Home » Mogelijkheden voor een mooie overkapping of tuinkamer

Mogelijkheden voor een mooie overkapping of tuinkamer

Het lijkt me zo fijn om straks weer lekker in de tuin te kunnen zitten en te genieten van het zonnetje. Heerlijk borrelen, zonnestraaltjes op mijn huid vangen en een beetje vakantiegevoel krijgen. We hebben nu wel lang genoeg binnen gezeten. En stiekem kan ik niet wachten om in de tuin aan de slag te gaan. Het ziet er nu nog zo kaal uit. En vooral als ik allemaal mooie inspirerende tuinen voorbij zie komen, krijg ik nog meer zin om het net zo gezellig te maken.

Dit jaar willen wij ons vooral richten op de achtertuin en dan vooral op het gedeelte achterin de tuin. We hebben daar een zitplekje waar je volop in de zon kan zitten. Ik heb het al eens eerder verteld dat dit een heel fijn plekje is als het zonnetje nog niet zo sterk is, maar zodra het zomer zonnetje zich goed laat zien, dan kun je er eigenlijk niet meer zitten. We zijn daarom druk bezig met het vinden van een geschikte overkapping.

Soorten overkappingen

Nu vinden wij het allebei heel mooi om een overkapping / pergola in de tuin te hebben die nog wel veel zonlicht doorlaat. Het eerste idee was om een houten constructie te maken en deze te laten begroeien met mooie klimplanten, maar er zijn nog enorm veel andere mogelijkheden! Ik zie vooral ook veel overkappingen met een glazen dak en glazen wanden en dat vind ik er heel chique uitzien. Het zorgt voor veel licht en het geeft toch een beschut gevoel. Ik ben ook wel benieuwd hoe het zou zijn als het zou regenen en het nog wel warm genoeg is om buiten te zitten. Dat is vast heel gezellig!

Verschil tussen een overkapping, een veranda en een tuinkamer

Eigenlijk alle overkappingen die op de foto’s in dit artikel staan hebben een glazen dak of glazen wanden. Ze zijn gemaakt door Verasol, een producent in aluminium veranda’s, terrasoverkappingen en tuinkamers. Ik zal mijzelf gelijk even corrigeren, want in de wereld van overkappingen worden er verschillende soorten termen gebruikt die eigenlijk allemaal hetzelfde zijn. Een overkapping is namelijk hetzelfde als een terrasoverkapping, een veranda en een tuinoverkapping. Wanneer je één van deze bovenstaande overkappingen in je tuin wilt hebben en het verder uit gaat breiden met mooie zijwanden en voorwanden, dan spreken we van een tuinkamer.

Een tuinkamer of serre plaatsen

Het is wel grappig, want ook over een tuinkamer bestaat er verwarring. Een tuinkamer wordt namelijk wel eens vergeleken met een serre en ook dit is het hetzelfde. Een serre is een geïsoleerde ruimte aan je woning waarbij je je ramen en deuren eventueel kan verwijderen, waardoor de woning groter wordt. Bij een tuinkamer is de ruimte niet volledige geïsoleerd. Vaak wordt er in een tuinkamer een heater gehangen, waardoor het aangenamer wordt om nog extra lang van je tuin te kunnen genieten. Eventueel kun je je tuinkamer uitbreiden met LED-spots, zonwering en screens.

Wat is er eigenlijk veel keus hè? Het is daarom zeker niet verkeerd om hier van tevoren goed over na te denken, voordat je zo’n uitgave gaat doen. Helaas is het voor ons op dit moment niet mogelijk om een tuinkamer te laten plaatsen, omdat wij nog een oud schuurtje in de tuin hebben. Maar zodra dit schuurtje weg is, wil ik zeker mijn woning verlengen met een prachtige tuinkamer of een serre.

Heb jij een overkapping? Zou jij een overkapping willen aanschaffen?

Lees ook: Zo maak je je tuin gezelliger

Delen:

4 Reacties

 1. chucky1012
  24 maart 2021 / 2:36 PM

  Dit is heel mooi!
  Met ramen en een flinke schuifpui is het zeker erg mooi.
  Het zal de moeite waard zijn om goed geinformeerd te zijn….

  Xoxo

 2. 25 maart 2021 / 10:24 AM

  Oh een overkapping is zo heerlijk! Zoals je weet hebben wij er vorig jaar eentje laten plaatsen en we hebben daar vorige zomer zoveel van genoten. Sowieso ziet de tuin er nu veel leuker uit, dus als we nu vanaf de woonkamer of de keuken naar de tuin kijken. Onze overburen hebben een serre, maar ik geloof niet dat ze daar nu heeeeel blij mee zijn;-) Het wordt namelijk echt enorm heet daardoor in de zomer.

 3. 26 maart 2021 / 6:28 AM

  Wij hebben al een aantal jaar een overkapping en ik ben er zo blij mee. Het is echt een mooie verlenging van ons huis en deze zomer gaan we deze dichtmaken aan de zijkant zodat we een tuinkamer krijgen. Dan kunnen we er nog langer van genieten.

 4. 29 maart 2021 / 7:36 PM

  Wat een mooie overkapping-ideeën. Ik zou ook gaan voor iets wat veel licht doorlaat, maar als het te warm wordt toch genoeg beschutting kan bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.