Je gezondheid is heel belangrijk. Dat kun je verbeteren door bijvoorbeeld meer te gaan sporten, te stoppen met alcohol drinken. Maar werken aan een beter gebit zorgt ook voor een betere gezondheid. Hoe dat werkt leggen we je uit in dit artikel.
Hoe herken je een slecht gebit
Op het moment dat je gebit in een slechte(re) staat is zul je dat direct merken tijdens het eten en drinken. Mocht je bijvoorbeeld tijdens het drinken van koffie, of het eten van iets met veel suiker een pijnlijk gevoel krijgen. Dan betekend het dat je tandbeen wordt blootgesteld, hierin zitten kleine gaatjes die in verbinding staan met je zenuw.
Naast het zelf voelen kun je het ook zelf zien. Op het moment dat je zwarte vlekjes en/of gaatjes begint te zien, dan moet je serieus aan de bel trekken bij je tandarts. Een ander signaal dat je gebit achteruit gaat is als je bloedend tandvlees hebt. Dit is simpel(er) optelossen door beter te poetsen, ook op je tandvlees zelf.
Hoe ontstaat het
Tandbederf is de dader die ervoor zorgt dat je een slecht gebit krijgt. Tandbederf tast je glazuur aan. Logischerwijs, hoe meer je tand wordt aangetast hoe pijnlijker je gevoel wordt tijdens het eten en drinken, en hoe zichtbaarder het is vanaf de buitenkant.
Tandbederf krijg je alleen niet zomaar, het komt voort uit verschillende gevallen. Zo kan het komen door: slechte verzorging, verkeerde eetgewoontes en vermijden van de tandarts in Schiedam. Natuurlijk, het liggen in een tanddartsstoel is niet prettig. Maar het zorgt er wel voor dat op het moment dat je gebit achteruit begint te gaan, je er direct bij bent. Voorkomen is beter dan genezen. Niet alleen voor je gebit, maar ook voor je portemonnee.
Ziektes
Naast de eerder genoemde problemen zoals een pijnlijk gevoel tijdens het eten en drinken en de uitstraling van je gebit dat stevig achteruit gaat. Kun je ook serieuze ziektes krijgen op het moment dat de staat van je gebit slecht is.
Vandiabetes (suikerziekte) is een ziekte waarvan bekend is dat het zorgt voor mondproblemen en tandvleesaandoeningen. Maar andersom is op het moment dat je ontstoken tandvlees hebt, het ook moeilijk om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Op het moment dat je diabetes hebt is het dus zeer belangrijk om een gezond gebit te hebben.
Onderzoekers zijn al tijden bezig om het verband te vinden tussen cariës (gaatjes in je tand) en astma bij kinderen. Bij kinderen komen deze chronische gezondheidsproblemen vaak voor. Maar op dit moment is het nog niet duidelijk of ze bij elkaar horen.
Wel is er recentelijk een verband tussen een slechte mondhygiëne en een longontsteking gevonden.
Een ontsteking die verder gaat dan alleen het tandvlees en zich uitbreidt naar het kaakbot noem je een parodontitis. Bij parodontitis, breken bacteriën kaakbot af en tasten ze weefsel aan. Diezelfde bacteriën kunnen ook een longontsteking veroorzaken. Wel gebeurt het voornamelijk bij mensen met een verhoogd risico.
Oplossingen
Om ervoor te zorgen dat je geen slecht gebit krijgt of om je gebit weer beter te krijgen zijn er een aantal (makkelijke) dingen om te doen.
Je tanden én tandvlees elke dag twee maal poetsen gedurende twee minuten is natuurlijk de basis. Zorg hierbij voor een goede tandpasta, het liefst een fluoride houdende. Mocht je het kunnen betalen is een elektrische tandenborstel ook zeker geen overbodige luxe, met een handtandenborstel wordt de klus ook geklaard, maar wel minder gemakkelijk.
Op het moment dat je klaar bent met het poetsen van je tanden én tandvlees. Is het ook belangrijk om te flossen, doormiddel van flossen kom je tussen hele nauwe spleetjes van je tanden, waar veel vuil (bacteriën) zit, maar waar je niet doormiddel van je tandenborstel bij kunt komen. Pas hierbij wel op, zorg dat je niet in je tandvlees gaat snijden. Mocht je na het tandenpoetsen én flossen een nog schoner gevoel willen hebben. Dan kun je ook mondwater gebruiken. Het geeft je een frissere adem en het doodt slechte bacteriën. Het nadeel van mondwater is dat het ook goede bacteriën doodt.
Bij de basis hoort niet alleen twee maal per dag goed poetsen en flossen. Ook twee keer per jaar naar de tandarts (en mondhygiënist) gaan is belangrijk. De tandarts zal controleren op gaatjes en bekijkt je tandvlees en tong. Van te voren zal eerst de mondhygiënist je gebit goed schoonmaken, denk aan het verwijderen van tandplak en tandsteen.
Herhaling
Als je de bovenstaande punten goed uitvoert, zal de kans op een terugkomend, slecht gebit zeer minimaal zijn. Veel succes én plezier met je stralende glimlach!