Toen wij net in ons huis kwamen wonen hebben we onze tuin helemaal aangepakt. We hebben zitplekjes gecreëerd, kunstgras gelegd en een schutting geplaatst. Daarnaast kwamen er ook ieder jaar meer planten en bomen bij, waardoor het steeds gezelliger en knusser werd. Helaas bleek onze schutting niet stevig genoeg te zijn, want aan het begin van dit jaar is hij kapot gegaan door de storm. Balen, maar inmiddels zijn we begonnen met het maken van een pergola om meer schaduw te creëren en om zo gelijk de schutting extra te verstevigen. Ik kan niet wachten tot het klaar is en dan zal ik foto’s met jullie delen.
Iets waar we destijds ook voor gekozen hebben en waar ik nog steeds enthousiast over ben is ons kunstgras. Ik weet nog heel goed dat onze buren zeiden dat ze geen gras in hun tuin hebben. Onze buren zijn gepensioneerd en brengen heel wat uurtjes door in hun tuin, maar gras bleek toch om te veel onderhoud vragen. Ik baalde wel een beetje, want ik ben erg gewend aan een tuin met gras. We besloten daarom ons te verdiepen in kunstgras. In eerste instantie was het mijn man die het graag wilde. Ik was bang dat het niet zo mooi zou zijn en het “tuin-gevoel” zou schaden, maar toch ligt het kunstgras inmiddels al een aantal jaren in onze tuin en wil ik graag mijn ervaring en de voordelen van kunstgras met jullie delen.
Kunstgras kopen
Kunstgras is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en gemakkelijk verkrijgbaar. Toch moet ik wel zeggen dat er veel kwaliteitsverschil en prijsverschil tussen kunstgras is. Wil je mooi kunstgras dan is dit een investering voor je tuin. Zo zagen wij dit destijds ook. Ik wilde uiteindelijk wel kunstgras, maar dan alleen als het net “echt” gras zou lijken. Gelukkig vonden wij dit verrassend snel! We bestelde het aantal vierkante meter en voor we het wisten werd het bij ons thuis bezorgd.
Het viel mij op dat de prijs voor kunstgras vergelijkbaar is met de prijs van terrastegels. Het wordt berekend per vierkante meter, waardoor je snel een schatting kan maken hoeveel kunstgras bij jullie gaat kosten.
Kunstgras leggen gaat trouwens heel gemakkelijk. Het gedeelte waar je graag kunstgras wil hebben bedek je met anti-worteldoek. Dit is een soort van zeil dat ervoor zorgt dat er geen onkruid door je kunstgras gaat groeien. Vervolgens leg je hier een laag wit zand overheen, maak je het zo vlak mogelijk met bijvoorbeeld een houten lat en kun je het kunstgras leggen. Bij het kunstgras worden vaak stalen pennen meegeleverd die je gemakkelijk door het kunstgras in de grond steekt. Op deze manier blijft het kunstgras op zijn plek liggen. Oh, en mocht je je afvragen of je last hebt van deze stalen pennen; Nee, het kunstgras is zo dik, waardoor de pennen helemaal wegvallen.
Voordelen van kunstgras
Wanneer je gras gewend bent, dan kan ik mij voorstellen dat kunstgras even wennen is. En toch kan dit lijstje met voordelen van kunstgras je waarschijnlijk wel overtuigen;
- Het is verkrijgbaar in verschillende prijsklassen.
- Iedereen kan het leggen.
- Het “gras” is het hele jaar door groen. Geen gele plekken.
- Het kunstgras heeft bijna geen onderhoud. Je hoeft het niet te maaien. Wel kan er af en toe wat echt gras aan de zijkant van je kunstgrasmat gaan groeien, maar dat trek je gemakkelijk uit de (witte) grond.
- Met een bezem haal je heel gemakkelijk bladeren en takjes van je kunstgras af
- Kunstgras droogt snel. Dit is ideaal na een zomers regenbuitje!
- Het kunstgras wordt lekker warm als de zon er even op geschenen heeft.
- Kunstgras is gemakkelijk op te hogen, wanneer er hobbels of kuilen door regenval ontstaat.
Nadelen van kunstgras
Naast de vele voordelen van kunstgras, moet ik eerlijk bekennen dat er ook wat punten zijn waar je toch rekening mee moet houden. Een nadeel aan kunstgras is dat het best compact is. De “grassprietjes” zitten dicht tegen elkaar aan om ervoor te zorgen dat het er zo “echt” mogelijk uitziet. Hierdoor blijft er wat meer rommel op liggen die normaal in de aarde weg zal zakken. Maar door er even met een bezem over heen te gaan, is het zo weg.
Nu vraag je je misschien ook af of het niet te warm wordt. Ja, dat kan. Kunstgras kan heet worden in de zon, maar dat zou je met bepaalde tegels of tuinmeubelen ook kunnen hebben. Een gemakkelijke oplossing hiervoor is er wat water over heen te sproeien. Het water is zo weg en het kunstgras koelt er wat mee af.
Waar kun je goedkoop kunstgras kopen
Wij hebben destijds ons kunstgras in Genemuiden gekocht. We kregen als tip dat daar een loods zou zijn met kunstgras dat goedkoper is dan het kunstgras uit een bouwmarkt. Dit bleek qua prijs niet veel te schelen, maar wel viel het mij op dat de kwaliteit beter was. Ik kan mij voorstellen dat niet iedereen naar Genemuiden toe rijdt, maar gelukkig zijn er inmiddels webshops die gespecialiseerd zijn in kunstgras en waar je dus ook goede kwaliteit kunstgras kunt kopen. Eventueel kun je showtuinen bezoeken en als je geluk hebt kun je zelfs door het bedrijf het kunstgras laten leggen.
Zou jij kunstgras in de tuin willen hebben?
P.S. Duidelijke foto’s van ons kunstgras laat ik binnenkort zien als ook de pergola af is. Op dit moment ligt het bedekt onder tegels en houten balken (Sorry!)
Wij hebben ook kunstgras en ik herken dus alles wat je schrijft. Voor dat wij onze tuin gingen doen, hadden we echt gras en dat zag er al gauw helemaal niet meer mooi uit, overal gele plekken. Dit gras ziet er gewoon elke dag van het jaar mooi uit en het kan veel hebben, vind ik!
Ik heb er ook eens over nagedacht om een stuk kunstgras te nemen waar we onze ligbedjes hebben staan. Misschien dat we toch nog overstag gaan, het scheelt ook lekker veel onkruid weghalen 🙂
Ziet er mooi uit.
Maar ik vind natuurlijk gras mooier.
Vooral als er de regen op is geweest, geeft het zo een heerlijke gras geur.
Het lijkt mij wel heel handig, nooit dood of uitgedroogd gras in je tuin. Wij hebben zelf een balkon 😉