Home » 10 handige basis tips voor productfotografie

10 handige basis tips voor productfotografie

DSC_0336-copy

 

Ben jij een blogger of ben je dol op fotograferen, maar weet je niet zo goed hoe je productfotografie aan moet pakken? Misschien kan ik je helpen! Ik heb namelijk 10 tips onder elkaar gezet, die je kunnen helpen bij het creëren van perfecte foto’s. Benieuwd? Hier komen de tips!

Tip 1

Maak je foto met zo veel mogelijk licht. Nu hoeft je hiervoor niet perse de duurste verlichtingsapparaten aan te schaffen, want de zon is vaak goed genoeg. Mocht je toch te weinig licht hebben en maak je je foto’s terwijl er een lamp aanstaat, pas de foto dan iets aan. Vaak zorgt licht van een lamp ervoor dat je foto oranje of blauw wordt.

Tip 2

Ontdek welke functies je camera heeft. Het is zo ideaal als je camera een perfecte foto maakt die je (bijna) niet hoeft te bewerken. Leer je camera daarom eerst kennen. Dit scheelt tijd en je zult erg blij zijn met je foto’s. Mijn favoriete functie is de witbalance. Ik kan niet meer zonder!

 

DSC_0092-copy

 

Tip 3

Zorg ervoor dat je batterij altijd vol is en je geheugenkaart (zo goed al) leeg is. Het is waardeloos als je halverwege je geheugenkaart moet opschonen of je batterij op moet laden. Het kan dan maar zo zijn dat het licht na die tijd veranderd is en je dus verschil in je foto’s krijgt.

Tip 4

Gebruik een mooie witte achtergrond. Dit zorgt ervoor dat je foto rustig en clean oogt. Hiervoor kun je een witte muur, een witte tafel of een wit papier gebruiken. Ik gebruik zelf heel graag zo’n groot houten dienblad van de Action. Perfect voor productfotografie! Zijn je foto’s nog niet wit genoeg? Pas de witbalans dan aan op je camera of bewerk je foto’s in een fotobewerkingsprogramma.

Tip 5

Om je witte foto niet saai te laten lijken kun je er een aantal producten aan toevoegen. Ik gebruik zelf vaak tijdschriften en make-up producten. Het ziet er kleurrijk uit zonder dat het je foto heel druk maakt. Vooral parfumflesjes en lipsticks zijn hiervoor erg leuk.

 

DSC_1996-copy

 

Tip 6

Maak je een random foto, zorg er dan voor dat je niet te veel rommel laat zien. Maak bijvoorbeeld geen selfie, terwijl je op de achtergrond ziet dat je bed nog niet opgemaakt is of dat je bureau vol licht met schoolspullen. Hoe minder je op de foto zet, hoe rustiger hij wordt en hoe prettiger het is om er naar te kijken.

Tip 7

Het komt zelden voor dat je foto in één keer perfect is. Maak er daarom meerdere vanaf verschillende hoeken. Ik vind het zelf altijd wel erg mooi om van bovenaf een foto te maken. Zo zie je het product goed. Bedenk je alleen wel dat niet alle fotografie hoeken mooi zijn. Zorg ervoor dat je de horizon zo veel mogelijk aanhoudt. Anders krijg je “vallende” foto’s.

Tip 8

Wil je je foto’s bewerken, maar heb je geen programma’s als Photoshop? Geen probleem! Er zijn namelijk enorm veel fotobewerkingsprogramma’s die gratis zijn. Enkele voorbeeld zijn: Pixlr en MonkeyPic. Maar Window’s zelf heeft ook een programma die je gratis kunt downloaden. Heb je een foto met je telefoon gemaakt, gebruik dan een App waarmee je je foto kunt bewerken. Er zijn er enorm veel en de meeste zijn ook nog eens gratis.

 

 DSC_0817-copy

 

Tip 9

Wil je een leuke sfeer in je foto’s creëren? Gebruik dan dingen die bij het seizoen passen. Tijdens de lente is het leuk om bloemen te gebruiken, in de zomer is het leuk om strandzand te gebruiken of een zonnebril als detail op je foto te zetten. In de herfst zijn bladeren, takjes en kastanjes heel leuk en in de winter zijn takken met van die puntige bladeren of takjes met rode besjes weer heel leuk.

Tip 10

Om een speciaal effect of achtergrond op je foto’s te krijgen kun je ook verschillende dingen gebruiken. Denk hierbij aan leuke dekentjes, behang, kaarslicht, glitters of kerstlichtjes. Het is daarom ook super leuk om tijdens de december maand veel sprankel effecten te creëren.

 

Ik hoop dat deze tips je een beetje kunnen helpen. 🙂

Delen:

18 Reacties

 1. 8 november 2015 / 9:04 AM

  Hele goede tips! Ik ben er geen kei in maar ik doe wel mijn best! 🙂

 2. 8 november 2015 / 9:05 AM

  Handige tips! Die ga ik zeker gebruiken

 3. 8 november 2015 / 11:04 AM

  Zeer handige tips! Ik vind je foto’s er altijd supermooi uitzien. Ik ga zeker eens spelen met de witbalans 🙂

 4. 8 november 2015 / 11:34 AM

  Dank je!!!! Super tips 🙂 Ben echt bezig de kwaliteit van mijn foto’s te verbeteren. Zo leuk om te doen!!!

 5. 8 november 2015 / 8:25 PM

  Wat een handige tips! Ik vind het altijd leuk om dingen over fotografie te leren!

 6. 8 november 2015 / 8:51 PM

  Hele fijne tips! Veel dingen deed ik zelf al, maar vooral het nabewerken is iets waar ik nog aan kan werken. x

 7. sabrina
  8 november 2015 / 10:42 PM

  ik denk dat het hele goede tips zijn. Je,maakt ook mooie fotos.

 8. 9 november 2015 / 5:30 PM

  De meeste tips spreken voor zich, maar her is toch handig om ze nog eens door te nemen. Goed artikel!

 9. 11 november 2015 / 11:38 AM

  Wat een goeie tips! Ik vind jou foto’s altijd zoooo mooi!! Liefs <3

 10. 11 november 2015 / 1:50 PM

  Helaas heb ik geen nieuwe dingen door dit artikel geleerd maar dat komt waarschijnlijk omdat ik al super veel artikelen met hetzelfde onderwerp heb gelezen door de jaren heen =)

  • iris
   11 november 2015 / 2:22 PM

   Jammer, maar het zijn dan ook basistips 🙂

 11. 11 november 2015 / 4:48 PM

  Zeker leuke tips hier, dank je! Grappig, zo’n groot houten dienblad van de Action gebruik ik ook. Witbalans is ook onmisbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.