Home » Haaruitval na de zwangerschap

Haaruitval na de zwangerschap

Haarverlies na de zwangerschap

Inmiddels ben ik al 4 maanden niet meer zwanger, maar oh man, wat heb ik een haarverlies na mijn zwangerschap gehad! Na mijn eerste zwangerschap had ik hier totaal geen last van, maar na mijn tweede zwangerschap is het voor mijn gevoel twee keer zo erg geweest. Nu moet ik ook zeggen dat ik mijn haar tijdens mijn tweede zwangerschap ook een stuk mooier vond. Dikker, ik had veel volume en ik hoefde er ook niet zo veel aan te doen. Helaas is dit toch wat veranderd en vraagt mijn haar nu juist heel veel aandacht. Heb jij ook last van haaruitval na je zwangerschap? En weet je ook even niet wat je er mee aan moet? Ik vertel je er meer over en ik geef je tip tegen haarverlies na zwangerschap.

Waarom heb ik last van haarverlies?

Ik dacht zelf eerst dat het kwam doordat ik al een lange tijd niet naar de kapper geweest was en ik mij eigenlijk niet echt de tijd gunde om mijn haren goed uit de borstelen. Er kwamen klitten in mijn haren en ja, logisch dat mijn haar dan uit ging vallen. Maar nee, dit was dus niet de reden. En het had zelfs een naam, namelijk postpartum haaruitval. Postpartum haaruitval is haaruitval na zwangerschap dat ongeveer drie tot zes maanden na de bevalling kan ontstaat. “Kan ontstaan”, want niet alle vrouwen hebben hier last van. En ook ik had hier na mijn eerste zwangerschap totaal geen last van. Heb je het na zes maanden nog niet ontdekt, dan kun je er eigenlijk vanuit gaan dat het ook niet meer gebeurd. Maar heb je er wel last van, dan kan ik je gelukkig vertellen dat je haar weer helemaal hersteld!

Postpartum haaruitval – Haaruitval na zwangerschap

Na een zwangerschap is het heel normaal dat je haar verliest. Het verschilt per persoon hoeveel haren je verliest, maar gemiddeld is het 30%. Veel hè?! Bijna 1/3 van je hele kapsel verdwijnt en als je al niet zo veel haar hebt, dan is dat natuurlijk enorm balen. Maar waarom verlies je eigenlijk zo veel haar na je zwangerschap? Er wordt gezegd dat je tijdens je zwangerschap bijna geen haren verliest. (Vandaar waarschijnlijk ook dat mijn haar tijdens mijn tweede zwangerschap zo goed zat). Ben je eenmaal bevallen dat vallen deze haren alsnog uit.

Wat kun je doen tegen haarverlies na je zwangerschap

Helaas moet ik je vertellen dat je vrij weinig tegen haaruitval na zwangerschap kan doen. Het hoort er nu eenmaal bij. Maar extra lief zijn voor je haar kan natuurlijk nooit kwaad. En daarom heb ik toch een aantal tips onder elkaar gezet die tegen haarverlies kunnen helpen.

Tips tegen haaruitval: Ontspan

Stress is niet gezond voor ons lichaam, niet voor je gezondheid, niet voor je eetpatroon, niet voor je slaappatroon en ook niet goed voor je huid, nagels en haar. Neem daarom af en toe een stapje terug, ga op tijd slapen en haar af en toe een frisse neus deur een wandeling te maken.

Tips tegen haaruitval: Goed eten

Ook goede voeding is voor heel veel dingen de oplossing. Eet je gezond, dan voel je je fitter, gezonder, vrolijker en ook zal je meer stralen. Je huid, nagels en haar zullen helemaal gelukkig zijn, waardoor ook dat er beter uit gaan zien. Eet daarom groene groentes en granen. De tijd van de stamppotten is weer in volle gang en er zijn genoeg lekkere ontbijtjes waar veel granen in verwerkt zitten, dus het is gemakkelijker dan je denkt. Vul het eventueel aan met voedingssupplementen speciaal voor je nagels, haar en huid.

Tips tegen haaruitval: IJzersterk

In groene groentes zit veel ijzer verwerkt. Dit is echt een mineraal dat je haar sterker maakt. Maar ook in leverworst, noten, kip, volkoren pasta, fruit, peulvruchten, rood vlees, appelstroop en eieren zit heel veel ijzer.

Tips tegen haaruitval: Niet te hard borstelen

Borstel je haar altijd goed uit, zonder dat je te hard borstelt. We hebben vaak helemaal niet door hoe hard we met onze borstel over ons haar heen gaan. Let er een keertje op. Ga eventueel voor een anti-klit borstel.

Tips tegen haarverlies: Voorzichtig wassen

Ook voor het wassen van het haar geldt dat je wat voorzichtiger te werk moet gaan. Masseer de shampoo met je vingertoppen door het haar. Het heeft helemaal geen zin om je haar zo ruig mogelijk te wassen.

Tips tegen haarverlies: Haarverzorging

Doe af en toe een fijn maskertje in je haar en verzorg je haar met een lekkere haarolie. Hierdoor valt je haar soepeler, is het gemakkelijker doorkambaar en hoef je het ook minder vaak te borstelen.

Tips tegen haarverlies: Voorkom uitdroging

Doordat het buiten wat kouder begint te worden, vind ik het erg fijn om de kachel weer wat hoger te zetten. Hierdoor word je lekker warm, maar kan je huid en haar ook uitdrogen. Zet daarom de kachel niet te hoog en kruip gewoon lekker onder een zacht dekentje. Zo lijkt het net alsof je in een heerlijke wolk ligt.

Tips tegen haarverlies: Lekker warm

Ook buiten is de lucht wat droger en kouder aan het worden. Door een muts te dragen houd je je hoofdhuid lekker warm en zal je haar ook veel minder snel uitvallen.

Heb jij wel eens last van haaruitval?

Benieuwd naar de verschillen tussen mijn twee zwangerschappen? Lees dan het artikel 38 weken zwanger | Verschillen tussen de zwangerschappen

Volg mij ook op Instagram!

Delen:

4 Reacties

 1. chucky1012
  4 januari 2021 / 5:57 AM

  Wat erg.
  Fijne tips.
  Ik had er ook zoveel last van gehad.
  Niet fijn.

  Xoxo

 2. 4 januari 2021 / 7:15 AM

  Heel vervelend! Gelukkig herstelt het zich wel weer.

 3. 4 januari 2021 / 10:08 AM

  Ik heb heel erg last gehad van haaruitval na een grote operatie en narcose. Je kunt inderdaad vrij weinig doen om het te voorkomen. Bij mij stopte het op een gegeven moment wel, maar mijn haar is eigenlijk nog steeds wel vrij dun. Ik gebruik altijd extra vitamines voor het haar.

 4. 5 januari 2021 / 10:45 PM

  Oh vreselijk veel last van. Ik weet nog dat mijn kapster altijd zei: “wat een grote haarbos heb jij”. Na mijn twee zwangerschappen is dat een heel pak minder en ik blijf er nog steeds wat last van hebben. Bij mij ligt het voornamelijk aan mijn ijzertekort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.