Home » Praktische tips tijdens de zwangerschap

Praktische tips tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn is een mooie, maar toch vooral hele pittige periode. Door je steeds groter wordende buik, opgezwollen voeten en het snel buitenadem zijn zul je merken dat de dagelijkse taken uitvoeren steeds moeilijker gaat. Gelukkig zijn er nog altijd een aantal praktische tips om ervoor te zorgen dat je niet de hele dag in bed hoeft te blijven!

Rustig opstaan

Tijdens de zwangerschap zul je een lagere bloeddruk hebben, dat komt mede doordat je lichaam zich steeds moet aanpassen. Hierdoor zul je vaker merken dat je duizelig bent. Mocht je dat merken tijdens het opstaan in de ochtend, ga dan weer rustig op de rand van je bed zitten. En zet je voeten stevig op de grond neer. Neem ook de tijd. Binnen één minuut zal de duizeligheid niet weg zijn. Mocht de duizeligheid blijven, ga dan weer een aantal minuten rustig op bed liggen.

Slapen

Een goede nachtrust is voor elk mens van groot belang. Maar al helemaal op het moment dat je zwanger bent. Uit een onderzoek is namelijk gebleken dat zwangere vrouwen met een slechte nachtrust eerder een negatieve invloed op het immuunsysteem krijgen, waar de baby ook last van heeft. Wat hier goed tegen helpt is het creëren van een avondritueel. Simpeler gezegd, maak een vaste planning van een aantal handelingen die je wilt uitvoeren voordat je gaat slapen, hierdoor krijgen je hersenen ook het signaal dat het tijd is om te gaan slapen. Probeer daarbij ook zoveel mogelijk te slapen in een rustige, donkere slaapomgeving met als het kan een geur olie. Natuurlijk verdwijnt die grote buik niet zomaar in de nacht, hierdoor is het gebruiken van een voedingskussen erg prettig. Het zorgt voor extra ondersteuning. Ook kun je het verschillende vormen geven.

Masseren

Ontzettend veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van hun rug of kramp in de kuiten. Dat kan mede komen door het tekort aan vocht of een verstoorde doorbloeding. Lach daarom een keertje extra naar je partner, en vraag voor een heerlijke massage.

Zwangerschapskleding

Het moment dat je erachter komt dat je favoriete broek niet meer past door je steeds groter wordende buik is natuurlijk vreselijk. Vanaf dan weet je dat het tijd begint te worden om zwangerschapskleding te kopen. Deze kleding lijkt vanaf de buitenkant gewoon als een normaal kleding stuk, alleen is het speciaal gemaakt op je groeiende borsten, buik en breder wordende heupen. Er zitten namelijk speciale stoffen in zwangerschapskleding die ervoor zorgen dat het meegroeit met je lichaam. Hierdoor blijft het altijd comfortabel.

Gezond eten

Je hoeft niet extra veel te gaan eten voor je baby, wel is het belangrijk om rekening te houden met wat je eet. Aangezien de baby veel ervan binnen zal krijgen. Zo is het aangeraden om, zoals altijd, veel groente en fruit te eten, veel volkoren producten, minimaal één keer per week peulvruchten, een aantal nootjes en veel zuivelproducten voor het nodige kalk. Wat je daarentegen niet moet eten is veel rood vlees, voedsel van wit meel, zoetig drinken en ook bewerkt vlees kun je beter links laten liggen.

Winkelen

Een beetje beweging kan echt geen kwaad. Veel koppels die een kindje verwachten zullen daardoor gaan winkelen voor nieuwe babykleding. Dat is natuurlijk helemaal geweldig, maar denk ook een beetje aan de portemonnee. Die super schattige babykleding zal zeer waarschijnlijk na twee weken al niet meer passen. Koop daarom niet teveel!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.