Home » Tips om geld te besparen op vaste lasten

Tips om geld te besparen op vaste lasten

Tips om geld te besparen op vaste lasten

Hoe kun je besparen op vaste lasten? “Het leven is al duur genoeg” wordt er wel eens gezegd. En daar zit wel een kern van waarheid in. Want ook al heb je het niet altijd door, het kost je iedere dag geld om te leven. Je betaalt voor je woning, je betaalt voor water, je betaalt voor je telefoon/internet, misschien betaal je wel rente. Natuurlijk is hier helemaal niets mis mee en is het erg logisch, maar door net iets bewuster te kijken naar waar je geld heen gaat, kun je flink besparen op vaste lasten.

Wil jij ook veel geld besparen, maar toch lekker kunnen genieten van het leven? Dan heb ik een paar tips om geld te besparen op vaste lasten. Hier komen ze!

Wat valt er onder vaste lasten

Vaste lasten zijn terugkerende kosten die worden moeten voldaan omdat je een verplichting aan bent gegaan met een dienstverlener, leverancier of provider. … Je kan hierbij denken aan kosten voor jouw hypotheek, water, verzekeringen, energie, internet tv en bellen. (bron: vastelastenbond.nl)

Kortom, kosten waar je eigenlijk wel een beetje gewend aan geraakt bent en waar je niet zo snel kritisch naar kijkt. Toch? Het is tijd om ze toch eens onder de loep te nemen!

Geld besparen op vaste lasten

Tip 1: Besparen op verzekeringen

Als het goed is ben je verzekerd. Verzekerd voor onverwachtse kosten die misschien nooit gaan komen. Denk bijvoorbeeld aan je zorgverzekering, een opstalverzekering of een reisverzekering. Bekijk eens goed welke verzekeringen echt noodzakelijk zijn. Heb je een doorlopende reisverzekering, maar ga je nooit op reis? Of heb je een inzittendenverzekering, maar is er niet iemand die er met je meerijdt? Heb je een glasverzekering, terwijl dit al in je opstalverzekering zit? Annuleer ze, want zo kun je gelijk besparen op verzekeringen.

Kijk trouwens ook eens goed naar de zorgverzekering. Veel jongeren gooien hun eigen risico omhoog, omdat ze er op gokken dat ze geen hoge zorgkosten zullen hebben. Het is een risico, maar waarom zou je betalen voor het dekken van de kosten voor een tandarts als je een goed, sterk gebit hebt.

Extra tip: Onderzoek of de verzekering ook bundelkorting/stapelkorting aanbied.

Tip 2: Besparen op energiekosten

Het is zo niet leuk om naar je energiekosten te kijken en leveranciers te vergelijken. Maar het is zo gemakkelijk om hier geld op te besparen! Ieder jaar kun je gaan kijken welke energieleverancier het beste aanbod voor jou heeft. Vind je het toch wat lastig, dan kun je ook hulp inschakelen van de gratis service van SwitchHero. SwitchHero zoekt jaarlijks de beste energiedeal, zodat je ieder jaar niet te veel betaald. Zo bespaar je enorm veel euro’s en voorkom je dat je contract doorloopt!

Hoe kun je besparen op energiekosten:

 • Zorg ervoor dat alle apparaten die je niet gebruikt helemaal uit staan. Dus niet op “stand-by”. (Dit is ook een stuk veiliger)
 • Haal energie-bewuste lampen in huis. LED-lampen zijn veel duurzamer en zijn vaak ook nog eens heel handig te bedienen via je smartphone.
 • Koop een lekker warm plaid en zet de verwarming een graadje lager. Of zet hem helemaal uit als je de deur uit gaat!
 • Investeer in nieuwe en zuinige apparatuur. Ga voor die toffe waterkoker! 😀
 • Kijk eens of je een investering kan doen in dubbel glas, isolatie of zonnepanelen.

Tip 3: De kosten van een auto

Voor veel mensen is een auto echt onmisbaar. Het brengt je overal naar toe, waaronder bijvoorbeeld naar je werk. Maar is jouw auto wel zo zuinig? Soms kun je flink besparen op vaste lasten als de kosten van je auto. Een grote, zware auto verbruikt natuurlijk veel meer brandstof dan een kleinere auto. En vaak zien deze kleinere auto’s er ook heel sportief uit! Vraag jezelf ook eens af of een elektrische auto geen goede investering is. Zie jij jezelf al in de auto van de toekomst rijden?

Tip 4: Schulden

Eén van de grootste vaste lasten is “schulden”. Dit zijn leningen voor bijvoorbeeld je hypotheek, een verbouwing, een studie, een bruiloft, etc. En ook hier kun je veel op besparen.

Besparen op je hypotheek

Veel mensen sluiten een hypotheek af op het moment dat ze een huis gekocht hebben en kijken er verder niet meer naar om. Maar wist je dat je met je hypotheek ook over kan stappen naar een andere bank? Hypotheken zijn momenteel erg goedkoop. Tegen betaling (een soort van boete) kun je je hypotheek over laten zetten en vaak scheelt dit nog héél veel meer euro’s dan dat je kwijt zou zijn voor de hogere rente. Je betaalt weinig rente en vaak scheelt het nog héél veel euro’s als je de “boete” voor het

Aflossen

Lenen kost nu eenmaal geld. Zorg er daarom voor dat je ze zo snel mogelijk aflost. Heb je iedere maand wat geld over, gebruik het dan voor het aflossen van je leningen. Uiteindelijk ben je maandelijks steeds iets minder geld kwijt.

Tip 5: TV, internet, telefoon

Hou eens bij wat je nu eigenlijk met je TV, internet en telefoon abonnement doet. Bekijk je wel echt vaak televisie of zou je ook wel zonder kunnen? Maak je echt gebruik van de streamingdiensten? Zit je echt zo veel op internet of kunnen de MB’s wel wat lager? Bekijk je alle zenders of is het een handje vol? Misschien is een goedkoper pakket wel een hele handige manier kom geld te besparen zonder dat je er iets van merkt.

Tip 6: Lidmaatschappen

Deze tip kun je gelijk al toepassen door het volgende lijstje door te nemen.

 • Streamingdiensten als Netflix / HBO / Disney+
 • Spotify
 • Sportschool
 • Tijdschriften
 • OV-abonnementen
 • Kranten
 • Sportclub
 • Loterijen
 • Goede doelen
 • Apps

Kijk jij wel eens kritisch naar de kosten van vaste lasten?

Lees ook: 5 manieren om je interieur te veranderen zonder geld uit te geven.

Delen:

3 Reacties

 1. 10 juni 2021 / 8:41 AM

  Wat een handige tips! Op dit moment heb ik nog niet veel vaste lasten (voordeel van nog bij m’n ouders wonen, haha) maar ik ga deze zeker onthouden 🙂

 2. 11 juni 2021 / 8:39 AM

  Jazeker, ik geef liever geld uit aan leuke dingen, maar wie doet dat niet haha;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.