Home » Bakplaten, onmisbare tools in elke keuken! 

Bakplaten, onmisbare tools in elke keuken! 

Wanneer je denkt aan een bakplaat, heb je vast de plaat in gedachten die je zelf in de keuken hebt liggen. Toch bestaan er tientallen verschillende soorten bakplaten van diverse materialen en in allerlei afmetingen en variaties. Zo heb je geperforeerde bakplaten, bakplaten met hoogstaande randen, platen met juist geen hoogstaande randen en nog veel meer. Waar zijn al die verschillende platen nou goed voor en wanneer kun je het beste welke bakvorm gebruiken? In dit artikel vertellen we het je allemaal!

Welke soorten bakplaten bestaan er?
Er zijn diverse soorten bakplaten. Hieronder lichten we de meest voorkomende platen kort toe.

De traditionele bakplaat
De standaard bakplaat, vaak gemaakt van aluminium, is geschikt voor het bereiden van een breed scala aan gerechten. De plaat is licht van gewicht, gemakkelijk te reinigen en heeft doorgaans een uitstekende warmtegeleiding. Hierdoor worden alle lekkernijen die je op deze plaat bakt, gelijkmatig gebakken in de oven.

De anti-aanbak bakplaat
De anti-aanbak bakplaat is voorzien van een anti-aanbaklaag, waardoor je na het bakken erg gemakkelijk de lekkernijen van de plaat kunt halen. Anti-aanbak bakplaten zijn ook nog eens eenvoudiger te reinigen dan traditionele bakplaten.

De stenen bakplaat:
Een bakplaat van steen is ideaal voor het bakken van knapperige pizza’s en broden. De steen houdt de warmte goed vast en zorgt ervoor dat een pizza of brood gelijkmatig wordt gaar gebakken.

Wat zijn de voordelen van bakplaten?
Wanneer je gaat bakken, is het een goed idee om een bakplaat te gebruiken. Het gebruiken van zo’n plaat heeft namelijk een aantal voordelen. We benoemen ze hieronder.

Gelijkmatige warmteverdeling
Bakplaten zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling, waardoor je lekkernijen gelijkmatig worden gebakken.

Gemakkelijk te reinigen
De meeste bakplaten zijn gemakkelijk schoon te maken, vooral die met een anti-aanbaklaag. Een simpel handwasje is vaak al voldoende.

Voor verschillende toepassingen te gebruiken
Vrijwel elk gerecht dat in de oven moet, kun je op een bakplaat bakken. Van zoete tot hartige gerechten en van koekjes tot aan hele ovenschotels. 

Gaan lang mee bij goed onderhoud
Vooral platen die gemaakt zijn van materialen zoals roestvrij staal, zijn duurzaam en gaan lang mee als je ze goed onderhoudt.

Gemakkelijk in gebruik
Een bakplaat is erg gemakkelijk in gebruik. Je hoeft ‘m vaak alleen even te voorzien van een bakpapiertje alvorens je het product kunt gaan gebruiken. Schuif de plaat op de juiste hoogte in de oven en laat de oven zijn werk doen. Wanneer je zelfgemaakte lekkernijen gaar zijn, kun je ze gemakkelijk uit de oven halen door de plaat weer uit de oven te tillen. Doe dit wel met ovenhandschoenen aan, anders verbrand je je handen. Sommige bakplaten hebben handige handvaten, waardoor het gemakkelijker wordt om de plaat uit de oven te halen. Draag ook bij het uit de oven halen van bakplaten met handvaten ovenhandschoenen!

Delen: