Home » De voordelen & nadelen van het veranderen van je blognaam

De voordelen & nadelen van het veranderen van je blognaam

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten wilde ik al een tijd mijn blognaam veranderen. In middels heb ik dit gedaan en ik ben heel erg blij met mijn keuze. Mijn vorige blognaam was The Beauty Magazine.nl. In het begin vond ik dit een geweldige naam. Ik snapte niet dat niemand deze naam nog in gebruik had genomen en dat ik hem dus gewoon kon kopen. Al snel kwam ik er achter dat deze naam niet heel uniek is. Ik typte het in bij Google en ik kreeg ontzettend veel “hits”, maar mijn blog kwam niet naar boven. Hmmm… Daar had ik dus niet zo goed over nagedacht.

Na een aantal maanden bloggen had ik al die andere hits van de eerste plaatst “geduwt” en was mijn blog boven aan gekomen in Google. Yay! Er was dus geen probleem meer. Tot ongeveer een paar maanden geleden. Ik realiseerde mij opeens dat het best een moeilijke en lange naam was. Deze gedachten bleef maar door mijn hoofd spoken. Wat er uiteindelijk voor zorgde dat ik mijn blognaam ging veranderen.

Wil jij ook je website naam of je blognaam veranderen, maar twijfel je? Lees dan eerst mijn voor- en nadelen.

Voordelen

Betere naam

Zoals ik al zei vond ik “The Beauty Magazine” een hele goede naam, maar te lang. In mailtjes werd ik vaak aangesproken als “jullie” en dit zorgde ervoor dat ik na begon te denken over wat mijn blog uitstraalde. Blijkbaar werd mijn blog niet gezien als een persoonlijke blog, maar meer als bedrijf. Op zich best leuk, maar niet wat ik wilde. Dit bracht mij uiteindelijk bij het idee om mijn eigen naar te gebruiken voor mijn blog. Iris is mijn roepnaam en Jonet is mijn tweede naam.

Nieuw begin

Door met een nieuwe naam verder te gaan was het voor mij ook een kans om na te denken over de inhoud van mijn blog. Ik schreef voorheen best veel reviews en onpersoonlijke dingen. Nu mijn blognaam persoonlijker was geworden vond ik dat ik ook persoonlijkere blogpost moest gaan schrijven. Ik ben nog steeds bezig hier een weg in te vinden, maar het begin is er door iedere vrijdag een video te plaatsen.

Opgeruimd

Bij het starten van een blog is het ideaal dat je met een schone lei kunt beginnen. Zo voelde het ook voor mij toen ik een nieuwe blog begon. Oude en niet zo leuke blogpost zouden verdwijnen en de leuke zou ik mee kunnen nemen naar mijn nieuwe blog. Ideaal, want zo heb je ook gelijk al wat leesmateriaal voor je bezoekers.

Volgers

Nu zou je je misschien afvragen of je volgers mee verhuizen. Het antwoord is “ja”. Ik heb gewoon de naam van mijn Social Media accounts veranderd en een mailtje naar BlogLovin gestuurd. Het enige nadeel bij Facebook was dat ze mijn volgers gingen voorleggen of ze het eens waren met de naamsverandering. Hierdoor ben ik toch een paar volgers kwijt geraakt. Maar ach, dat was gelukkig maar een klein groepje.

Nadelen

Je begint als het ware opnieuw

Ik heb er voor gekozen om een hele nieuwe blog te beginnen. Achteraf heb ik hier spijt van. Het levert namelijk best veel gedoe op met bedrijven waar ik voorheen mee samen gewerkt heb. En bij sommige bedrijven moet ik mij op eens weer bewijzen. Gelukkig had ik al een aardig netwerk opgebouwd, dus is de schade snel te repareren. Maar achteraf had ik beter anders kunnen doen. Als ik het over zou doen zou ik namelijk alleen mijn blognaam veranderen in plaats van een nieuwe blog te gaan beginnen.

Je wordt niet goed gevonden in Google

Doordat ik een nieuwe blog ben begonnen heeft dit ook gelijk effect op hoe je blog gevonden wordt. Zoals ik al zei stond mijn vorige blog boven aan in Google. Dat is wat bedrijven ook graag willen zien. Maar doordat ik een nieuwe blog ben begonnen moet ik deze eerste plek weer opnieuw veroveren. Nu scheelt het dat Iris Jonet een erg unieke naam is en dus sneller vindbaar zal zijn dan The Beauty Magazine. Maar toch gaat hier wel even wat tijd en moeite in zitten.

“Hé, jij bent van The Beauty Magazine.nl”

Ik heb wel eens gehad dat ik iemand tegenkwam die mij herkende van mijn blog The Beauty Magazine. Ik denk dat dit nog wel voor wat verwarring kan zorgen nu ik een nieuwe blognaam heb. Maar gelukkig is mijn logo duidelijk zichtbaar als je op mijn blog komt. Nu hopen dat hij onthouden wordt.

Ik hoop dat je hier wat aan gehad hebt.

Zou jij je blognaam veranderen?

Delen:

17 Reacties

 1. 17 december 2015 / 5:27 AM

  Ik snap dat er voor- en nadelen zijn aan het veranderen van je blognaam. Dat je door bedrijven als ‘jullie’ benaderd werd vind ik wel ontzettend slecht zeg. Op je blog was toch echt duidelijk te zien dat de blog van jou is, lekkere verdieping in je blog dus haha!

  • iris
   17 december 2015 / 7:49 AM

   Ja, dat was iedere eer best vervelend. Maar gelukkig ben ik daar nu helemaal van af 😀

 2. 17 december 2015 / 5:33 AM

  Goed artikel met goed aandenkende punten. Ik had in het begin ook een twijfel tussen Choosebeautiful.nl of Jeapiebel.nl mijn eigen naam dus. Al is Dove choosebeautiful een groot concurrent wat zoekmachine google betreft. 😉 Vind ik dat ik met deze naam kan ik iedere kant opgaan. Jeapiebel is misschien lastiger om te onthouden in het begin voor mensen. Ik denk dat ik houd het zo mijn naam, maar wie weet. 😉 Wat fijn dat je tevreden bent met je nieuwe naam. 🙂

  • iris
   17 december 2015 / 7:52 AM

   Choosebeautiful vind ik een mooie naam! Helemaal voor een beautyblog. Je eigen naam zou je ook kunnen gebruiken, omdat hij net wat unieker is. Maar is snap dat je zegt dat het een lastige naam is om te onthouden. Als ik jou was zou ik gewoon Choosebeautiful houden. 🙂

 3. 17 december 2015 / 7:16 AM

  Ik heb mijn blog naam ook veranderd van Blogging Couture naar Brittany Elizabeth. Het heeft zeker wel in mijn voordeel gewerkt en ik ben er super blij mee!

  • iris
   17 december 2015 / 7:53 AM

   Leuk dat je ook je eigen naam gebruikt hebt. Dat maakt het persoonlijk. Al vond ik je vorige blognaam ook wel erg leuk 🙂

 4. 17 december 2015 / 8:16 AM

  Goed artikel voor als je nadenkt om van naam te veranderen. Maar ook gewoonweg interessant om de voor- en nadelen te lezen. Ik ben redelijk blij met m’n naam, al kom ik op Google terecht bij het liedje ‘Fight Song’ van Rachel Platten.

 5. 17 december 2015 / 8:34 AM

  Fijn dat je alle voor en nadelen even op een rijtje zet. Ik denk er ook aan mijn blog naam te veranderen omdat hij zo lang is en eigenlijk niet meer zo goed past. Maarja hoe verzin in een nieuwe naam?

 6. 17 december 2015 / 9:41 AM

  Ik heb het nooit overwogen en omdat velen het nu al doen, doe ik het expres niet al zou ik het willen haha. De naam past nog steeds bij me en daarom laat ik het zo. Maar een goed artikel heb je er van gemaakt 🙂

 7. 17 december 2015 / 10:21 AM

  Al een jaar lang ben ik aan het wikken en wegen of ik mijn blognaam zal veranderen. Bedankt voor het opsommen van de pro’s en con’s, dat maakt de knoop doorhakken wel weer een stukje makkelijker!

 8. Lisette Kleiweg
  17 december 2015 / 10:42 AM

  Interessant stukje om te lezen voor mij als volger van blogs, ik had geen idee dat er zoveel aan vast zat, al heb ik me altijd afgevraagd hoe je als blogger zo’n bedrijvennetwerk opbouwt. Vraag beantwoordt !
  Ik ben gewoon met je meegegaan omdat ik je vorige blog erg leuk vond, en deze is nog leuker, je persoonlijke verhalen geven mij het gevoel dat ik een verhaal van een vriendin zit te lezen. Erg fijn !

 9. Nicole
  17 december 2015 / 11:46 AM

  Ik was toen al zeer benieuwd wat de reden was van de naamsverandering.
  Lastige keuze maar denk dat na verloop van tijd de keuze alleen maar goed zal zijn.

 10. 17 december 2015 / 1:01 PM

  Leuk dat je de voordelen en nadelen even opsomt. Dan kan ik daar rekening mee houden moest ik ooit van blognaam willen veranderen

 11. 17 december 2015 / 3:06 PM

  Wat leuk dat je de voordelen en nadelen op een rijtje hebt gezet. Er zijn de laatste tijd wel veel bloggers die hun blognaam hebben veranderd.

 12. 27 juni 2016 / 12:49 PM

  Leuk artikel om te lezen. Ik zit zelf nog enorm te twijfelen vandaar dat im hier bij jou ben terecht gekomen.

  Ik wil sowieso een .nl maken van mijn blog en voordat ik dat doe wil ik eerst een goede en passende naam waar ik 100% achter sta. Nu vind ik mijn blog naam toch te lang en daardoor ook te ingewikkeld.
  Dat ik de naam ga veranderen staat vast. Alleen hoe ik dit aan ga pakken is nog een vraag. Ik vind een groot aantal artikelen leuk om te behouden, maar ik wil wel de nieuwe indentiteit van de nieuwe naam eraan
  En met jouw punten heb ik weer een nieuw perspectief om over na te denken hoe ik dit kan aanpakken.

  • iris
   27 juni 2016 / 5:50 PM

   Wat fijn om te horen dat je iets aan mijn artikel hebt. Het blijft een lastige keus, maar vaak biedt een “nieuw begin” weer heel veel mooie dingen. Heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.