Home » Slechte ingrediënten in cosmetica

Slechte ingrediënten in cosmetica

Eén van de grootste industriën in de wereld is cosmetica. Wij, als beauty liefhebbers, kunnen niet genoeg krijgen van make-up, huidverzorgingsproducten, haarproducten, etc. En terecht, want het maakt het leven toch ook een stuk leuker! Maar helaas geldt dit niet altijd voor iedereen. Meiden met een gevoelige huid of een allergie kunnen niet altijd maar alle beautyproducten gebruiken. De reden hiervan zijn de ingrediënten die niet zo goed voor je huid zijn en waar we eigenlijk met z’n allen rekening mee moeten houden.

Oké, ik geef toe dat ik er zelf ook niet echt op let. Maar eigenlijk is het best belangrijk om te weten wat je nou eigenlijk op je huid smeerd. Want er zijn vele bekende merken waarvan ze zeggen dat ze goed eigenschappen hebben, maar die wel ingrediënten bevatten die juist niet zo lief voor je huid zijn. Daarom heb ik een lijstje gemaakt met toevoegingen die je hebt beste kunt ontwijken.

Parabenen (Metyl, Butyl, Propyl, Isobutyl.)

Parabenen zitten tegenwoordig in heel veel producten. Eigenlijk in bija alle producten kun je het vinden. Parabenen wordt gebruikt als converseringsmiddel om het product zo lang mogelijk houdbaar te houden. Het is een sterke stof die gemakkelijk door je huidlagen heen trekt. Bij de veel parabenen kan je huid je immuunsysteem beschadigen. Het is daarom ook erg belangrijk om je huid goed schoon te maken voor het slapen gaan. En vaak kun je dan beter niets op je huid doen, dan een nachtcrème.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS of SLES)

Sodium Lauryl Sulfate is een toevoeging dat  vooral verwerkt in shampoos, douche gels en andere zepen voor komt. We houden er allemaal van, want het zorgt er namelijk voor dat je zeep gaat opschuimen. SLS en SLES zijn stofjes die in je bloedbaan terecht komen en dit is ongezond.

Triethanolamine (TEA) & Diethanolamine (DEA)

Triethanolamine en Diethanolamine komen voor in producten als deodorants, crèmepjes en shampoo’s en worden gebruikt als basis voor de pH regulatie in cosmetica en als oplosmiddel. Het doet dus veel met je huid  en kunnen voor huidirritatie zorgen.

BHT (Butylated Hydroxytoluene)

Butylhydroxytolueen komt veel voor in deodorants en crèmes. Het is een antioxidant dat oxidatie tegen gaat en zo de houdbaarheid van producten verlengd. Het is dus geen goede antioxidant, want het stofje kan allergische reacties veroorzaken. Daarom kun je beter voor natuurlijke antioxidanten gaan!

Propylene Glycol

De toevoeging Propyleenglycol wordt aangetroffen in tonicums en crèmes voor het gezicht, de ogen en het lichaam. Het wordt gebruikt als moisturizer van de huid en als oplosmiddel in de productie van cosmetica. Klinkt op zich nog niet zo verkeerd, maar het wordt ook gebruikt bij het produceren van antivries, remvloeistof en lak. Het kan giftig zijn, veroorzaakt afwijkingen van de lever en kan schade aan de nieren brengen. Daarnaast heeft het een laag moleculair gewicht, waardoor het makkelijk in weefsels wordt opgenomen. Het absorbeert vocht, waaronder dat van de huid, waardoor deze droger wordt. En dat willen we natuurlijk niet. Want we willen toch allemaal een goed gehydrateerde huid? Een alternatief is plantaardige glycerine.

Minerale olie – Paraffinum Liquidum

Minerale olie klinkt leuk, maar dat is het niet. Het is een aardolie dat verwerkt is in verschillende olie-achtige producten en in crèmes. Heb je een baby, let er dan op dat het niet in babyolie zit. Het heeft als doel de huid lekker zacht te maken, maar het zorgt eigenlijk als een niet-ademend laagje, dat ontstekingen kan veroorzaken.

Phenoxyethanol

Phenoxyethanol is een stofje dat in vele crèmes verwerkt is. Het is weer een conserveringsmiddel dat de huidbaarheid van het product verlengd. Ook deze stof moet je ontwijken, omdat het erg slecht voor je huid is en ook nog eens giftig is.

Het zijn niet de gemakkelijkste namen, maar toch wel namen die je eigenlijk zou moeten onthouden. Maar print dit lijstje uit en plak hem in je portomonee. Dan kun je het altijd even checken als je twijfeld.

Let jij altijd op de ingrediënten van een product?

Delen:

8 Reacties

 1. 4 november 2015 / 2:14 PM

  Dit bericht ga ik even opslaan! Kan handig van pas komen. Thanks for sharing!

 2. Ellen
  4 november 2015 / 5:05 PM

  Ik vergeet er altijd naar te kijken, maar eigenlijk is het wel heel belangrijk. Goed dat je dit deelt!

 3. Sanne
  4 november 2015 / 5:07 PM

  Oh, wat een nare dingen! Het is wel goed om te weten dat het niet altijd goed is. Af en toe een make-uploos dagje is niet verkeerd

 4. Sandra
  4 november 2015 / 5:08 PM

  Wat een goed lijstje! Heel handig om te hebben!

 5. 5 november 2015 / 7:50 AM

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik bij mijn make-up altijd weinig let op de ingrediënten. Maar bij mijn huid verzorging ga ik altijd het liefst voor natuurlijke producten waar geen parabenen, parfum etc. inzitten omdat mijn huid er vaak niet tegen kan. Bij shampoo’s probeer ik laatste tijd ook steeds vaker om sulfaten te vermijden.

 6. 5 november 2015 / 10:57 AM

  Vooral voor huid en haar verzorging let ik hier, omdat ik helaas wel een gevoelig huidje heb… Ik heb nu ook natuurlijke foundation, bronzer, poeder en lipproducten, ik kom er wel haha… maar qua ogen let ik er bijvoorbeeld niet zoveel op!

 7. 7 november 2015 / 1:45 PM

  wist je dat parabenen zelfs zijn verboden in nederland.. zo slecht is het..

 8. 11 oktober 2016 / 12:21 PM

  De namen zijn zéker niet makkelijk en dat maakt het juist zo moeilijk! Velen weten nog niet eens van deze ingrediënten af, zo jammer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.