Home » 33 weken zwanger | Thuis of poliklinisch bevallen?

33 weken zwanger | Thuis of poliklinisch bevallen?

Thuis of poliklinisch bevallen?

Tijdens je zwangerschap wordt er door de verloskundige praktijk gevraagd waar je het liefst wilt bevallen. Wil je thuis bevallen, in het ziekenhuis of misschien in een geboortehuis? De vorige keer ben ik in het ziekenhuis bevallen, poliklinisch. Dit houdt in dat je in het ziekenhuis bevalt en je verloskundige je daarbij ondersteund. Er komt in principe geen gynaecoloog bij kijken. De voordelen hiervan zijn dat je van te voren weet dat je naar het ziekenhuis gaat en je je hierop voor kan bereiden. Je zet je vluchtkoffer klaar, je zorgt dat je man, partner of familielid stand-by is en je kunt gaan. Daarnaast vond ik het een fijn idee dat mochten er toch complicaties ontstaan, dat je dan gelijk in goede handen bent. Je hoeft niet meer naar het ziekenhuis te racen en je weet gewoon dat er professionele apparaten, materialen en mensen om je heen zijn. Dat stelde me erg gerust.

Het nadeel van een poliklinische bevalling is dat je eerst naar het ziekenhuis moet (tijdens het hebben van weeën) en het vaak minder “huizelijk” aanvoeld. Persoonlijk vond ik dat niet erg. Ik heb mij aardig door het ritje naar het ziekenhuis heen kunnen slepen. En ondanks dat er vast een aantal mensen in de lift in het ziekenhuis boeiend naar mij gekeken hebben, vond het niet vervelend om in het ziekenhuis te zijn. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de afstand die je af moet leggen, want als er een grote kans bestaat op een snelweg-bevalling, dan zit je misschien minder relact in een auto.

Mijn vorige bevalling ging aardig snel. Ik werd ondersteund door mijn eigen verloskundige en regelmatig kwam er iemand van het ziekenhuis bij me kijken. Het voelde niet druk aan en ondanks dat het “papierwerk” wat langer duurde, konden we vrij snel weer naar huis. Ik zag het daarom ook helemaal voor me om de tweede bevalling op dezelfde manier te gaan doen.

Toch ben ik hier de afgelopen week op terug gekomen. Want waarom zou ik niet thuis willen bevallen? Ik weet nu hoe een bevalling in grote lijnen gaat. Ik heb thuis alles bij de hand. En het lijkt me zo veel relaxer nu ik al een kindje heb. Als ik nadenk over de bevalling dan word ik spontaan zenuwachtig om het feit dat mijn dochtertje ergens naar toe moet. Natuurlijk zal dat wel goedkomen, maar het is eigenlijk veel fijner dat ze gewoon thuis kan blijven, ik kan bevallen en dat mijn man ondertussen kan bemiddelen tussen ons dochtertje en mij. Ja, ik heb daarom besloten om toch nog thuis te bevallen.


Bovenstaande foto is trouwens vorig weekend gemaakt. Ik zei toch dat mijn buik aan de dikke kant is, haha! Het maakt mij niet zo veel uit hoor, maar vergeleken met mijn vorige zwangerschap is mijn buik toch wel wat zwaarder. Terwijl ik de vorige keer nog met gemak wat onkruid uit de tuin kon halen en het hele huis schoon kon maken, zit ik nu liever op de bank. Ook niet verkeerd. 😉

Waar ben jij bevallen of zou je willen bevallen?

Delen:

9 Reacties

 1. 8 juli 2020 / 8:32 AM

  Ah wat een prachtige foto Iris, je ziet er stralend en zo gelukkig uit!

 2. 8 juli 2020 / 9:36 AM

  Ik ben in het ziekenhuis bevallen. En toen zou Ik ook niet anders gewild hebben dan in de buurt van medische hulp. Maar dan aan de andere kant, is het wel steeds fijn om in je eigen veilige plekje te bevallen. Vind je keuze echt heel goed. Vooral je dochtet zelf is dan in de buurt. Mooie foto is het, echt een mooi rond buikje ☺

 3. 8 juli 2020 / 9:00 PM

  Echt een mooie foto, prachtige buik heb je! mijn buik is nu ook veel dikker dan tijdens mijn eerste zwangerschap, scheelt nogal. ik snap je keuze helemaal, thuis bevallen (liefst ’s nachts dat je dochter niets in de gaten heeft inderdaad) lijkt mij ook heerlijk, maar mijn man wil wel graag naar het ziekenhuis.

 4. 8 juli 2020 / 11:20 PM

  Wat een mooie foto, je hebt gewoon een mooie zwangeren buik hoor, niets te dik! Mijn zus was ook zwaarder bij haar tweede! liefs en lekker jezelf in de watten leggen (of laten leggen 😉 )succes met de laatste loodjes.

 5. 9 juli 2020 / 4:15 PM

  Wauw, wat heb je een prachtige buik! En die foto is ook zo mooi! Heel veel succes met de laatste loodjes! 🙂

 6. chucky1012
  13 juli 2020 / 11:24 AM

  Je bent prachtig zwanger….

  Xoxo

 7. 13 juli 2020 / 2:35 PM

  Super mooie foto!! Je bent prachtig zwanger. Ik ben in het ziekenhuis bevallen omdat ik ingeleid werd, uiteindelijk een hele goede keuze want Pip is uiteindelijk via een spoed keizersnede geboren. Als alles goed gaat waarom niet gewoon thuis bevallen? Ik snap je heel goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.