Home » Laat spataderen behandelen

Laat spataderen behandelen

Iedereen, mannen en vrouwen, kan spataderen ontwikkelen. Je kan ze krijgen tijdens de zwangerschap, als je ouder wordt, maar ook wanneer je teveel zit of teveel stil staat. Spataderen zijn niets meer dan verwijde aderen die vollopen met bloed en hun werk niet goed meer kunnen doen. Ze manifesteren zich als kronkelende, verdikte lijnen op bijvoorbeeld je benen en zijn blauw tot paars van kleur. Heb je erge spataderen dan kan er ook een soort trosje ontstaan; een grote verdikking waarbij je de aderen goed ziet. Het is verstandig om er iets aan te doen, omdat spataderen de doorbloeding van je benen terug naar je hart belemmeren. Spataderen behandelen is vaak een kleine ingreep en het kan op verschillende manieren.

Vermoeide benen

Behalve dat spataderen er esthetisch niet mooi uit zien, kunnen spataderen verschillende ongemakken geven. Door de verslechterde doorbloeding bijvoorbeeld kun je last krijgen van zware, vermoeide benen. Maar ook jeuk, krampen en echt pijn komen voor als het gaat om de klachten die veel gehoord worden bij spataderen. Al deze klachten hebben ermee te maken dat het bloed niet goed door de aderen kan stromen. Om de klachten iets te verminderen kun je de benen omhoog leggen als je gaat zitten, hiermee help je de doorbloeding. Het aanspannen van de kuitspieren helpt hier ook bij. Ga af en toe op je tenen staan en rol de voeten goed af tijdens het lopen. Een goede houding als je zit bij het werken, kan hier ook zeker aan bijdragen.

Spataderen behandelen

Het hebben van een paar spataderen hoeft geen problemen op te leveren. Bij duidelijk zichtbare aderen en bloeduitstortingen in de benen, is het aan te raden om ze te laten behandelen. Door de slecht werkende kleppen in de aderen blijft het bloed hangen en kan ontstekingen veroorzaken en het kan zijn weerslag hebben op de bloedtoevoer in het lichaam. Het behandelen van spataderen kan op verschillende manieren en bij een goede kliniek wordt er altijd gekeken wat er qua behandeling het beste bij je past. Voordat de echte behandeling wordt vastgesteld, zal de specialist eerst willen zien waar je spataderen precies zitten en hoe ernstig ze zijn. Dit heet een duplexonderzoek en is volkomen pijnloos. Het duplexonderzoek bepaalt wel welk type behandeling het beste bij je past.

Operatief verwijderen

Er zijn twee methodes waarbij de spatader wordt verwijderd door middel van een kleine operatie. Flebectomie is een behandeling waarbij de spataderen met kleine haakjes worden verwijderd. De incisies in de huid zijn zo klein dat er geen hechtingen nodig zijn. Na de behandeling draag je minimaal vijf dagen een elastische kous. Een andere operatie is de perforantectomie waarbij de spataderen worden afgebonden en verwijderd. Beide behandelingen vinden plaats onder plaatselijke verdoving en je mag dezelfde dag weer naar huis.

Verschrompelen

Door middel van een speciale vloeistof in de spataderen te spuiten kun je met de sclerocompressietherapie de spataderen laten verschrompelen. Je voelt er weinig van en draagt na de behandeling een aantal dagen steunkousen om de benen te ondersteunen. Het is een snelle manier van het verwijderen van spataderen en je hebt er bijna geen last van.

Laserbehandeling

De nieuwste techniek om spataderen te verwijderen is via endoveneuze laserbehandeling. Endoveneus betekent ‘in de ader’ en daarmee is eigenlijk al bijna duidelijk wat de behandeling inhoudt. Door middel van een fijne laser wordt de spatader gekrompen – eigenlijk net als bij de slecrocompressietherapie, maar dan zonder vloeistoffen. Door de spatader te laten krimpen, wordt deze nutteloos en zal het lichaam het overschot zelf afbreken. Zo blijven er ook geen ontsierde aders achter in je benen. Je merkt weinig van deze behandelmethode, waardoor je er na de behandeling zo weer vandoor wandelt. Daarbij komen spataderen op die plekken niet of nauwelijks terug. Hoe fijn is dat.

Verwijsbrief

Je kan op verschillende plekken in Nederland spataderen laten verwijderen. Of je nu kiest voor een poliklinische behandeling in een ziekenhuis of juist in een gespecialiseerde kliniek, je hebt altijd een verwijsbrief nodig van de huisarts. Uiteraard kun je ook zonder deze verwijsbrief een afspraak maken, maar dan zijn alle kosten voor jou. Veel zorgverzekeraars vergoeden namelijk een groot deel van de behandeling (zo niet alles) en daarom is de verwijsbrief van belang. Voor meer informatie hierover kun je je huisarts of huisartsassistente raadplegen.

Blijf bewegen

Als je last hebt van spataderen is het belangrijk om goed te bewegen om zo de bloedsomloop te blijven stimuleren. Heb je ze laten weghalen, hou dan in je achterhoofd dat beweging nog steeds heel belangrijk is. Door te lang stil te zitten of stil te staan kunnen ze namelijk verergeren of toch weer op andere plekken ontstaan. Blijf bewegen, drink voldoende water, rol die voeten goed af en laat je spataderen gewoon behandelen, zodat je weer met frisse, mooie benen door het leven kan.

Delen: