Home » Waarom overstappen op (meer) tweedehands spullen kopen?

Waarom overstappen op (meer) tweedehands spullen kopen?

Sieraden, meubels en kleding: je gebruikt verschillende spullen. Praktische spullen, maar net zo goed mooie spullen – er zijn uiteraard meerdere redenen om iets te kopen. Vaak hebben we de neiging om alles nieuw te kopen. Maar het is beter én leuker om vaker tweedehands spullen te kiezen. Waarom? We lichten het graag toe.

Uitstekende kwaliteit

Veel tweedehands spullen – of met name vintage spullen – hebben gemeen dat ze van een uitstekende kwaliteit zijn. Dit geldt onder andere voor kleding en sieraden. Een preloved gouden ketting gaat vaak nog een leven lang mee. En wie weet kun jij het sieraad zelfs weer doorgeven binnen je familie.

Symbolische waarde

Dat kwalitatieve tweedehands items zo lang meegaan, heeft ook een symbolische waarde. Het is toch een bijzonder idee dat een item al een leven heeft gekend en misschien nog wel een heleboel nieuwe levens meegaat? Maak van een vintage sieraad bijvoorbeeld een echt familiestuk. Een zegelring is hier perfect geschikt voor. Het is al vele jaren lang een traditie om zo’n ring als familiestuk te zien. Het maakt een sieraad alleen maar extra waardevol. En dat kan ook voor andere items gelden, zoals een kast in het interieur of een jas om te dragen.

Unieke stijl

Houd je van een unieke stijl? Met de zoektocht naar vintage items kun je dan je hart ophalen! Hier vind je namelijk de meest bijzondere stukken – als je er maar goed naar zoekt. De kans is ook een stuk kleiner dat je iemand anders tegenkomt met hetzelfde item. Dit is absoluut een van de redenen om zo dol te zijn op tweedehands spullen. Zeker als je wat research doet naar de verschillende stijlen door de jaren heen, weet je naar welke designs en materialen je moet zoeken. Sommige items kom je echt nauwelijks meer tegen. Het is dus een feest om hiernaar op zoek te gaan (en iets unieks te vinden). Misschien ben je wel fan van een bepaalde periode, zoals meubels uit de jaren 70 of kleding uit de jaren 90. Kies wat bij jou past.

Goed voor het milieu

Uiteraard is het kopen van tweedehands spullen beter voor het milieu dan het kopen van nieuwe spullen. Voor het maken van elk nieuw item is er immers veel energie nodig, evenals grondstoffen. En er zijn juist al zoveel spullen. Maak hier gebruik van! De afvalberg wordt kleiner door de circulatie van spullen – nog een voordeel aan tweedehands winkelen. Dat geldt voor elke categorie van producten, of het nu om kleding of om auto’s gaat. Om maar iets te noemen!

Genoeg keuze

Je hebt misschien het idee dat het aanbod een stuk kleiner is als je vintage items in huis wilt halen. Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Je kunt gericht zoeken, om precies te vinden wat jij wilt hebben. En zoek ook vooral op verschillende plekken. Online kun je natuurlijk een heleboel moois tegenkomen. Maar ook in tweedehands winkels of kringloopwinkels kom je ware parels tegen. Je moet er misschien wat meer de tijd voor nemen – maar dat is nu juist een leuke activiteit om je mee bezig te houden. Ware vintage lovers doen niets liever!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.