Home » 10 x Tips voor je Sollicitatiebrief

10 x Tips voor je Sollicitatiebrief

DSC_0414 copy

 

Zoals ik een paar dagen geleden al vertelde heb ik sinds kort een nieuwe baan. Vandaag heb ik mijn allereerste werkdag en ik moet zeggen dat ik toch best wel een beetje zenuwachtig ben. Het is een nieuwe omgeving, nieuwe collega’s, een andere functie. Het wordt vast wel wennen, maar ik heb er ontzettend veel zin in.

Aangezien het nog steeds niet heel gemakkelijk is om werk te vinden, leek het mij handig om wat tips te delen. Van de 7 sollicitatiebrieven die ik verstuurd heb, ben ik 4 keer uitgenodigd op gesprek en ben ik hiervan 3 keer aangenomen. De eerste keer ging het over 1 dag in de week (te weinig), de tweede keer sprak mij de mannencultuur niet zo aan en de derde keer was een schot in de roos.

Ik wil niet zeggen dat ik dé perfecte manier van solliciteren hanteer, maar misschien heb je iets aan de volgende tips.

 

1. Denk niet “Ik ga op deze vacature reageren”, maar denk “Ik wil deze functie!”. Zodra je twijfelt of je deze functie wel wilt hebben, kun je verwachten dat het bedrijf waar je bij solliciteerd dit gaat merken aan je manier van schrijven.

2. Schrijf geen brief die 100 anderen ook zouden schrijven. Je brief zal verdwijnen in de stapel met nog 99 soortgelijke brieven. Begin de brief bijvoorbeeld met “U heeft de nieuwe …. gevonden!” Je mag best een beetje “brutaal” zijn. Hiermee trek je namelijk de aandacht.

3. Link ervaring die je opgedaan hebt met de taken die in de vacature staan. Het bedrijf krijgt gelijk een duidelijker beeld van je ervaring.

4. Verplaats je in het bedrijf. Wat maakt jouw als nieuwe werknemer uniek. Waarom moeten we jou aannemen? Wat heb jij dat anderen niet hebben?

5. Een goede brief heb je niet binnen 5 minuten. Denk er goed over na. Je mag hier best een nachtje over slapen, voordat je de brief verstuurd.

6. Haak niet te veel in op functie eisen als; ik ben flexibel, ik ben nauwkleurig, ik ben betrouwbaar. Eén zinnetje kan wel, maar meestal kun je het ook weg laten in je sollicitatiebrief. Benoem liever andere, niet van zelfsprekende, goede eigenschappen.

7. Schrijf op een positieve manier. Heb je hiervoor een minder leuke baan gehad, laat dit dan niet merken. Benoem de dingen die je geleerd hebt en die je naar je nieuwe functie mee kan nemen.

8. Noem in je brief zo min mogelijk dingen die ook in je CV staan. Dubbel is overbodig.

9. Wees eerlijk, maar niet bescheiden. Schrijf geen dingen op die je niet gedaan hebt of waar je geen verstand van hebt. Vragen ze iemand die ervaring heeft met een bepaald systeem, vertel dan dat je bereid bent om het systeem te leren kennen. Vertel bijvoorbeeld over hoe snel je andere systemen onder de knie hebt gekregen.

10. Val op. Laat de nieuwe functie het toe, wees dan creatief. Voeg bijvoorbeeld een quote toe aan je sollicitatie brief. Wil je bij een schoenenwinkel werken, maak dan een brief in de vorm van een veterstrikdiploma. Wil je in een kleidingwinkel werken, druk je brief dan af op een shirt. Je kunt het zo origineel maken als jezelf wilt. Bedenk wel dat je niet over de top moet gaan en dat het bij de functie moet passen. Wil je bij een bank werken, dan werken bovenstaande ideeën niet.

 

 

Mochten jullie het leuk vinden als ik hier nog een keer een artikel over schrijf, let me know!

 

Hebben jullie allemaal een leuke baan?

 

Delen:

11 Reacties

 1. 19 januari 2016 / 2:47 PM

  Goede tips Iris! Door mijn HRM studie zijn veel punten erg herkenbaar. Ik ben overigens op het moment ook druk aan het solliciteren, en hoop dat ik snel een nieuwe uitdaging aan kan gaan. Super fijn dat jij al een fijne plek hebt gevonden. Hoop dat je er met veel plezier gaat werken!

 2. 19 januari 2016 / 2:55 PM

  Goed artikel, met goede tips! 🙂 Ik heb er zelf nu nog geen ‘last’ van, maar ben druk bezig met afstuderen, dus wie weet!

 3. 19 januari 2016 / 3:08 PM

  Hele fijne tips, ik vind het altijd moeilijk om een unieke sollicitatiebrief te schrijven

 4. 19 januari 2016 / 4:22 PM

  Goede tips! Zeker de moeite waard om even te lezen!

 5. 19 januari 2016 / 4:55 PM

  Fijne tips! Voor het geval ik weer eens ga solliciteren zijn dit zeker handige puntjes om bij langs te gaan.

 6. 19 januari 2016 / 6:46 PM

  Dan zit je wel in een sector waar toevallig veel vraag is, als je met 7 sollicitaties al 3 keer bent aangenomen. Ik heb er bijna 50 verstuurd en werd telkens afgewezen omdat ik geen ervaring had.. dus je sector is tegenwoordig wel een hele belangrijke sector.

 7. 19 januari 2016 / 7:27 PM

  Heel fijne tips! Hier heb ik zeker wat aan, want ik ben weer op zoek naar een baantje.

 8. 20 januari 2016 / 9:57 AM

  Vanochtend ben ik weer begonnen aan een nieuwe sollicitatiebrief en ik ga je tips zeker toepassen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.