op te halen en ik keek mijn ogen uit. Echt nooit geweten dat het assortiment zo groot was! Ik heb er inmiddels al diverse plantjes gekocht. Onze tuin staat er momenteel maar treurig bij. Wij zijn bezig met een grote verbouwing in huis en de tuin komt als laatste aan de beurt;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.