Home » Oude meubels opknappen doe je zo!

Oude meubels opknappen doe je zo!

Straks als de wereld weer een beetje als van ouds is zijn er een paar dingen die ik ga doen. Natuurlijk weer vaker mijn familie en vrienden opzoeken, maar het lijkt me ook heel leuk om weer eens een bezoekje te brengen aan een Kringloopwinkel. Dit jaar wil ik zo veel mogelijk besparen en daarom wil ik graag goedkope, schattige meubels gaan vinden en deze meubels gaan opknappen. Ik zie mijzelf namelijk al helemaal in de weer zijn met gereedschap van DeWALT en met kwasten en verf. Oude meubels hebben zó veel karakter en halen daardoor nog meer sfeer in huis.

Ik heb al eens eerder wat meubels opgeknapt en een nieuwe look gegeven. Het leuke hieraan is dat je zelf kan bepalen welke stijl je het meubel wilt geven; Scandinavisch, Boheems, Rustiek, Modern, etc. Maar wat heb je hiervoor eigenlijk allemaal nodig? Ik vertel het je!

Oude meubels opknappen

Zit er nog een laagje lak of verf op je meubel, haal deze er dan eerst af. Hierdoor komt de structuur van het hout weer meer naar boven, waardoor je meubel er uiteindelijk nog mooier uit komt te zien. Het is namelijk niet zo mooi als je nog een laag over de oude verflaag heen doen, de nieuwe verf laag zal minder goed gaan hechten en ik weet zeker dat je er spijt van krijgt als je de oude laag niet eerst verwijderd. Vooral bij kasten is dit erg aan te raden.

Verf van oude meubels afhalen

Om de verf, olie of lak van het hout af te kunnen krijgen kun je een schuurapparaat, schuurpapier of een afbijtmiddel gebruiken. Het is vooral bij deze laatste wel erg verstandig om je handen goed te beschermen met handschoenen. Daarnaast is het ook wel handig dat je een schuurapparaat hebt waarmee je zorgvuldig kan werken. Goed gereedschap is tenslotte het halve werk. En mocht je meubel toch een beetje beschadigd zijn, gebruik dan een houtopvuller. Dit werkt heel snel en je ziet het niet meer terug.

Je oude meubilair reigingen

Zodra de verf of de lak verwijderd is, is het belangrijk dat je het hout eerst goed schoon maakt. Dit hoeft je niet te doen met dure schoonmaakmiddelen. Een beetje zeepsop is vaak al voldoende. Gebruik een spons, wrijf alle vuil er goed af en droog het na met een droge doek. Op deze manier wordt je meubel ook gelijk ontvet, waardoor de verf straks beter gaat hechten.

Een nieuw kleurtje

En dan komt het leukste gedeelte van het opknappen, namelijk het verven! Je kan hiervoor verschillende soorten verf gebruiken als whitewash, greywash, krijtverf of soft silk verf. Zorg uiteraard ook voor goede kwasten.Verf altijd in dunne laagjes, zodat je geen druppels of vegen krijgt. Eventueel kun je daarna nog een laagje aanbrengen om de verf beter te laten dekken. Laat het tussen de lagen ook goed drogen.

Wil je je meubel het oude karakter laten houden, dan kun je er ook voor kiezen om het niet in een kleur te verven, maar gewoon een laagje beits te geven. Beits geeft hout een mooie tint, waardoor er nog meer leven in wordt geblazen. Eventueel kun je het eerst even testen op een stukje dat niet zichtbaar is. Zet je meubel wel af en toe in de was, zodat het zijn mooie kleur behoud.

Finishing touch!

Je meubel is nu helemaal klaar om opnieuw gebruikt te worden! Of toch nog niet helemaal? Heb je een leuk kastje geverfd, maar ben je nog niet helemaal tevreden over de handgreepjes, wieltjes, schanieren of sleutelplaatjes? Vervang deze door nieuwe. Zo wordt je meubel nog mooier!

Delen:

9 Reacties

 1. 1 mei 2020 / 11:41 AM

  Ik ben helaas niet zo handig met zulke dingen. Spraypainten kan ik wel (maar ja, volgens mij kan iedereen dat haha;)) maar echt meubeltjes opknappen, daar waag ik me niet aan. Ik zie in hometours soms wel eens heel toffe dingen en die blijken mensen dan ook zelf gemaakt of opgeknapt te hebben, ik vind dat altijd heel knap.

 2. 1 mei 2020 / 12:36 PM

  Heel erg leuk om meubels een ander kleurtje te geven, heeft meteen een hele andere uitstraling! Ik heb me er alleen nog nooit aan gewaagd haha!

 3. 1 mei 2020 / 3:07 PM

  Hier wil ik mij ooit wel aan wagen. Dat ik superhandig ben is uiteraard niet gezegd, maar it’s worth a try, niet? 😉 Je kan er echt heel leuke dingen mee en je living, keuken en welke kamer ook ziet er al helemaal anders uit door meubels een simpel kleurtje te geven 😉

 4. 1 mei 2020 / 8:55 PM

  Ik vind dit altijd zo leuk, hoe je iets echt kan transformeren door een likje verf. Ik heb nu een heel tof blauw/groenig kastje, wat echt een eyecatcher is geworden. Terwijl die eerst van -niet meer zulk mooi- bruin hout was. Het geeft direct een hele ruimte ook een nieuwe sfeer of zo.

 5. 2 mei 2020 / 7:26 AM

  Heel leuk om te doen. Ik heb al talloze meubeltjes in huis opgeknapt. Het is een heel leuk proces.

 6. 3 mei 2020 / 11:18 AM

  Oeh wat een leuke ideetjes allemaal! Meubels verven of sprayen staat ook al heel lang op mijn to-do-list om nog eens mee aan de slag te gaan. Lijkt me zo leuk! Helaas heb ik alleen niet echt plek om te verven (in huis lijkt me niet zo handig en mijn balkon is te klein). Misschien toch maar eens mijn ouders lief aankijken of het bij hun in de tuin mag. Een vrolijk kleurtje kan zo veel doen voor je meubels 🙂

 7. 17 maart 2021 / 3:48 PM

  Ik ben ook dol op het opknappen van oude en antieke meubelen. Je vind soms de mooiste dingen bij de kringloop en met een likje verf transformeer je het in iets geheel naar je eigen smaak. Ik krijg altijd veel complimenten op de meubels die ik zelf heb opgeknapt!

 8. Maria ten Hoeve
  22 september 2021 / 4:24 PM

  Wat een handige tips en leuke voorbeelden. Een nieuw kleurtje is inderdaad altijd leuk als je een meubel een boost wil geven. Wij hebben een prachtige houten bank die we naar een professionele spuiterij gaan brengen, die wordt op deze manier voorzien van een sterke verflaag en een frisse kleur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.