Home » Dit moet je weten voordat je op zoek gaat naar dé jurk

Dit moet je weten voordat je op zoek gaat naar dé jurk

Op 14 januari, precies een jaar geleden, vond ik mijn bruidsjurk. Samen met mijn moeder en mijn zusje gingen we naar Arnhem om op zoek te gaan naar dé jurk. Een aantal jurken gingen mee naar een apart kamertje waar genoeg ruimte was om de jurken één voor één aan te trekken. Schoenen, een corset en een hoepel werden er bij gehaald en al snel (veel sneller dan verwacht) was ik omgetoverd tot een echt bruidje. Wauw, dit voelde zo bijzonder! 

Toch was het eerlijk gezegd nog best wel lastig om de perfecte jurk te vinden. Tenminste, toen ik voor de eerste keren research op internet en in tijdschriften ging doen. Veel jurken vond ik wel mooi, maar niet bij mij passen. Begrijp me niet verkeerd, want ik vind bruidsjurken echt prachtig! Als kind keek ik er al naar uit om ooit een keer zo’n mooie jurk aan te hebben en mijn eigen bruiloft mee te maken. Maar om nu echt zo prinsessenjurk aan te hebben, dat zag ik mijzelf niet doen. Ik ging dus op zoek naar trouwjurk waarin ik mij lekker voelde en waarmee ik ook echt dat “wauw” gevoel zou krijgen.

0

1. Het is niet zo als in de film

De periode naar de bruiloft toe was ik wat vaker in de sportschool te vinden. Vaak deed ik dan mee aan groepslessen als Body Attack of Sh”Bam. Deze lessen vond ik erg leuk en zorgde er voor dat ik toch wat afviel en mij fitter voelde. Af en toe ging ik na deze groepslessen nog heel even op een fitnessapparaat. Niet omdat ik het zo leuk vond, maar omdat er van die televisies hingen en ik dan “Say yes to the dress” kon kijken. Hoe motiverend!

Toch kan ik je zeggen dat je deze programma’s of andere”wedding movie” niet te veel moet gaan kijken, want zo zal het vinden van je bruidsjurk echt niet zijn. Alles wordt in scene gezet en op en top overdreven. Daarnaast is het ook niet zo dat er een prachtig muziekje afgespeeld wordt of dat alle diamantjes extra gaan glinsteren als je dé jurk gevonden hebt. Maar eerlijk is eerlijk, je voelt je wel helemaal geweldig in zo’n prachtige jurk!

2. Ga eerst op onderzoek uit

Ik begon mijn zoektocht via internet. Ben je bekend met Pinterest dan weet je waarschijnlijk dat deze site vol staat met de mooiste afbeeldingen. Al snel kwam ik een hele mooie jurk tegen. Er stond helaas niet bij waar ik die jurk kon kopen, dus besloot ik heel internet af te zoeken naar verkooppunten van deze jurk. Uiteindelijk bleek het een jurk van Elie Saab (een designermerk) te zijn. Natuurlijk besefte ik me gelijk dat deze jurk veel te duur zou zijn. En ja hoor, veel te duur (wel goedkoper dan verwacht) en ook nog eens eentje uit een oude collectie die niet meer verkrijgbaar is. Dat is dan weer een nadeel van Pinterest. Toch is het wel handig om wat research te gaan doen voordat je op zoek gaat naar je trouwjurk. Wat voor kleur vind je mooi, welk model spreekt je aan, wat is het budget. Aan de hand daarvan kun je goed bepalen welke bruidswinkel je het beste kan bezoeken.

0

3. Neem niet te veel mensen mee

Ik heb er bewust voor gekozen om zo min mogelijk mensen mee te nemen. Natuurlijk gun je het iedereen om er bij te zijn, maar praktisch is het niet. Dit werd helemaal bevestigd toen ik voor de eerste keer bruidsjurken ging passen. De boutique waar we naar binnen gingen zat in een klein pandje waar eigenlijk maar ruimte was voor 4 à 5 personen; de verkoopster, ik en hooguit 3 andere personen. Door maar met een klein groepje een bruidswinkel te bezoeken voelt het nog steeds heel bijzonder, maar iets minder overweldigend. Het is best een belangrijke keuze, want het zou zonde zijn als je je laat leiden door de mening van anderen en jij spijt krijgt in de keuze van dé jurk.

4. Bruidsjurken zien er heel anders uit als ze aan een kledinghanger hangen

De eerste winkel die ik bezocht was een prachtige boutique. Ze hadden hier erg veel mooie jurken, maar toch niet dé jurk. Toch was het wel heel leuk om dit voor de eerste keer mee te mogen maken. De tweede keer dat we op zoek gingen naar mijn jurk vond plaats in Arnhem bij een winkel genaamd “Assepoester”. De website zag er geweldig uit en ze gaven aan dat ze meer dan 1.000 verschillende jurken hadden. Dit klonk veelbelovend. Echter bleek deze winkel voor mij een ware nachtmerrie te zijn. De winkel was propvol, overal waren vrouwen (buiten pashokjes) jurken aan het passen en er werd erg nonchalant met de jurken om gegaan. De droom naar de perfecte jurk werd zo “poef” doorgebroken.

Teleurgesteld verlieten wij (gillend) de winkel en liepen we terug naar het centrum van Arnhem. Al snel kwamen we nog een bruidswinkel tegen en we besloten hier naar binnen te gaan. Ik was toch een beetje sip, waardoor ik wat snel door de trouwjurken heen keek. “Nee, dit wordt ook niet” zei ik. En op het moment dat ik dat zei kwam er net een verkoopster naar ons toe gelopen. Ik vertelde wat ik mooi vond en voor ik het wist gingen er 5 jurken mijn pashokje in. Ik weet nog dat ik dacht “Ik doe ze aan en dan gaan we weer”, maar dit bleek toch anders te lopen. Want nadat ik de eerste jurk aan had en deze aan mijn moeder en mijn zusje liet zien ontstond er in eens weer heel veel hoop.

Uiteindelijk heb ik hier ook mijn bruidsjurk gevonden. En dat terwijl ik in eerste instantie geen één jurk mooi vond aan de kledinghanger.

5. Maak zo veel mogelijk foto’s van de jurken die je gepast hebt

Zoals ik al zei is het niet handig om zo veel mensen mee te nemen naar bruidswinkels. Om de mensen die je dierbaar zijn toch een beetje mee te kunnen nemen, kun je het beste zo veel mogelijk foto’s maken. Helemaal als je nog niet gelijk een keuze gaat maken. Daarnaast is het voor jezelf ook heel handig. Twijfel je nog, bekijk de foto’s dan zo vaak terug als je wilt. Ideaal! Dit helpt ook als je nog op zoek bent naar mooie sieraden, schoenen of het bruidsboeket.

6. Maak je geen zorgen, je vindt dé jurk!

Vind je het heel lastig om een jurk te vinden en weet je niet zo goed wat je mooi vindt? Geen zorgen. Het personeel in de bruidswinkels is gespecialiseerd en helpen je heel erg goed. Ik heb in de winkels zelf geen jurken uitgekozen. Ik gaf aan wat ik mooi vond en vervolgens is de verkoopster op zoek gegaan naar een aantal jurken. Het is ook echt geen beginnen aan om zelf de jurk te vinden. Zoals ik al zei zien jurken er op de hanger heel anders uit en op een gegeven moment zie je tussen de bomen het bos niet meer.

Heeft de verkoper toch een verkeerde jurk uitgekozen. Don’t worry en trek hem gewoon aan. Zo kom je er achter welke jurken je niet mooi vindt en kom je steeds dichter bij de jurk die wel helemaal perfect is.

7. You’ll know when it’s “The One”

Uiteindelijk ben ik er achter gekomen dat je bruidsjurken gewoon aan moet hebben om er achter te komen of de jurk bij je past. Je kan dit bijna niet inschatten. Daar komt nog bij dat iedere jurk ook weer bij iedereen anders staat. Ga daarom gewoon naar een bruidswinkel en ontdek wat je het mooiste bij jezelf vind staan. En ja, als je dé jurk aan hebt, dan merk je dit gelijk! Ik werd helemaal gelukkig van mijn jurk en ook mijn zusje en mijn moeder vonden hem geweldig. Het enige dat ik er nog aan het laten veranderen is een ander bandje om mijn middel. Er zat een satijnen bandje om heen en deze heb ik vervangen door een bandje met kleine kraaltjes en pareltjes. So cute!

Delen:

9 Reacties

 1. 17 januari 2018 / 12:51 PM

  Goede tips! Ik zag mijn jurk voor het eerst in een bruidsmagazine en de winkel waar ik naar toe ging, had deze hangen. Ik heb er drie gepast, en het is die geworden uit het magazine. Love at first sight 🙂

 2. 17 januari 2018 / 1:03 PM

  Handige tips! Je hebt zelf een prachtig exemplaar uitgekozen, echt een droomjurk!

 3. 17 januari 2018 / 1:19 PM

  Ik hoop echt van harte dat ik deze tips ooit kan gaan gebruiken haha! Ik vind de foto’s echt prachtig mooi, mag je super trots op zijn!

 4. 17 januari 2018 / 3:37 PM

  zeker handige tips 😀 ik ben zelf toen wij trouwden in een simpel H&M jurkje gegaan en het was totaal geen sprookjes wedding.. we gaan het binnen een aantal jaar opnieuw doen, met een compleet feest er bij en daar hoort dan ook een “echte” witte prinsessenjurk bij 😀

 5. 17 januari 2018 / 6:36 PM

  Goede tips. Mijn zus had heel snel een jurk gevonden, soms heb je geluk en soms niet haha

 6. 18 januari 2018 / 8:35 AM

  Haha, ik heb laatst precies zo’n soort artikel zitten schrijven. Ik ben nu natuurlijk ook ervaringsdeskundige haha;- ) (EINDELIJK!) Ik kan me helemaal vinden in jouw tips, en ik vind het super leuk om jouw ervaringen te lezen. Sowieso heb ik natuurlijk onwijs genoten van al jouw wedding-artikelen. Uiteindelijk heb ik de jurk gekozen die ik als eerste aanhad, dat was gewoon DE JURK.

 7. 24 januari 2018 / 7:30 PM

  Lijken mij hele handige tips als je een trouwjurk zoekt! Leuk dat je deze met ons wilt delen.
  Liefs,
  Yara

 8. 26 januari 2018 / 11:34 AM

  Heel handig tips. Wat mooie trouwjurk om te zien. Schoonheid!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.