Home » Voedingssupplementen: wel of niet goed voor je?

Voedingssupplementen: wel of niet goed voor je?

Beauty

Wie een willekeurige drogist of apotheek binnenloopt, loopt al snel tegen een muur vol vitamine pillen, voedingssupplementen en proteïne poeders aan. Ook de tijdschriften staan er vol mee. Maar zijn deze voedingssupplementen nou wel of niet goed voor je? En heb je ze echt nodig?

Wat zijn voedingssupplementen?

Voor we de vraag beantwoorden of voedingssupplementen goed voor je zijn, is het eerst handig om even uit te leggen wat voedingssupplementen precies zijn. Het woord “supplement” betekent letterlijk: aanvulling. Dit is dan ook wat voedingssupplementen zijn: een aanvulling op je dagelijkse voeding. Als je iedere dag gezond en verantwoord eet krijg je de vitamines en mineralen binnen die jouw lichaam nodig heeft. Lukt het je nou niet om iedere dag gezond en verantwoord te eten? Dan kun je je voeding aanvullen met een voedingssupplement zodat je zeker weet dat je alle vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft binnenkrijgt.

Voedingssupplementen zijn er in verschillende vormen: tabletten, kauwtabletten, bruistabletten, gummies, capsules, vloeistof en poeders. De vorm van een voedingssupplement doet in principe niks met de werking. Het gaat erom wat jij zelf prettig vindt om in te nemen.

Heb ik voedingssupplementen nodig?

Het antwoord op deze vraag is in principe: nee. Je kunt al je voedingsstoffen uit eten en drinken halen. Supplementen moet je zien als de “kers op de taart”. De nadruk ligt nog steeds op een gezond voedingspatroon.

Nu kan het natuurlijk wel zo zijn dat jij een ander dieet hebt dan “reguliere” mensen hebben. Zo kan je bijvoorbeeld vegetarisch zijn, dan is het wel handig om te kijken naar de voedingsstoffen die je bijvoorbeeld mist omdat je nu geen vlees meer eet. Deze zou je dan eventueel als voedingssupplement in kunnen nemen. Of je bent bijvoorbeeld bezig met een detox, waardoor je bepaalde vitamines mist. Ook dan zou je eventueel extra supplementen in kunnen nemen.

Voedingssupplementen: wel of niet doen?

Het is aan te raden om zoveel mogelijk vitaminen en mineralen uit volwaardige voeding te halen. Maar de realiteit is dat niemand helemaal gezond eet. En dan kan het best een goed idee zijn om er een supplement naast te nemen. Daarnaast zijn er nog meer groepen die er baat bij hebben om extra vitamines of mineralen te slikken, zoals topsporters of mensen die regelmatig medicijnen zoals maagzuurremmers slikken. Ook ouderen en zwangere vrouwen hebben baat bij het slikken van extra supplementen.

Om al deze informatie maar even kort samen te vatten, je hebt in principe geen voedingssupplementen nodig als je gezond en verantwoord eet, maar niemand eet altijd verantwoord en gezond. Supplementen kunnen je dieet aanvullen zodat je toch de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, ondanks dat je misschien net die vette pizza naar binnen hebt gewerkt.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.