De hele wereld lijkt tegenwoordig gezond te eten en iedereen lijkt de fitste versie van zichzelf te willen worden. Je ziet dan ook steeds meer mensen die bewust bezig zijn met voeding en proberen te letten op wat ze eten en hoe vaak ze sporten. Sommige mensen proberen de gekste diëten uit, soms met succes en soms ook niet. Een term die ook wordt gehoord als het gaat over de fitste versie van jezelf worden is intermittent fasting. Klinkt het bekend? In dit blog vertellen we je meer erover, want moet je dit nu wel doen of juist niet?
Wat is het?
Intermittent fasting is letterlijk vertaald wisselend vasten. Vasten kun je doen in allerlei verschillende vormen. Je kan om de dag vasten, maar je kan er ook voor kiezen om in periodes te gaan vasten. Er zijn heel veel vormen, waarvan de bekendste de 16.8 variant is. Als je deze variant doet dan vast je 16 uur op een dag en eet je de 8 uur die daarop volgen gewoon normale maaltijden. Een voorbeeld: je neemt als je opstaat geen ontbijt en je eet maaltijden tussen 12.00 uur en 20.00 uur. Om 20.00 uur begint de periode dat je gaat vasten. Je telt de 16 uur en als deze verstreken zijn ga je weer eten. Zo ga je een tijdje door. Is dit te veel intermittent fasting voor je? Dan kan je er ook voor kiezen om de dag te vasten.
Wel of niet doen?
Of het intermittent vasten werkt? Dat is helemaal aan jou. Als je je houdt aan het schema dan heeft deze vorm van een gezonde leefstijl dezelfde werking als een dieet waarin je steeds minder calorieën gaat eten. Je ervaart er ook dezelfde effecten van. Zo kan het zorgen voor gewichtsverlies, maar ook voor een lagere bloeddruk. Je zou dus prima intermittent fasting kunnen doen. Wel is er op de lange termijn niet zoveel bekend over deze vorm van een gezonde leefstijl. Wil je echt een gezonde leefstijl ontwikkelen? Dan kan je waarschijnlijk beter kiezen voor een andere vorm van diëten. Het is dan vooral belangrijk om een gezond eetpatroon te ontwikkelen.
Eetpatroon
Een gezond eetpatroon is belangrijk, ook bij intermittent fasting. Je moet gezond eten in de uren waarop je eet, anders kan je het nooit volhouden. Het is belangrijk om te kijken naar wat voor jou prettig voelt. Merk je dat je tijdens de periode dat je gegeten hebt eigenlijk niet verantwoord hebt gegeten en merk je dat tijdens de periode die je niet mag eten? Kies er dan voor om toch te eten tijdens deze periode. Ga daarna gewoon weer verder met intermittent fasting, net zo lang tot je een gezond eetpatroon hebt gevonden wat past binnen het intermittent fasting. Succes!