Sport is lange tijd een ding voor mannen geweest en nog steeds zien we ongelijkheid in de sportwereld. Een voorbeeld is dat de KNVB pas in 2021 heeft besloten dat vrouwelijke amateurvoetballers mee mogen doen met het eerste mannenelftal van de club. Het is een historische stap, maar dat deze pas in 2021 wordt gezet is verbazingwekkend.
Nu we steeds meer vrouwen op hoog niveau zien sporten hebben we gevraagd hoe hun dag eruit zien. Hoe vaak trainen ze, wat eten ze en hoe zit het met herstel? Topsporters gaan heel gedisciplineerd om met hun tijd en gaan dus niet zomaar op stap met vrienden of naar het casino om te gokken. We zijn het leven in gedoken van een aantal vrouwelijke topsporters.
Olympisch kampioene Nina Derwael
De Belgische turnster Nina Derwael heeft goud gewonnen op de wereldkampioenschappen turnen in 2018 en 2018. Haar andere gouden medaille heeft ze op de Olympische zomerspelen van 2020 gewonnen op de brug. Indrukwekkende prestaties voor de 22 jaar oude topsportster.
Nina Derwael geeft aan vanaf jonge leeftijd al bezig te zijn geweest met turnen. Ze moest vele uren in de sport stoppen om beter te worden en zelfs een aantal van haar andere hobby’s opgegeven zoals dansen. Ze dacht daar niet over na omdat haar turn carrière zo snel ging.
De werkweek van Dafne Schippers
Topatleet Schippers is momenteel aan het herstellen van een blessure en maakt langzaam haar weg weer terug naar de topsport. Haar werkweken zagen er altijd bomvol uit. Schippers trainde vijf of zes dagen per week. Op die dagen werd er twee keer per dag getraind. Elke dag andere trainingen en veel wisselingen. Sommige trainingen duurde wel drie uur terwijl andere binnen het uur klaar waren.
Het is voor Schippers belangrijk om aan haar techniek te blijven werken. Als sprinter telt alles wat je met je lichaam doet mee voor je snelheid. Een klein detail zoals je handen op de juiste positie houden en je armen goed meebewegen kan veel in de tijd schelen.
Voor grote toernooien zoals het WK of de Olympische Spelen gaat het tempo omlaag. Dan is het belangrijk dat het lichaam van Schippers hersteld. Toch wordt er dagelijks getraind, maar geen 3 uur meer.
De drive van Ranomi Kromowidjojo
Ze is al een tijdje gestopt met zwemmen, maar heeft tijdens haar zwem carrière een draaiboek gemaakt. Ze wil de drive van het zwemmen meenemen naar haar volgende avontuur en vertelt over hoe zwaar het is om topsporter te zijn. Je moest altijd presteren ook als je geen zin had. Sporters moeten altijd kritisch naar zichzelf kijken.
Zo had Kromowidjojo geen tijd om een studie te volgen naast het sporten. Ze trainde maar liefst drie keer per dag en kon zich daarnaast niet meer focussen op iets anders. Ze weet dat sommige sporters dit wel doen, maar voor haar werkte het niet. Het sportleven heeft Kromowidjojo geleerd om met de grootste druk om te gaan en altijd door te zetten.