Home » 9 manieren voor heldere foto’s

9 manieren voor heldere foto’s

Hoe duidelijker de foto, hoe beter het item naar voren komt. Bij bloggen over producten is het best belangrijk dat je goed laat zien hoe het product er uitziet en wat je ermee kan. Dit staat niet alleen mooi op je blog, maar zorgt er ook voor dat je product duidelijk naar voren komt en je lezeressen het product ook beter kunnen zien.

Mijn voorkeur gaat uit naar lichte foto’s. Dit staat overzichtelijker op je blog en het straalt ook wat meer professionaliteit uit. Ik moet bij deze zeggen dat ik mijzelf iedere dag nog aan het verbeteren ben als het gaat om het maken van de perfecte foto, maar toch leek het mij leuk om te laten zien welke tips mij helpen. Hier komen 10 hele gemakkelijke tips!

1. Gebruik een witte of lichte achtergrond

Bij het maken van een witte of lichte foto is het aan te raden om lichte achtergrond te gebruiken. Ik gebruik zelf graag een wit dienblad, een marmeren ondergrond of onze witte vensterbank. Om de foto een beetje te breken, zou je een tijdschrift of wat leuke accessoires kunnen gebruiken.

2. Fotografeer bij zo veel mogelijk daglicht

Ik heb er zelf een hekel aan om te fotograferen wanneer het schemerig is. Dat werkt voor mij niet. Ik heb dan het idee dat ik op moet schieten, voordat het helemaal donker wordt, waardoor ik mij opgejaagd ga voelen. Neem daarom de tijd en fotografeer bij zo veel mogelijk daglicht.

3. Zorg voor zo weinig mogelijk schaduw

Hoe verder je van het raam af zit, hoe meer schaduw er op je foto zal ontstaan. Persoonlijk vind ik dat niet zo mooi, omdat het je foto weer wat somberder maakt. Fotografeer daarom zo dicht mogelijk bij het raam en dan het liefst bij een raam die net wat boven het product zit, zodat het licht van bovenaf komt.

4. Pas je witbalans aan

Heb je een spiegelreflex camera of een camera met uitgebreide functies dan kun je de witbalans aanpassen. Is de zon erg aanwezig, dan zal het licht ook wat geler zijn. Is het wat bewolkt, dan is het licht vaak wat blauwer. Met de witbalans zorg je ervoor dat je foto niet te geel en niet te blauw is.

5. Maak je foto’s zo licht mogelijk, zonder dat ze overbelicht raken

Bij de instellingen van je camera kun je ook de belichting aanpassen. Ook deze functie vind ik heel erg fijn. Je maakt de foto op een hele gemakkelijke manier wat lichter, waardoor je hem uiteindelijk minder hoeft te bewerken in een fotobewerkingsprogramma. Ideaal dus. Maar je moet hierbij wel oppassen dat je niet te enthousiast wordt en de foto’s te licht worden. Je hebt dan uiteindelijk wel een wittere foto, maar het product is zo licht geworden, dat je hem niet meer zo goed ziet.

6. Maak de foto niet te vol en rommelig

Ik vind het zelf heel erg leuk om af en toe een tijdschrift te gebruiken bij mijn productfoto’s. Het zorgt voor net wat meer kleur en er gebeurd wat meer op de foto. Hierbij moet je alleen wel oppassen dat je de foto niet te druk/vol maakt. Kies daarom niet voor een heel druk tijdschrift of veel accessoires. Want dan wordt de foto te vol en gaat de aandacht niet naar het product, maar naar de andere dingen op de foto.

7. Maak meerdere foto’s met verschillende soorten belichting

Je hebt het fotograferen van je producten er net op zitten en gaat aan de gang op de computer om ze te bewerken. Maar plotseling kom je er achter dat je foto’s toch niet zo mooi geworden. In middels begint het buiten al wat donker te worden of heb je die ene lipstick net op je lippen gedaan, waardoor hij er niet meer als nieuw uit ziet. Hmm… Dat is flink balen. Maar daarom meerder foto’s. Pas regelmatig de belichting én de witbalans aan en fotografeer eens van een andere hoek.

8. Fotografeer zonder dat de zon op het item schijnt

Je zal denken dat je voor een lichte foto veel zon nodig hebt. Aan de kant is dit helemaal waar. Dit scheel bij het bewerken van de foto, maar het kan je ook zeker tegen werken. De zon kan namelijk ook te veel licht geven, waardoor het product overbelicht raakt en dat is natuurlijk niet mooi. Daarnaast zorgt de zon er ook voor dat er meer schaduw op de foto ontstaat. (Zie punt 3)

9. Bewerk de foto in een fotobewerkingsprogramma

Het komt zenden voor dat de foto helemaal perfect is. Iedere foto die ik op mijn blog plaats is bewerkt. Dit doe ik in het fotobewerkingsprogramma “Photoshop”. Ik pas de curves aan, het contrast en de saturation en deze drie dingen maken de foto al heel anders. Daarnaast is het ook handig om af en toe de “Burn tool”, de “Dodge tool” en de gum te gebruiken.

Bij de bovenstaande foto heb ik de vlekjes weggegumd, heb ik het saturation, heb ik het contrast aangepast en heb ik de foto nog iets scherper gemaakt. En uiteindelijk is dit de foto geworden.

Heb jij nog een goede tip?

Delen:

18 Reacties

 1. 22 oktober 2016 / 1:11 PM

  Zeer handige tips!
  Jij zou zo een boekje kunnen uitbrengen met tips en adviezen hoe men moet bloggen…..

  Xoxo

  • The Beauty Magazine
   Auteur
   22 oktober 2016 / 1:20 PM

   Ah, wat ontzettend lief! Dankjewel!

 2. 22 oktober 2016 / 2:11 PM

  Fijne tips! Ik gebruik ook vaak Photoshop, maar ken nog lang niet alle tools. Moet me daar nog eens beter in verdiepen.

 3. 22 oktober 2016 / 2:35 PM

  Super goed artikel! Ik doe altijd mijn best, maar ik ben er helaas geen held in!

 4. 22 oktober 2016 / 3:27 PM

  Handige tips soms heb je ook fotoshop nodig.
  xx

 5. 22 oktober 2016 / 3:46 PM

  Wat een fijn artikel met handige tips. Ik vind jouw foto’s altijd zo mooi! Daar kan ik nog veel van leren 🙂

 6. 23 oktober 2016 / 8:47 AM

  Fijne tips. Ik vind daglicht ook mooier maar ik gebruik ook graag mijn softboxen al geven die niet altijd de sfeer weer dat ik wil. Ik bewerk nauwelijks tot niet mijn foto’s allen wat lichter maak ik het. Je foto moet inderdaad in balans zijn en een geheel.

  Ik vind jouw foto’s altijd erg mooi, duidelijk en sfeervol!

 7. 23 oktober 2016 / 10:14 AM

  Leuke tips! Ik heb in mijn keuken een witte tafel en daarboven een lichtkoepel, ideaal om foto’s te maken als het mooi weer is! 🙂 Foto’s bewerken doe ik ook, wel nog met Photoscape maar het lukt me al veel beter dan vroeger om een mooi resultaat te publiceren! 🙂

 8. 23 oktober 2016 / 2:15 PM

  Goede tips! Een aantal van die tools die je net aangaf gebruik ik ook in Photoshop. Ideaal!

 9. 23 oktober 2016 / 4:38 PM

  Handige tips 🙂 Ik gebruik ook een aantal hiervan. Het is gewoon een beetje spelen en oefenen wat werkt voor jou 🙂

 10. 24 oktober 2016 / 3:19 PM

  Ik heb je blog via Facebook ontdekt. Mooie blog heb je! Deze tips komen heel goed van pas. Mijn foto’s waren inderdaad een beetje blauwachtig. Nu weet ik hoe dit komt. Bedankt voor je uitleg.

  Liegs n
  Aneta

 11. 28 oktober 2016 / 9:16 AM

  Eigenlijk pas ik alle tips toe maar mijn foto’s zijn nog niet zo mooi als die van jou. Blijft vaak een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen 🙂

 12. 27 september 2017 / 11:50 AM

  Hele fijne tips! Zelf heb ik een spiegelreflexcamera, maar ben nog niet echt handig met de instellingen helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.