In mijn To do list voor de herfst stond dat ik deze herfst nog een appeltaart wil gaan maken. Ik moet eerlijk bekennen dat appeltaart niet mijn favoriete taart is, maar in de herfst is een grote warme punt met een toef slagroom natuurlijk wel onweerstaanbaar. Zowieso past een appeltaart eigenlijk wel het hele jaar erbij 🙂
Vandaag heb ik het bakken van deze appeltaart op de planning staan. Ik heb een recept uitgekozen die ik op de website van Heel Holland Bakt tegen kwam en als het goed is is deze appeltaart niet moeilijk om te maken. Laten we daarom aan de slag gaan!
Wat heb je nodig
Voor het deeg
200 gram zachte boter
160 gram bruine basterdsuiker
Half theelepeltje kaneel
300 gram witte bloem
1 ei
Een snufje zout
Voor de vulling
100 gram rozijnen
1 kilo appels
4 eetlepels suiker
1 zakje vanillesuiker
3 theelepels kaneel
Zo maak je je eigen appeltaart
- Verwarm de oven op 180 graden Celsius. Meng de zachte boter, de bruine basterdsuiker en 1 theelepel kaneel door elkaar.
- Zeef de bloem en het snufje zout bij het mengsel en voeg daar het eitje aan toe.
- kneed het deeg goed door elkaar, zodat alles goed soepel en gemengd wordt. Dek het vervolgens af en zet het minimaal een kwartiertje in de koelkast.
- Rol 2/3 van het deeg uit en bekleed hiermee de springvorm. Zet de springvorm nog even in de koelkast, zodat het nog eventjes kan rusten.
- Wel de rozijnen in een beetje water. Hierdoor worden ze wat sappiger.
- Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Giet de rozijnen af en voeg ze toe aan de stukjes appel.
- Voeg de suiker, de vanillesuiker en de 3 theelepels kaneel toe aan het appel/rozijnen mengsel en roer het goed door elkaar.
- Pak de springvorm er weer bij en schep de vulling er in. Gebruik het overgebleven deeg om de bovenkant van de taart mee te bedekken.
- Doe het eitje in een kommetje en klop het los. Hiermee bestrijk je nog eventjes de bovenkant van de appeltaart, zodat hij straks een mooi kleurtje krijgt.
- Bak de appeltaart een uurtje in de oven en klaar is je eigen appeltaart!
Ik dacht eerst dat ik te weinig deeg over had om de bovenkant mee te versieren, maar achteraf had ik nog wat over. Ik heb voor de bovenkant uitsteekvormpje gebruikt en dit werkte erg handig! Ik heb deze schattige uitsteekvormpjes trouwens bij IKEA gekocht. En doordat ik er wat poedersuiker overheen heb gestrooit komen de vormpjes ook iets bbeter naar voren. Het is trouwens een eland, met een eekhoorntje en wat sterretjes.
Heb jij al eens een appeltaart gemaakt?
hollandse appeltaart recept, appeltaart recept ah, appeltaart recept koopmans, bijzondere appeltaart recepten, lekkerste appeltaart recept dudok, appeltaart recept zelfrijzend bakmeel, klassieke appeltaart, appeltaart met custard, appeltaart bakken koopmans, appeltaart maken ah, klassieke appeltaart, appeltaart zelfrijzend bakmeel, hollandse appeltaart recept, appeltaart dr oetker, appeltaart met custard, appeltaart met noten
Heel leuk gedaan met die eekhoorn! Als ik dit soort ‘art’ op taarten maak bak ik ze altijd net even wat langer: als ze wat donkerder zijn vind ik de figuurtjes ook net wat beter naar voren komen. 🙂
Wauw, wat leuk gedaan! Door de vormpjes ziet de taart er nog leuker uit. Echt een tof idee! En ik kan me goed voorstellen dat de taart ook nog eens héérlijk smaakte.
Het water loopt me in de mond 🙂 Mooi gedaan en zit er heerlijk uit!
Zo’n leuke inspiratie, morgen ga ik voor het eerst appelkruimel maken, heerlijk.. met een laagje room!
Hmm lekker, mijn lievelingstaart! Heb ‘m al regelmatig gemaakt, maar nog nooit zo gaaf versierd, altijd het (saaie denk ik nu haha) rasterpatroon. Ik ga de ideeën opslaan, binnenkort maar weer eens aan het bakken gaan.
Oh wat leuk! Ik wil binnenkort ook eens gaan bakken!
Mmmm ziet der echt heerlijk uit.
Vooral hoe de taart zo versiert is, echt super mooi…!