Home » Hoe begin je een blog #1

Hoe begin je een blog #1

Untitled-2 copy

Hoe begin je een blog

Zit je er al een tijdje aan te denken om een eigen blog te beginnen, maar heb je totaal geen idee of het wat voor je is en waar je moet beginnen? Ik wil je graag een handje helpen! Toen ik begon wist ik namelijk ook niet zo goed waar ik aan begin. Waar moet ik over schrijven? Wat is mijn doelgroep en hoe zorg ik er nou voor dat mijn artikelen gelezen worden?

Nu moet ik wel zeggen dat je het snel leert. Het is daarom ook gewoon een kwestie van doen. Maar om je toch een beetje een beeld te geven wat het hebben van een blog inhoud neem ik een paar puntjes door.

Hoe begin je een blog

Onderwerp

Als je in de bibliotheek rond loopt dan zie je dat ieder boek een eigen genre en onderwerp. Ook bij het hebben van een blog is het erg belangrijk om goed na te denken waarover jouw stukjes tekst straks zullen gaan. Mijn tip is een onderwerp te kiezen dat jezelf erg leuk vind en waar je veel over kunt schrijven. Vind je het heel leuk om in de keuken te staan en recepten uit te proberen, dan is een foodblog waarschijnlijk iets voor jou. Vind je het leuk om je woning iedere keer een nieuwe uitstraling te geven met leuke kleuren en accessoires? Begin dan een blog die over interieur gaat. Weet je het nog niet helemaal zeker? Duik dan het internet op en neem een kijkje op andere blogs. Zo vind je bijvoorbeeld op Bloglovin een hele lijst met verschillende soorten blogs.

 

Blognaam

Natuurlijk wil je dat je blog straks gevonden wordt. Daarom is het ook erg van belang dat je een goede blognaam kiest, dat zowel bij je blog past, maar ook goed gevonden wordt. Een blognaam uitkiezen is misschien wel het meest moeilijke wanneer je een blog begint, want je naam is definitief. Nou ja, je kunt nog wel weer een nieuwe blog beginnen mocht je de naam niet meer leuk vinden, maar zorg er voor dat dit niet nodig hoeft te zijn. Ga voor een pakkende naam. En kies bijvoorbeeld niet voor The Beauty Magazine. Dit lijkt namelijk een hele leuke naam, maar op Google is hij niet zo uniek als je denkt. Gelukkig komt mijn blog nu bovenaan te staan, maar in het begin was dat totaal niet zo. Er kwamen allerlei tijdschriften naar voren, waardoor mijn blog helemaal was ondergesneeuwd.

 

Untitled-4 copy

 

Vormgeving

Wanneer je het internet rond kijkt zie je dat iedere website weer een andere indeling heeft. Dit is de template. Er zijn templates waar je voor moet betalen, maar er zijn ook heel veel templates die je gewoon gratis kunt downloaden. Begin je net te bloggen dan zou ik zeker weten voor een gratis template gaan. Het is zonde om hier geld aan uit te geven, helemaal als je je website via Blogger of WordPress hebt. Type in Google “Free Template WordPress” en je komt op site waar je ze zo van af kunt halen.

Mocht je er eentje hebben gevonden, dan kun je hem zelf ook nog veranderen. Denk hierbij aan kleuren, lettertype, indelingen, etc.

 

Het schrijven van een artikel

Ik weet nog wel dat ik mijn allereerste artikel schreef. Ik keek naar het scherm alsof ik aan het dromen was, wachtend tot er een leuke tekst op mijn scherm verscheen. Ik wist echt niet waar ik moest beginnen. Uiteindelijk is het een artikel geworden waarin ik zeg dat dit mijn eerste artikel is. Maar ook dat was een hele klus! Want ja, je kunt wel zeggen dat dit je eerste artikel is, maar dan ben je na twee zinnen al weer klaar. Ik besloot er daarom wat afbeeldingen bij te plakken (ik wist toen ook nog niet dat je de bron van de afbeelding erbij moest vernoemen) en sloot het artikel op een wat afgeraffelde manier af. Het voelde zo ongemakkelijk! Maar geloof mij, met de dag wordt het beter. En voor je het weet gaat het bijna vanzelf.

 

Jouw blog

In middels is je blog geboren en kun je helemaal aan de slag. Misschien voelt het nog wat onwennig en ben je nog niet tevreden, maar daar kun je de komende tijd lekker mee aan de slag gaan. Zo ben ik ook nog steeds bezig met de uitstraling van mijn blog, mijn foto’s en mijn manier van schrijven. Maar wat ik je wel mee wil geven is; zorg ervoor dat je blog er toegankelijk uitziet en gebruiksvriendelijk is. Er is niets vervelender dan op een site te komen waar je niets kunt vinden. Maak hem daarom overzichtelijk met mooie kleuren, afbeeldingen en linkjes. Mijn tip; bekijk verschillende sites die je zelf ook fijn vindt om te bezoeken en haal hier je inspiratie vandaan.

 

Untitled-3 copy

Bezoekers

Het is erg leuk om je eigen blog te hebben, maar het is nog leuker als je ook bezoekers op je blog krijgt. In het begin is het heel lastig om een aantal bezoekers op je blog te krijgen, maar door je blog op een goede manier te promoten krijg je er steeds meer bezoekers bij. Bouw daarom een netwerk op. Social Media is daar echt ideaal voor. Promoot je laatste artikel op Facebook of Twitter en voor je het weet heeft er weer iemand je artikel gelezen. Het is daarbij wel belangrijk dat je artikel ook interessant is, want anders komen ze na de ene keer waarschijnlijk niet meer zo snel terug. Denk daarom niet dat je veel artikelen moet schrijven om je blog zo vol mogelijk te krijgen, maar ga voor kwaliteit. Je hoeft namelijk echt niet iedere dag een artikel online te zetten.

Verder is het heel handig om in contact te komen met andere bloggers via bijvoorbeeld Twitter, maar ook door een reactie te plaatsen op andere blogs. De bezoekers van deze blogs kunnen eventueel naar jouw blog doorklikken.

 

Volhouden

En de allerlaatst tip voor nu is volhouden. Heb je eindelijk je eigen blog dan zal je ontdekken dat het veel energie gaat kosten om bezoekers en volgers te krijgen. Maar hou vol en heb geduld. Door regelmatig een nieuw artikel te plaatsen, je blog te promoten en je blog iedere keer een beetje te verbeteren qua foto’s en schrijfstijl, zal je zien dat het langzaam steeds iets beter gaat.

 

Succes!

 

Hoe begin je een blog

Zo begin je een blog

 

Delen:

13 Reacties

 1. 23 januari 2015 / 5:22 AM

  Dank je voor de goede tips om een blog te beginnen 😉

  Fijne dag Xoxo

 2. 23 januari 2015 / 6:03 AM

  Leuk artikel. Ik heb in het begin denk ik niet echt over mijn naam nagedacht met die dubbel ii, maar ben nu meer als een jaar aan het bloggen en veel verschillende mensen vinden het wel leuk en uniek, alleen ja…. soms met typen of onthouden zal dat wat lastiger zijn, maar ik zou denk ik nooit willen veranderen met naam

 3. 23 januari 2015 / 7:49 AM

  Leuk om te lezen en heel herkenbaar 🙂 door zelf vooral te doen kom je een heel eind.

 4. 23 januari 2015 / 8:04 AM

  Leuk dat je een artikel hebt geschreven voor toekomstige/beginnende bloggers! Goede en fijne tips geef je!

 5. 23 januari 2015 / 8:27 AM

  Wat me opvalt is dat er tegenwoordig veel te veel mensen een blog beginnen en die na 4 weken stoppen omdat er geen bezoekers zijn. Als je het daarvoor doet, kun je beter helemaal nier beginnen. Je moet vanuit passie beginnen, omdat je het leuk vindt en omdat je van schrijven houdt. Want onderschat het niet: bloggen is bijhouden en dat kost tijd. 🙂

  • The Beauty Magazine
   Auteur
   23 januari 2015 / 8:55 AM

   Daar ben ik het helemaal mee eens. Het is grappig om te zien dat er veel mensen zijn die denken dat het een `makkie` is. Maar in de praktijk kost het heel wat tijd. Je moet het dus inderdaad echt heel leuk vinden, anders ben je het snel zat.

 6. 23 januari 2015 / 9:18 AM

  Fijne tips voor beginners. Zeker nu blogs als paddenstoelen uit de grond schieten!

 7. 23 januari 2015 / 3:28 PM

  Fijne tips geef je! Ik denk zelf dat het vooral heel belangrijk is om te beginnen vanuit jezelf; kies een onderwerp dat jou persoonlijk heel erg aanspreekt en schrijf daarover. Ik denk dat sommige blogs die nu net beginnen een beetje te snel teveel willen bereiken in de zin van dat ze meteen veel bezoekers en alles verwachten. Toen ik begon was ik gewoon al blij als ik überhaupt al één comment kreeg bij een artikel, dan voelde ik me helemaal blij!

 8. 24 januari 2015 / 3:21 PM

  Wat een leuke en handige tips! Ik heb een half jaar de tijd genomen voordat ik de stap ging zetten. Ik wilde eerst goed weten welke naam ik aan mijn blog zou geven, waar ik over zou gaan schrijven, hoe ik hier een invulling aan zou geven, e.d. Ik ben heel blij met hetgeen wat ik inmiddels heb bereikt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.