Home » 10 x Tips voor je CV

10 x Tips voor je CV

Curriculum vitae voorbeeld

 

Na het plaatsen van het artikel “10 tips voor je sollicitatiefbrief” kreeg ik ontzettend veel mailtjes met de vraag of ik meer tips wilde geven en of ik ook tips had voor een goede Curriculum Vitae. Ik heb zelf de opleiding Human Resource Management gedaan en op Personeelszaken gewerkt, waardoor ik al redelijk wat CV’s voorbij zien komen. Dit heeft mij ook geholpen bij het solliciteren.

Het leek mij daarom leuk om mijn tips met jullie te gaan delen, zodat het jullie ook kan helpen bij het vinden van een (nieuwe) baan. Dus kun je wel wat tips gebruiken, lees dan mee!

 

Mijn 10 tips voor je Curriculum Vitae

 1. Wees niet “standaard”. De standaard CV is waarschijnlijk precies zoals je hem zelf ook zou maken. Niet echt een CV om mee op te vallen dus. Hierdoor zal je CV in de stapel mede sollicitanten zal verdwijnen en maak je een stuk minder kans om aangenomen te worden. Voeg er daarom een beetje kleur aan toe of gebruik een ander lettertype.
 2. Maak je CV niet te lang. De lezer wil graag snel zien wat je werkervaring is. Moet hij te veel lezen, dan duurt het hem waarschijnlijk te lang en zal hij af gaan dwalen.
 3. Houd hem overzichtelijk en zakelijk.
 4. Let op spelfouten.
 5. Plak er een foto bij. Zo krijgt de lezer gelijk een goed beeld van je en zal er eerder een “band” ontstaan.
 6. Wees niet te bescheiden. Je mag bet wel trots zijn op je prestaties. Want als jij dat zelf al niet kan zijn, dan overtuig je de lezer ook niet dat jij de geschikte medewerker bent.
 7. Een goede CV heb je niet binnen 5 minuten. Denk er goed over na. Je mag hier best een nachtje over slapen, voordat je hem verstuurd.
 8. Benoem de ervaring die je hebt met programma’s waar je waarschijnlijk in je nieuwe functie mee gaat werken.
 9. Verplaats je in het bedrijf. Wat maakt jouw als nieuwe werknemer uniek. Waar selecteren ze op? Welke ervaring is gewenst (Wees hierbij wel eerlijk)
 10. Wil je de werkzaamheden die je tijdens je vorige banen verricht hebt noemen in je CV, wees dan niet te uitgebreid. Je kunt het altijd toelichten in je sollicitatiebrief.

Nog een extra tip

Vind je het lastig om dit template te gebruiken? Gebruik dan een formaat die standaard in Word te vinden zijn. Persoonlijk zou ik hier niet voor gaan. Maar weet je het echt niet meer, dan is dit wel een handige tool

 1. Open Microsoft Word
 2. Klik linksboven op ‘Bestand’
 3. Klik in de dropdown op ‘Nieuw’
 4. Zoek het icoontje met ‘Resumes and CVs’ en dubbelklik
 5. Kies ‘Basic Resumes’
 6. Zoek een sjabloon uit en dubbelklik erop

Mocht je gebruik maken van het gratis CV voorbeeld, dan zou ik het leuk vinden als je in ruil daarvoor mijn blog zou willen volgen op Bloglovin 🙂 Het enige dat je maar hoeft te doen is je aan te melden met je e-mailadres en op “Follow” te klikken. Alvast bedankt!

Heb je het artikel waarin ik 10 tips voor je sollicitatiebrief deel nog niet gelezen? Klik dan hier!

Delen:

12 Reacties

 1. 25 februari 2016 / 7:16 AM

  Wat leuk dat je dit met ons deelt! Je CV is erg mooi. Ik ben zelf grafisch vormgever en heb een eigen CV vormgegeven in InDesign. Nog steeds krijg ik er complimenten over, haha. 🙂 Ik hoop dat anderen er iets aan hebben!
  liefs

 2. 25 februari 2016 / 7:51 AM

  Hele goede en handige tips Iris! Ik heb volgens mij al de puntjes die je noemt ook toegepast op mijn CV! Daarnaast heb ik vaak gehoord dat het heel belangrijk is dat je CV opvalt, d.m.v. bijvoorbeeld een niet al te standaard lay-out! Ik heb zelf een lay-out die aardig lijkt op de lay-out die je in dit artikel deelt, super toevallig!

 3. 25 februari 2016 / 8:27 AM

  Ik vind het inderdaad erg belangrijk dat je CV niet standaard is, maar wel overzichtelijk en duidelijk. Leuk dat je je tips deelt!

 4. 25 februari 2016 / 9:06 AM

  Wat bijzonder knap van je dat je dit deelt! Ik heb mijn C.V. zelf gemaakt en zat er ongeveer een hele dag aan, dus je hebt zeker gelijk dat het niet binnen één, twee, drie af is. Wel moet ik zeggen dat je C.V. heel erg mooi is!

 5. 25 februari 2016 / 10:48 AM

  Goeie tips! Een CV is de eerste indruk die je achterlaat en die is oh-zo belangrijk.

 6. 25 februari 2016 / 2:41 PM

  Ik vind dat je dit op een overzichtelijke manier hebt verwoord. Ben zelf al een tijdje aan het solliciteren en geloof dat naast netwerken je CV erg belangrijk is. Wees trots op jezelf en laat dat merken in je cv en in je brief.

 7. 25 februari 2016 / 4:05 PM

  Handige tips zeg! Echt nuttig! Bedankt 🙂

 8. 25 februari 2016 / 6:26 PM

  Wat een super fijne tips en voorbeelden, weetje waarom?! omdat ik mijn CV NODIGGG eens moet updaten haha

 9. 27 februari 2016 / 9:32 AM

  Wat een fijne tips deel je! 🙂 Hier kan ik zeker wat mee! Mijn CV is namelijk nogal standaard en saai. *Gaaaap!*

 10. 29 februari 2016 / 7:46 PM

  Wat leuk! Ik moet mijn CV echt nodig eens een update geven. Ik gebruik regelmatig templates, maar ik heb deze voor de zekerheid toch even gedownload, bedankt! x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.